Την εποχή που η Σοβιετική Ενωση έκανε το μάθημα της γεωγραφίας πιο φιλικό προς τον μαθητή, στα αεροδρόμια των χωρών του ανατολικού μπλοκ επιδείκνυαν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μπορεί να ήσουν περαστικός από την Πράγα, αλλά γιατί να μην επιστρέψεις στην πατρίδα με ένα τρακτέρ; Επίσης ήταν πιθανό να σου αρέσει η τηλεόραση που κατασκευάστηκε στην Ανατολική Γερμανία. Αθάνατα μοντέλα. Ακόμα και τώρα αν τη βάλεις στην πρίζα παίζει ομιλίες του Χόνεκερ.
Θυμάμαι μία τηλεόραση ανατολικογερμανικής κατασκευής στο σπίτι ενός συμμαθητή με μπαμπά αριστερό. Εμείς είχαμε έγχρωμη με τηλεχειριστήριο. Αυτοί είχαν ασπρόμαυρη χωρίς τηλεχειριστήριο αν και υποθέτω ότι μπορεί να έδιναν δώρο παιδάκι από τη νεολαία της DDR που αναλάμβανε να σου αλλάζει το κανάλι. Ομως το θέμα δεν ήταν πολιτικό, ήταν αυστηρά πρακτικό. Μπορεί αγοράζοντας μία τηλεόραση από την Ανατολική Γερμανία να προσέφερες χείρα βοηθείας και πηλοφόρι για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αλλά η κολασμένη Sony ήταν έγχρωμη και σου έδινε τη δυνατότητα να δεις την επανάσταση με χρώματα. Δεν ξέρω ποια η σχέση του εμίρη του Κατάρ με τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Υποθέτω ότι θα εξαντλείται στα πρώην μέλη της Κομσομόλ που έχει πάρει στη χώρα και στο χώρο του. Αν όμως τα πράγματα με την επένδυση στην Ελλάδα είναι έτσι όπως μας τα λέει η ΝΕΤ, τότε ο εμίρης στα νιάτα του πρέπει να το γκάζωνε το Lada στην έρημο.
Η Ελλάδα και το Κατάρ υπέγραψαν ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο με το οποίο εκδηλώνεται η κοινή βούληση για την πραγματοποίηση αραβικών επενδύσεων στην όμορφη πατρίδα μας. Πρακτικά αυτό ίσως σημαίνει πολλά, ίσως και τίποτα. Οι Αραβες πιθανώς να μεταφέρουν άμμο από την πατρίδα τους, να φυτέψουν πετροδολάρια και να σπείρουν μαρίνες. Μπορεί πάλι να πάρουν ένα διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη και μερικά στον Αγιο Παντελεήμονα, επενδύοντας στην αναβάθμιση της περιοχής. Ισως να μην κάνουν και τίποτα. Εννοείται πως ακόμα και αν δεν ρίξουν ούτε ευρώ σε ελληνικό αυτόματο πωλητή, εμείς το μόνο που θα τους κάνουμε είναι νάζια και μουτράκια.
Προς το παρόν περνάμε καλά μαζί, αλλά η σχέση μας είναι ελεύθερη. Μέχρι εκεί. Διότι από ένα σημείο και μετά η κυβέρνηση έχει φορτώσει το καρότσι με υλικό ονείρων και χτίζει μία τεράστια παρεξήγηση. Οι Αραβες δεν έρχονται να επενδύσουν επειδή ο Παμπούκης είναι έξυπνος, ο Γιώργος χαρισματικός και οι Ελληνίδες σέξι. Δεν έρχονται καν επειδή στη χώρα υπάρχει ευνοϊκό πλαίσιο για επενδύσεις. Διότι, απλούστατα, αυτό δεν υπάρχει. Οι Αραβες έρχονται για να επενδύσουν στο Ελληνικό ή όπου αλλού η τοποθέτηση χρημάτων κριθεί συμφέρουσα. Αν το Ελληνικό είχε γίνει πάρκο ή κατοικίες από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, οι μοναδικοί Αραβες που θα πατούσαν εκεί, θα ήταν κάτι Σύριοι για το μεροκάματο. Τι θέλω να πω; Το προφανές: όταν η κυβέρνηση λέει ότι η Ελλάδα καθίσταται πόλος έλξης επενδύσεων, δεν περιγράφει την αλήθεια. Δεν είναι η Ελλάδα που προσελκύει τους επενδυτές. Είναι συγκεκριμένα κομμάτια της, υπό συγκεκριμένους και πολύ αυστηρούς όρους. Κατά τα λοιπά, αν πραγματικά η Ελλάδα ήταν ένας τόπος που αξίζει να επενδύσεις τα κεφάλαιά σου, θα το είχαν κάνει πρώτα οι Ελληνες και δεν θα έστελναν τα ευρώ στο κρύο της Ελβετίας ή στον καύσωνα της μαρτυρικής μεγαλονήσου. Δεν το έκαναν επειδή δεν είχαν λόγο να το κάνουν.
Οι Ελληνες ξέρουν. Οι Κινέζοι στον Πειραιά συμπεριφέρθηκαν σαν να μην ήξεραν. Θυμηθείτε τι τράβηξαν με τις κινητοποιήσεις, δείτε τι υφίστανται τώρα που προσπαθούν να πάρουν πίσω κάτι λεφτά από ΦΠΑ, πλην όμως τα κονδύλια δεν υπάρχουν. Ομοίως και οι Αραβες δεν αποκλείεται να σκεφτούν ότι το όφελος της επένδυσης δεν είναι τόσο ελκυστικό μπροστά στο ρίσκο της ελληνικής καθημερινότητας. Εκτός και αν καταλάβουν ότι αξίζει να επενδύσεις στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, τον στρατηγό Μακρυγιάννη και την αντίσταση στην τρόικα.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών