ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Για να γίνεις Έλληνας

Ξέρω ότι έχεις γεννηθεί πριν από 17 χρόνια στην Αθήνα. Οι γονείς σου ήρθαν από την Πολωνία. Δεν έχεις πάει και πολλές φορές στο χωριό τους. Και όταν πήγαινες αισθανόσουν μόνος. Δεν μιλούσες τη γλώσσα των παιδιών, καταλάβαινες λίγα από όσα σου έλεγε η γιαγιά. Μέχρι που σταμάτησες να πηγαίνεις. Γιατί εκεί ήσουν ξένος.

Οι γονείς σου σε έστειλαν στο ελληνικό σχολείο γιατί το πολωνικό ήταν μακριά από το σπίτι σας. Κανένας φίλος σου δεν έχει γεννηθεί έξω από την Ελλάδα και ποτέ δεν σκέφτηκες να ρωτήσεις που έχουν γεννηθεί οι γονείς του. Μιλάτε και γράφετε όλοι ελληνικά. Σε μία εθνική γιορτή ντύθηκες και τσολιάς. Ίσως να μην το έμαθες, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα σου ζητήσει να αποδείξεις ότι διατηρείς ιδιαίτερους δεσμούς με το ελληνικό έθνος. Είμαι βέβαιος ότι μπορείς να το κάνεις.

Πιθανότατα προσκομίζεις φωτογραφίες κατά τις οποίες φοράς φανέλα του Καραγκούνη και παρακολουθείς παιχνίδι της εθνικής τρώγοντας γύρο. Μουτζώνεις και εκστομίζεις τα κατάλληλα μπινελίκια στη σωστή στιγμή-θα υπάρχει επιτροπή που θα τα κρίνει αυτά. Μπερδεύεις τις εθνικές επετείους, διότι το σωστό ελληνόπουλο πιστεύει ότι την 28η Οκτωβρίου κάτι παίχτηκε με τους Τούρκους, πιθανότατα με γκόμενα του Σουλεϊμάν.

Δεν γράφεις ελληνικά. Είπαμε, έχεις γεννηθεί εδώ, πήγες σε ελληνικό σχολείο, αισθάνεσαι Έλληνας, αλλά θα κάνεις αίτηση πολιτογράφησης στα 18 σου. Θα τη γράψεις στα greeklish γιατί έτσι γράφει το σωστό, το αυθεντικό το ελληνόπουλο. Η επιτροπή θα δει και κατά πόσο χειρίζεσαι σωστά τον πλούτο αυτής της γλώσσας που σου παραδόθηκε. Θα σε ρωτήσει αν έχεις χιονίσει τις δουλειές σου και εσύ δεν θα πρέπει να φανείς άκυρος. Μη ξεχάσεις να έχεις μαζί σου ένα φάκελο με ευρώ για να τον σπρώξεις προς κάποιο μέλος της επιτροπής. Ακόμα και αν δεν τον παραλάβει θα καταλάβει ότι έχεις ασπαστεί του έθνους τα μεγάλα ιδανικά.

Και κάποτε θα φτάσεις στην τελική εξέταση. Ένα παλικάρι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή από τη Χρυσή Αυγή θα έρθει για να σου πάρει αίμα. Με τον τρόπο του. Μετά την ανάλυση το υπουργείο Εσωτερικών θα απαντήσει στην αίτηση σου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS