ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Η Παναγιά η Παραθερίστρια

Πόσες μέρες ζει αυτή η κυβέρνηση; Ούτε πενήντα. Πόσες θα ζήσει από εδώ και πέρα; Είναι ερώτημα που θα μπορούσε να δεχθεί και στοιχήματα. Οι τρεις εταίροι δεν καλούνται σήμερα να αποφασίσουν μόνο για τη φύση των μέτρων. Πρέπει να συμφωνήσουν για το πλαίσιο της συμβίωσης τους. Δεν είναι εύκολο. Στο οικουμενικό ρουσφέτι προς τους πρυτάνεις τα βρίσκουν γρήγορα. Στην οικονομία η συνεννόηση χωλαίνει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος προς τη διαπραγμάτευση και την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος. Ουσιαστικά είναι ο Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, αλλά μπροστά σε καθρέφτη: το είδωλο έχει αντιστραφεί εντελώς. Οι εταίροι του θα μπορούσαν να τον εγκαλέσουν για διγλωσσία. Αδυνατούν. Ο Σαμαράς χρειάζεται την κοινοβουλευτική στήριξη και ο Κουβέλης κινδυνεύει να εγκλωβιστεί. Εγκλωβισμένος στα σίγουρα είναι ο Βενιζέλος. Δεν δύναται, φυσικά, να αποσύρει τη στήριξη του προς την κυβέρνηση-θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές. Αλλά δεν είναι και εύκολο να υπογράψει τα μέτρα χωρίς να διατυπώσει επιφυλάξεις, χωρίς να προσθέσει ένα προσχηματικό υστερόγραφο. Ο Κουβέλης είναι σε καλύτερη θέση. Μπορεί να κατέβει από τη βάρκα προκαλώντας μόνο αναταράξεις. Αν φύγει ο Βενιζέλος, θα βουλιάξει.

Αυτό που βλέπουμε είναι πιθανότατα ο χρόνος που χρειάζεται ο Βενιζέλος για να σώσει τα όποια προσχήματα μπορούν πλέον να σταθούν. Υποχρεωμένος είναι να εγγράψει διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική πολιτική. Οφείλει να είναι μία διαφορετική φωνή, όχι απλώς η δεύτερη υπογραφή. Θα ψηφίσει, όμως, τα μέτρα.

Θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι παίζουμε στην τρόικα το σενάριο του καλού και κακού μπάτσου. Οι αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα να χρησιμοποιούνται και ως μέσο πίεσης προς τους δανειστές. Αν δεν μας παραχωρήσουν κάτι, τότε θα μείνουν με τα απομεινάρια της κυβέρνησης και της χώρας στα χέρια. Δεν το πιστεύω. Κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στην πολιτική μας σκέψη. Βέβαια το αποτέλεσμα μπορεί αν είναι το ίδιο. Η τρόικα βλέποντας τον κίνδυνο αποσύνθεσης να προχωρήσει σε παραχωρήσεις. Τότε θα έχουμε άλλο πρόβλημα: ποιος από τους τρεις θα επιδείξει το λάφυρο στο κοινό του; Αλλά αυτά είναι πολύ σύνθετα ερωτήματα για το δράμα μας. Και τα απάντησε όλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν εντός του Αυγούστου. Για να βοηθήσει και η Παναγιά η Παραθερίστρια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS