ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Η τιμή της κοπέλας

Τα εργασιακά ίσως και να κατατεθούν στη Βουλή ως ξεχωριστό νομοσχέδιο. Στην κυβέρνηση θα ήθελαν να το αποφύγουν γιατί είναι να σαν να σπέρνουν τον πειρασμό σε ένα οικοτροφείο αρρένων. Όμως η ΔΗΜΑΡ θα έχει το δικαίωμα που θέλει να ασκήσει: θα τα καταψηφίσει και οι βουλευτές της θα κοιμηθούν καλύτερα το βράδυ. Αυτό μου θυμίζει νεαρό ζευγάρι παλαιών χρόνων που αναζητεί την ερωτική απόλαυση μέσω περιφερειακών ή πλαγίων οδών, διατηρώντας ανέπαφη την τιμή της κοπέλας. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Πιστεύουν ότι έτσι το προφίλ του Φώτη Κουβέλη θα υποστεί μικρότερες ρωγμές. Το κόμμα θα παραμείνει συνεπές και η κοπέλα ανέγγιχτη.

Το θέμα είναι περισσότερο υπαρξιακό και λιγότερο «πραγματικό». Ωστόσο αυτή η περιπέτεια δεν θα πρέπει απαραιτήτως να θεωρείται οδυνηρή για τη ΔΗΜΑΡ – κάθε άλλο. Είναι ευκαιρία. Είναι ένας ωραίος λόγος για να αποσαφηνίσει το στίγμα της, να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της και να συνομιλήσει καλύτερα με το ακροατήριο της. Δεν ξέρω αν η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει πρωτίστως τη σοσιαλδημοκρατία και δευτερευόντως την ανανεωτική αριστερά. Κακά τα ψέματα, μέχρι να βρεις τον ορισμό της ανανεωτικής αριστεράς έχεις ωριμάσει ως σοσιαλδημοκράτης. Πριν από τις εκλογές η ΔΗΜΑΡ ήταν για τον εκσυγχρονιστή Πασόκο κάτι σαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τον καπνιστή-έδινε παρόμοια αίσθηση χωρίς βλαβερές συνέπειες. Και εκεί απευθύνεται πρωτίστως το κόμμα. Στους παλαιούς εκσυγχρονιστές και στους νέους σοσιαλδημοκράτες. Δεν αποκλείεται δε, να θρέφει και μία ενδιαφέρουσα αντίφαση: το πολιτικό ακροατήριο να έχει πιο ελαστική ατζέντα από τα κομματικά όργανα.

Ναι, η ΔΗΜΑΡ είναι ένα αριστερό κόμμα. Δεν είμαι όμως τόσο σίγουρος για το ακροατήριο της. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ο συμβιβασμός, ακόμα και στα εργασιακά, δεν θα τη βλάψει στον βαθμό που ανησυχεί η ηγεσία της. Οι πολίτες δεν είναι και τόσο ηλίθιοι. Θα θυμούνται ότι στήριξες την κυβέρνηση, θα ξεχάσουν ότι καταψήφισες τα εργασιακά. Και πρόκειται για πολίτες που ψήφισαν τη ΔΗΜΑΡ για να έχει θέση στα πράγματα, όχι σε τηλεοπτικά παράθυρα με απεριόριστη θέα. Ναι, βέβαια, οι αρχές είναι για την Αριστερά ότι ήταν η τιμή για τις κοπέλες. Αλλά εδώ δεν μας απασχολεί η πρώτη νύχτα του γάμου. Μας ενδιαφέρει η ζωή που έρχεται.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS