ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Capitalize it

cocaine-thumb-largeΣε απόλυτους αριθμούς η Φιλοθέη έγινε για λίγο η μεγαλύτερη πιάτσα ναρκωτικών που γνώρισε η χώρα. Η Ομόνοια θέλει αιώνες για να μαζέψει χίλια κιλά πρέζας. Ας μην ανησυχούν στο φιλήσυχο προάστιο, αστειεύομαι. Άλλωστε, ο τόνος της ηρωίνης δεν εισήχθη για να μπει μόνο στο πεντακάθαρο ελληνικό αίμα. Όλη η κόλαση μπορεί να τρυπηθεί με αυτήν την ποσότητα. Αγοράστηκε με 30 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν έπεφτε, σαν χιόνι, στην αγορά, θα απέδιδε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια. Μιλάμε για απίστευτες αποδόσεις καθώς φορτώνεται με υπεραξίες που καρπώνεται κάθε κρίκος στην αλυσίδα διακίνησης. Αν εξαιρέσεις τον σκλάβο που ποτίζει την παπαρούνα και τον άρρωστο που γεμίζει τη σύριγγα, όλοι οι υπόλοιποι φουσκώνουν τις τσέπες τους. Έχω παρατηρήσει δε, ότι ο δρόμος της πρέζας ακολουθεί, περίπου την ίδια διαδρομή με τον δρόμο των αγωγών. Πιθανότατα επειδή σε κάποια σημεία της διαδρομής δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και οι ίδιοι άνθρωποι. Παρεμπιπτόντως δε, έχω παρατηρήσει ότι οι έμποροι της πρέζας διατηρούν επί μακρόν μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα στις τιμές. Αντιθέτως, οι έμποροι της ενέργειας είναι επιρρεπείς στις θεαματικές διακυμάνσεις. Δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Έλεγα, λοιπόν, ότι η ποσότητα που εισήχθη ως μαρμαρόσκονη, δεν επρόκειτο να διοχετευθεί μόνο στην ελληνική αγορά. Η χώρα μας αποτελεί κόμβο διακίνησης μέσω της οποίας τα καρτέλ εξυπηρετούν όλη την Ευρώπη. Αυτό που κάνουν οι Κινέζοι στον Πειραιά με τα ηλεκτρικά, το κάνουν οι βαρόνοι με τα ναρκωτικά. Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνο σημείο διέλευσης ναρκωτικών. Είναι και σταθμός στη διακίνηση λευκής, μαύρης, ενίοτε και κίτρινης σαρκός. Κοινώς η πατρίδα μας, εκτός από τις δαντελωτές ακτές και τις υπέροχες ομορφιές, διαθέτει και σημαντικές υποδομές στο trafficking γυναικών. Και όχι μόνο. Ένας τουρίστας που περιηγείται στο κέντρο πρωτευούσης, αν πάρει στα σοβαρά τις πινακίδες, είναι πιθανό να πιστέψει ότι σε κάθε γειτονιά υπάρχουν δύο και τρία Studio, μάλλον για ηχογραφήσεις. Εμείς, όμως, που γνωρίζουμε ότι εκεί μέσα δεν κάνουν ηχογραφήσεις (για βίντεο δεν παίρνω όρκο), μπορούμε να προσλάβουμε με επάρκεια τη γενική εικόνα. Η πορνεία είναι μία ανθηρή βιομηχανία του τόπου μας.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Βρετανία σκοπεύει να συμπεριλάβει το εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο στον υπολογισμό του ΑΕΠ της. Αντίστοιχη απόφαση έλαβαν πρόσφατα η Ιταλία και η Ισπανία. Διαβάζω ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερες συνεισφορές στον κοινοτικό ευρωπαϊκό κουμπαρά. Όμως η μεγέθυνση αυτή, οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε βελτιωμένη προβολή του εθνικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όσο μεγαλώνεις το ΑΕΠ, τόσο συρρικνώνεις το χρέος ως ποσοστό του. Είναι μία στατιστική που συμφέρει.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είχε προτείνει, επί των ημερών του, να συμπεριληφθεί η πορνεία στο ΑΕΠ της χώρας μας – αν μη τι άλλο ακούγεται δίκαιο σε μία οικονομία που γίνεται της πουτάνας. Ίσως έφτασε η στιγμή να το εξετάσουμε με ρεαλιστική διάθεση και πρακτική ματιά. Αν ο θηριώδης τζίρος των ναρκωτικών και της πορνείας ενισχύσει το ΑΕΠ, τα greek statistics θα διαβάζονται νύχτα και σε υπόγειο, αλλά θα είναι εμφανώς βελτιωμένα. Σκεφτείτε το σοβαρά. Με την Κολομβία παίζουμε το απόγευμα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]