ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Αβγά μάτια δακρυσμένα

Μία γυναίκα της βιοπάλης τηγανίζει αβγά για τον άνδρα της και παρακολουθούν μαζί τα ρεπορτάζ για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Η Ταμάρα γεννήθηκε το 1968 στην Τιφλίδα και δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια της. Γνωρίζουμε ότι ήταν μέλος της Κομσομόλ, της νεολαίας του ΚΚΣΕ και πως για ένα διάστημα εργάστηκε σε λούνα παρκ. Μάλιστα αχνοφαίνεται, ως κομπάρσος, στο «Λούνα παρκ στο Ιερό Βουνό» της Σώτης Τριανταφύλλου, αλλά πρέπει να κοιτάξεις πολύ προσεκτικά μέσα στις λέξεις για να τη δεις. Σκόπευε να σπουδάσει Νοσηλευτική, ωστόσο όλα άλλαξαν όταν η οικογένεια της ανακάλυψε ότι είχε ρίζες στον Πόντο και στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι στα 21 της, η Ταμάρα, βρέθηκε στην Αθήνα με καινούργια πατρίδα και ζωή. Ξεκίνησε να καθαρίζει σπίτια και δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα. Τριάντα χρόνια. Πρέπει να έχει χύσει μια θάλασσα χλωρίνη σε λεκάνες τουαλέτας. Και αν μετρούσε όλα τα τζάμια που έκανε αόρατα, θα της έβγαινε έξι φορές το Millenium Hotel της Τιφλίδας που είναι 150 μετρό ψηλό -τρεις φορές το Empire State Building, για να συνεννοούμαστε. Στα 25 της παντρεύτηκε τον Σταμάτη που είναι ψυκτικός, αλλά δεν είχε σταθερή δουλειά. Άσε που πίνει κιόλας. Ξεπέταξε στα γρήγορα δύο κορίτσια που, ευτυχώς, πήραν τον δρόμο τους. Η Ταμάρα συνεχίζει να καθαρίζει σπίτια και ο Σταμάτης παραμένει σταθερός στο να μην έχει σταθερή δουλειά.

Τους βλέπουμε στην κουζίνα του σπιτιού τους στα Πετράλωνα. Η Ταμάρα άργησε να γυρίσει από τη δουλειά γιατί της βγήκε παραπάνω σιδέρωμα. Ο Σταμάτης γκρίνιαξε, αλλά όχι όπως παλιά. Όταν η Ταμάρα αργεί, φροντίζει να μπαίνει στο σπίτι κρατώντας το πενηντάρικο. Ο Σταμάτης το παίρνει με μία περιστροφική κίνηση που θυμίζει χορό δερβίση. Απλώνει το χέρι για να το πιάσει και ταυτοχρόνως της γυρίζει την πλάτη για να δείξει ότι είναι δυσαρεστημένος. Θα μπορούσες να πεις ότι η άρνηση να κοιτάξει τη γυναίκα του όταν παίρνει τα λεφτά, φανερώνει σημάδια ντροπής, αλλά ο Σταμάτης τα έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια αυτά. Η Ταμάρα του ακουμπάει κάθε μέρα το μεροκάματο και αυτός της αφήνει όσα χρειάζονται για το σπίτι. Συχνά της επιστρέφει το πενηντάρικο την ίδια στιγμή που το παίρνει, για να τη στείλει σούπερ μάρκετ. Γιατί έτσι πρέπει να γίνεται. Να θυμάται πάντα η γυναίκα ποιος δίνει τα λεφτά σε αυτό το σπίτι. Τώρα η Ταμάρα του τηγανίζει δύο αβγά μάτια. Αυτός έχει στηρίξει το τάμπλετ πάνω στη ψωμιέρα και χαζεύει δελτίο ειδήσεων. Βλέπει τον πιλότο με τις χειροπέδες και το αλεξίσφαιρο γιλέκο στην Ευελπίδων. «Θα σε σκίσουν στη φυλακή, κάθαρμα» μουρμουρίζει.

Η Ταμάρα έχει τα μάτια στα αβγά μάτια, αλλά ρίχνει και πλάγιες ματιές στο τάμπλετ. Ναι, βέβαια, έχει σοκαριστεί, όπως όλος ο κόσμος. Τη μέρα του εγκλήματος σκέφτηκε, όπως πολλοί, ότι το έκανε ο πιλότος, όμως άλλαξε γνώμη όταν είδε τις φωτογραφίες του ζευγαριού. Δεν μπορεί να ήταν αυτός. Και δεν θα έπρεπε. Και τώρα αναρωτιέται τι την έχει στενοχωρήσει περισσότερο: ο χαμός της κοπέλας ή που το έκανε ο πιλότος; Βλέπει τις φωτογραφίες από τις ευτυχισμένες στιγμές και αναρωτιέται αν είναι ψεύτικες. Και οι φωτογραφίες και οι στιγμές. Πώς γίνεται όμως να μην είσαι ευτυχισμένος στο Ντουμπάι; Με τον Σταμάτη πηγαίνουν μόνο στο χωριό του. Δέκα μέρες κάθε Αύγουστο. Να αναλάβει η νύφη το σπίτι για να ξεκουραστεί η πεθερά. Φωτογραφίες από ταξίδια δεν έχουν. Πού να τις βρουν; Έχουν μία από το γάμο, μαζί με τους γονείς τους αν και η πεθερά της δεν γελάει. Και δύο οικογενειακές από τα βαφτίσια των παιδιών. Σηκώνει λίγο τα αβγά με τη σπάτουλα για να δει αν έχουν κάψει από κάτω. Θέλουν ακόμα λίγο. Κάποτε είχε και αυτή τα θέματα της με τον Σταμάτη. Πότε-πότε τη χτυπούσε. Και τώρα, αν μαλώσουν άσχημα. Το είπε στους γονείς της. Της εξήγησαν ότι άνδρας είναι, θα του φύγει καμιά φορά το χέρι. Του έφευγε και το πόδι. Στα πρώτα χρόνια έλεγε να τον εγκαταλείψει. Όμως πάντα ο φόβος νικούσε την οργή. Και πού να πας, δηλαδή, με δύο παιδιά; Κατάφερε να πείσει τον εαυτό της ότι έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Τα είχε πει σε μία που της καθαρίζει το σπίτι. Εκείνη τη συμβούλευσε να πάει στην Αστυνομία. Σοβαρά, ε;

Έβαλε τα αβγά στο πιάτο, συνόδευσε με λίγη φέτα και ψωμί. Το άφησε μπροστά του, στον πάγκο της κουζίνας. Ο Σταμάτης ήταν έξαλλος με τον πιλότο. Μα να την πνίξει το κάθαρμα; Πώς το κάνεις αυτό σε μία τόσο όμορφη κοπέλα; Η Ταμάρα, στο πόδι από το χάραμα, είπε να κάνει ένα ντους και να ξαπλώσει. Απέφυγε τον καθρέφτη, δηλαδή το πρόσωπο και το σώμα της. Σκουπίστηκε, χτένισε τα μαλλιά και ξάπλωσε να χαζέψει λίγο στο instagram. Όμως τα μάτια της έκλεισαν και πέθανε τον μικρό θάνατο της ημέρας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]