ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Αν ο Γουίλ Σμιθ ήταν λευκός

Η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή κίνηση του Γουιλ Σμιθ να ανέβει στη σκηνή και να χτυπήσει τον παρουσιαστή Κρις Ροκ, ο οποίος έκανε ένα άκομψο αστείο για τη σύζυγο του ηθοποιού. Ο Ροκ το χειρίστηκε τόσο καλά, που θα μπορούσες να πεις ότι ήταν και στημένο. Ομως δεν ήταν.

Τώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα όρια που ξεπέρασε ο Σμιθ και το δικαίωμα (ή την υποχρέωση) του άνδρα να υπερασπίζεται την τιμή της γυναίκας του. Και αυτό επειδή και οι δύο πρωταγωνιστές της σκηνής είναι άνδρες και μαύροι. Φανταστείτε, όμως, να ήταν διαφορετικός ο συνδυασμός χρώματος και φύλου. Ποιες θα ήταν, αλήθεια, οι αντιδράσεις στα social media;

Ο Γουίλ Σμιθ είναι λευκός. Και ανεβαίνει στη σκηνή χαστουκίζοντας τον μαύρο παρουσιαστή. Θα έμενε, άραγε, η κουβέντα στο πλαίσιο που είναι σήμερα; Ούτε για αστείο. Ακόμα και αν ο Σμιθ εκστόμιζε ακριβώς τα ίδια λόγια, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και κατά την παραλαβή του βραβείου, η συζήτηση θα λάμβανε φυλετική διάσταση. Θα ήταν ο λευκός σταρ που αντλεί θράσος από το χρώμα του για να χαστουκίσει έναν μαύρο. Η λευκή, πλούσια, προνομιούχος Αμερική που πατάει, ακόμα και στη σκηνή των Οσκαρ, στο λαιμό του μαύρου. Και, παρεμπιπτόντως, ας δούμε τις αμοιβές στη show biz και να συζητήσουμε γιατί οι μαύροι παίρνουν λιγότερα.

Ο Κρις Ροκ είναι λευκός. Μήπως η οργή του Γουιλ Σμιθ δεν γεννήθηκε μόνο από το σχόλιο για τη γυναίκα του; Μήπως το ξέσπασμα του μαύρου εκφράζει την οργή των Αφροαμερικανών; Δεν βλέπουμε ένα μαύρο που χαστουκίζει ένα λευκό. Βλέπουμε να εκρηγνύεται, συμβολικά, δραματουργικά, το ηφαίστειο των φυλετικών διακρίσεων.

Ο Κρις Ροκ είναι γυναίκα. Δεν έχει σημασία αν είναι λευκή ή μαύρη. Ο Γουίλ Σμιθ έχει τελειώσει. Θα ήταν ήδη υπό κράτηση. Και σωστά.

Ο Γουίλ Σμιθ είναι γυναίκα. Το χαστούκι της για το σεξιστικό σχόλιο του Κρις Ροκ είναι ακόμα μία ηχηρή εκδήλωση του MeΤoo. Οχι, απλώς, έπραξε σωστά, αλλά και πολύ αργήσαμε να δούμε αυτή τη σκηνή.

Στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία το φύλο και το χρώμα των πρωταγωνιστών. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε ένα κακό σχόλιο και μία βίαιη απάντηση. Τα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών μας είναι αδιάφορα. Ομως, ας το παραδεχθούμε, τα πλήθη των social θα αντιδρούσαν διαφορετικά, ανάλογα με τον συνδυασμό που θα έδινε το χρώμα και το φύλο. Και στην ουσία θα επιβεβαίωναν τις διακρίσεις που καταγγέλλουν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]