ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Τι είναι όλοι αυτοί που διαδηλώνουν;

Βλέπω εικόνες από την τελευταία συγκέντρωση των φανατικών αντιεμβολιαστών. Και όσο και αν δεν είναι πολιτικά ορθό, εστιάζω στις φυσιογνωμίες και στην αισθητική αυτών των ανθρώπων. Εκπλήσσομαι. Περίμενα να δω κατά κύριο λόγο μαυροφορεμένους ακροδεξιούς, ηλικιωμένους Παλαιοημερολογίτες και μασκαρεμένους ρασοφόρους να υψώνουν εικονίσματα απέναντι από το Κοινοβούλιο.

Και όμως, δεν είναι έτσι. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί νέοι, τυλιγμένοι με ελληνικές σημαίες. Η παρουσία τους δεν εξωραΐζει την εικόνα. Της προσθέτει ζόφο. Διότι, εντάξει, είναι δικαίωμα του καθενός να αρνείται τον εμβολιασμό. Ομοίως όλοι μας διατηρούμε το δικαίωμα να μετακινούμε τον δείκτη του πατριωτισμού από τα φυσιολογικά επίπεδα στο κόκκινα -στα μπλε, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Είναι όμως ακατανόητη η παρουσία νέων ανθρώπων κάτω από τα σταγονίδια του ψεκασμού, στο πεδίο του ανορθολογισμού. Δεν μιλάμε για ηλικιωμένους που ήρθαν από το χωριό και κάνουν μόνο τη διαδρομή από το σπίτι προς την εκκλησία. Μπροστά μας έχουμε νέους που πιστεύουν ότι ο εμβολιασμός εντάσσεται σε ένα σχέδιο μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού -παρεμπιπτόντως αυτό το σχέδιο θα δούλευε καλύτερα χωρίς εμβόλια. Νέους που ανησυχούν για την αλλοίωση του εθνικού DNA, το χάραγμα του θηρίου, την εξαφάνιση της ορθόδοξης πίστης. Ναι βέβαια είναι και άλλοι που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά εγείρουν, πέρα από ερωτήματα ιατρικής φύσεως, κάποια θέματα συνταγματικής τάξεως που, σε ορισμένο βαθμό, μπορείς να τα συζητήσεις σοβαρά. Όμως αυτοί που μαζεύτηκαν το Σάββατο στο Σύνταγμα, έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όση και εκείνοι που ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση εξηγήσεις για τους εξωγήινους.

Και ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω, σπάω το κεφάλι μου, πώς συνέβη κάτι τέτοιο σε τόσους νέους ανθρώπους. Είναι, άραγε, θέμα Παιδείας; Δεν το πιστεύω. Αν η συμπεριφορά τους ήταν αποκλειστικά μόνο συνάρτηση της παιδείας που έλαβαν, τότε οι τάξεις τους θα ήταν πιο πυκνές. Έχει να κάνει με το οικογενειακό περιβάλλον και την κοινωνική δικτύωση; Προφανώς, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί η άρνηση του αυτονόητου. Βλέπουν έναν ελέφαντα και ισχυρίζονται ότι είναι ποντίκι.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω (και κατά βάθος ντρέπομαι να το κάνω) είναι αν η στάση τους πρέπει να εξηγηθεί μόνο με κοινωνικά κριτήρια ή παίζουν ρόλο και κάποια άλλα, πιο προσωπικά δεδομένα. Κοινώς αν το θέμα είναι ιατρικό, αλλά άσχετο με την πανδημία. Διαβάζω διάφορα για τον δεξιό αντισυστημισμό κλπ που φυσικά είναι σωστά. Όμως δεν βρίσκω κάποια πειστική εξήγηση για αυτό που σε στέλνει στο Σύνταγμα να διαδηλώσεις κατά του 666 των εμβολίων. Προφανώς επειδή οι εξηγήσεις αυτού του είδους απαιτούν γενικεύσεις και εδώ κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS