ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ας μιλήσουν

Υπάρχουν γιατροί που δεν τολμούν να σου πουν ότι ο άνθρωπος σου ετοιμάζεται να πλεύσει την Αχερουσία. Ακόμα και όταν η Άτροπος, η μοίρα με τα ψαλίδια, χτυπάει νευρικά το πόδι της, μετράει αναπνοές και ετοιμάζεται να κόψει το νήμα της ζωής, ο γιατρός θα σου πει ότι ο Θεός είναι μεγάλος και χάρισε θαύματα στην επιστήμη. Τελικά ο Θεός παίρνει τον άνθρωπο και κρατάει τα θαύματα κάβα για πιο δυνατές προσευχές. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον γιατρό. Ο δισταγμός μεταφράζεται σε ευγένεια και η συστολή σε παρηγοριά.

Με τους πολιτικούς τα πράγματα είναι αλλιώς ή θα έπρεπε να είναι. Ο πολιτικός οφείλει να επιδεικνύει ευθύτητα και ειλικρίνεια. Υποχρεούται να σου λέει ότι δεν υπάρχει δράκος και όχι να ισχυρίζεται ότι τον σκότωσε. Πρέπει να σβήνει κεριά και να ανάβει φώτα. Όχι στη δική μας τραγωδία. Εδώ και μερικές μέρες πληροφορίες και φήμες σέρνονται σαν τεράστια φίδια στα πόδια της κοινωνίας. Τυλίγουν και τρομοκρατούν ανθρώπους. Πόσες χιλιάδες κεφάλια θα πέσουν και ποιες συντάξεις θα πάρουν μαζί τους; Θα κυλήσει, όντως, το αφορολόγητο στις 4.000 ευρώ; Τελικά θα χρεοκοπήσει η καταραμένη χώρα; Γιατί ο γείτονας φούσκωσε το στρώμα με λεφτά;

Η χώρα διέρχεται τις κρισιμότερες στιγμές της αντιμετωπίζοντας έναν μικρό επικοινωνιακό εμφύλιο. Η κυβέρνηση ανοίγει και κλείνει την κάνουλα των διαρροών λες και στο τέλος θα κερδίσει εύσημα αν οι απολύσεις είναι μερικές χιλιάδες λιγότερες από αυτές που βγήκαν στα πρωτοσέλιδα. Μέχρι να κλείσει η συμφωνία μπορεί να διαρρεύσει ότι θα φύγουν και μερικές χιλιάδες για σκλάβοι, να ανοίγουν τούνελ στις Άλπεις. Επίσης θα έχετε παρατηρήσει ότι ακόμα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφεύγει να πει τα πράγματα με το όνομά τους, χρησιμοποιεί συνώνυμα, πλάγιες διατυπώσεις και ένα εκνευριστικά φλύαρο εισαγωγικό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός υφίσταται ως αστικός μύθος και οι υπόλοιποι υπουργοί αποφεύγουν οδυνηρές εμφανίσεις.

Ταυτοχρόνως η κοινωνία ταλαιπωρείται από μία νέα επίθεση βλακείας. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχουν κάπου 40 μετοχές μίας ξεχασμένης τράπεζας που κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι προδότες πολιτικοί δεν ανακινούν το θέμα. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι βέβαιοι για τον ωκεανό πετρελαίου κάτω από το Αιγαίο, το χρυσάφι στη Βόρεια Ελλάδα και το μαγικό φυσικό αέριο-ούτε ο Σαμαράς δεν τόλμησε να πει κάτι τέτοιο όταν μίλησε για το υπέδαφος που θα εκμεταλλευτεί ως πρωθυπουργός. Είναι δυνατόν να τα πάρεις κάποιος στα σοβαρά; Ναι, είναι. Το δίκτυο και η διάθεση της κοινωνίας έχουν θέσει νέους όρους.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι η έλλειψη σεβασμού και υπευθυνότητας απέναντι σε μία χώρα που δεν ακούει τίποτα παραπάνω από μισόλογα. Ναι, βέβαια, όλοι ξέρουμε την αλήθεια, δεν γνωρίζουμε τα ακριβή νούμερα. Όμως η κυβέρνηση οφείλει να πολιτευτεί με την ευθύτητα και τον κυνισμό που απαιτούν οι καιροί. Χωρίς πλάγιο λόγο και βολικές παραπομπές. Είναι δυνατόν να παραπέμπεις στο μεσοπρόθεσμο χωρίς να επαναλαμβάνεις τα μέτρα που περιλαμβάνει; Όλοι ξέρουν ότι το στόμα του θηρίου σκοτώνει, κανένας δεν μετράει και πόσα δόντια έχει μέσα. Εν τέλει κανείς δεν θα θυμάται το μεσοπρόθεσμο, αλλά αυτούς που το έκαναν πράξη. Ας μιλήσουν καθαρά, η αλήθεια έπρεπε να είναι η δουλειά τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS