ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Η πίστη μας στον Θεό

Έρευνα δείχνει ότι το 92% των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό. Αυτό έχει και θετική και αρνητική ανάγνωση. Από τη μία λες πως είναι καλό ο άνθρωπος να τοποθετεί κάπου τις ελπίδες του, έστω και στη σφαίρα του υπερφυσικού. Από την άλλη όμως, προβάλλει η ματαιότητα της καταφυγής στο θείο. Και αν δεν κρύβεται κανείς εκεί πάνω; Πού πάνε οι προσευχές;

Ας είναι. Είμαστε ένα έθνος ένθεο ακόμα και αν δεν έχει τον Θεό του. Ούτως ή άλλως ζούμε σε μία χώρα που συνέχεια σε αναγκάζει να σταυροκοπιέσαι. Ακόμα και αν δεν πιστεύεις σε τίποτα πέρα από τα άθλια τομάρια των ανθρώπων, ο τόπος αυτός σου γεννά συχνά την ανάγκη να πέσεις στα γόνατα, να στείλεις το βλέμμα στον ουρανό και να κάνεις τον σταυρό σου.

Το 92% των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό. Και είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία του χριστεπώνυμου πλήθους ενδόμυχα πιστεύει ότι και ο Θεός είναι Έλληνας ή, τέλος πάντων, διατηρούμε μια προνομιακή σχέση με τη Θεοτόκο. Άλλωστε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του γένους, στις μεγάλες μάχες, μπροστά στα δυσθεώρητα κύματα της Ιστορίας, η επίκληση προς τη Χάρη Της εθεωρείτο απαραίτητη, ήταν το ευλογημένο βέλος στη φαρέτρα μας. Με μία απαραίτητη αίσθηση ευσέβειας, φυσικά, καθώς ουδέποτε ζητήσαμε βοήθεια σε μετρητά. Καλούμε την Παναγία απέναντι των εχθρών μας, αλλά ποτέ ενώπιον των δανειστών μας.

Το 92% των Ελλήνων πιστεύει στον Θεό. Και επιμένει στην πεποίθησή του, παρά τις ενδείξεις υπέρ του αντιθέτου. Με τη Βουλή να μυρίζει λιβάνι από τους αγιασμούς, με το ευαγγέλιο στο Προεδρικό να είναι για δακτυλοσκόπηση από τη Σήμανση, με τον Ιησού να παρακολουθεί, απαθής μέσα στο κάδρο του, όσα ακούγονται στα δικαστήρια. Είμαστε έθνος καλών χριστιανών. Δεν θέλουμε στην οικογένειά μας Εβραίο ή μουσουλμάνο, πιστεύουμε ότι ο σωστός Έλλην είναι και χριστιανός, είμαστε βέβαιοι ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων. Τόσο σίγουροι, τόσο άκαμπτοι και τόσο αλαζόνες που η Κόλαση δείχνει πιο κοντά από ποτέ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS