ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ιχνη ζωής στον Αρη

Το Perseverance Rover της ΝASA έστειλε τις πρώτες αναλύσεις από την επιφάνεια του πλανήτη, λίγο μετά την προσεδάφιση του. Η ύπαρξη μεθανίου και φωσφίνης επιβεβαιώνει ότι ο Άρης είχε ζωή. Όχι τίποτα ασήμαντους μονοκύτταρους οργανισμούς, αλλά έμβια και μεταβολισμό

Ένα από τα πιο καλοπληρωμένα τμήματα στη NASA είναι οι Δημόσιες Σχέσεις. Δεν μπορείς να διεισδύσεις στα μυστήρια του σύμπαντος αν δεν μπεις πρώτα στο πορτοφόλι του αμερικανού φορολογούμενου. Όταν η Υπηρεσία κάνει σημαντικές ανακοινώσεις, φέρνει στην Ουάσιγκτον μισό αεροπλάνο ειδικούς της show biz από το Χόλιγουντ. Σκοπός είναι ο τηλεθεατής να πιστέψει ότι αυτό που βλέπει στο σινεμά, σύντομα θα το δει και στο δελτίο ειδήσεων. Όμως για τη χθεσινή ανακοίνωση δεν προσέλαβαν ούτε φωτιστή. Μόνο μία γραμματέας, που είχε σετ μακιγιάζ στην τσάντα της, πέρασε με πούδρα το πρόσωπο του γενικού διευθυντή πριν σταθεί μπροστά στην κάμερα και ανακοινώσει ότι στην επιφάνεια του Αρη ανακαλύφθηκε φωσφίνη και μεθάνιο. Και αυτό έγινε λίγες μέρες μετά την προσεδάφιση του ερευνητικού οχήματος Perseverance Rover. Μάρτυρες του, τα σκάφη της Κίνας και των Εμιράτων που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη σαν μύγες που φλερτάρουν με ένα μήλο.

Αν ενώσεις τη φωσφίνη με το μεθάνιο θα πάρεις κάτι πολύ δύσοσμο. Κρατήστε τη μύτη σας και φανταστείτε τη μυρωδιά από ανθρώπινες απεκκρίσεις. Ωστόσο η συνύπαρξη της φωσφίνης και του μεθανίου δεν αποπνέει μόνο μπόχα. Εκπέμπει και φως. Το φως της Δημιουργίας. Τα δύο στοιχεία εντοπίζονται μαζί μόνο στα περιττώματα ανεπτυγμένων οργανισμών. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για βακτήρια, αμοιβάδες και τίποτα μονοκύτταρα πριονίδια που έπεσαν από τον πάγκο του Δημιουργού. Μιλάμε για οργανισμούς στο επίπεδο του πρωτεύοντος θηλαστικού. Με σύστημα μεταβολισμού. Η NASA, λοιπόν, πήρε μυρωδιά ίχνη ανεπτυγμένης ζωής στον Αρη. Αυτή ήταν μία υπόθεση που υπήρχε πάντα στο επιστημονικό τραπέζι. Είναι, άραγε, τα απομεινάρια μίας χαμένης πανίδας; Τα υπολείμματα πρόσκαιρης επίσκεψης κάποιων περαστικών από τη γειτονιά; Ή μήπως πρόκειται για δήλωση μόνιμης παρουσίας; Ο γενικός διευθυντής της NASA δεν απέκλεισε τίποτα από τα τρία. Σήκωσε τους ώμους (λίγο θεατρικά είναι αλήθεια) και είπε ότι το μόνο που ξέρουμε είναι πως έμβια όντα, βρέθηκαν κάποτε στον Αρη.

Στα μεγάλα γεγονότα οι αγορές αντιδρούν πιο γρήγορα από τα social media. Μέχρι εσείς να βγάλετε το κινητό από την τσέπη, να το ξεκλειδώσετε με την αναγνώριση προσώπου, να ανοίξετε την εφαρμογή του twitter και να γράψετε το ποστ, κάποιος άλλος έχει πετάξει από πάνω του μερικά εκατομμύρια δολάρια. Περιέργως στις αγορές δεν κουνήθηκε βλέφαρο. Αν δεν «τσιμπούσαν» κάτι λίγα δολάρια οι μετοχές του Έλον Μασκ, θα έλεγες ότι οι αγορές έμειναν είτε αδιάφορες, είτε άναυδες, δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν. Μετά την πανδημία προκύπτουν οι εξωγήινοι. Πού επενδύεις; Σε πυραύλους ή σε καταφύγια; Στην ελπίδα ή στον φόβο; Και τα δύο πουλάνε καλά. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής. Α, κάτι κέρδισαν και οι μετοχές της εταιρείας του Σπίλμπεργκ, καθώς εκτιμάται ότι ο Εξωγήινος θα επανέλθει ως franchise. Ο ΕΤ να κάθεται στη λεκάνη της τουαλέτας. Σύμβολο.

Και ενώ στους ναούς της χρήματος επικρατεί ψυχραιμία, στο Βατικανό, στο Φανάρι και στην Ιερουσαλήμ είχε πέσει πολλή φωσφίνη και αρκετό μεθάνιο. Δεν είναι απλό, σκεφτείτε το. Θα πρέπει είτε να ξαναγραφτούν τα πάντα, είτε να ειπωθούν με διαφορετικό τρόπο. Είναι ένας Δημιουργός που ανέβασε πολλά διαφορετικά έργα στα θέατρα του σύμπαντος ή κάθε έργο έχει τον δικό του συγγραφέα; Μήπως παίζεται το ίδιο έργο σε όλο το σύμπαν, αλλά σε διαφορετικό χρόνο; Πήγε και αλλού ο Ιησούς μετά την ανάληψή Του; Ήταν η Γη μία στάση στο διαγαλαξιακό του ταξίδι; Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη, που επισήμως δεν έγινε ποτέ, ο Πάπας της Ρώμης και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως συζήτησαν, για πρώτη φορά μετά το 1431, θέματα πίστεως και δόγματος. Από την άλλη, οι ραβίνοι ήταν αρκετά πιο ψύχραιμοι. Σκέφτηκαν ότι ακόμα και αν υπάρχουν εξωγήινοι, αυτό δεν αναιρεί και την προτίμηση του Θεού ως προς τον εκλεκτό Του λαό. Το πολύ, είπαν, ο Θεός να βρεθεί υπόλογος απέναντι στον λαό του Ισραήλ. Το πρόβλημα παύει να είναι δικό τους, είναι του Θεού. Ας το λύσει μόνος Του.

Στα ισχυρά πολιτικά γραφεία του πλανήτη επικρατεί ησυχία. Περιμένουν, λένε, εξειδικευμένες ανακοινώσεις από τους επιστήμονες. Οχι, δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Ωστόσο είναι σε υπόγειες διαβουλεύσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες προκειμένου να σταθμιστούν οι αντιδράσεις στο κοινωνικό σώμα. Ο Τραμπ λείπει. Ναι, αλήθεια λείπει. Θα ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να εμφανιστεί, ενώπιον εξωγήινων, ως ο ισχυρότερος εκπρόσωπος του ανθρώπινου είδους.

Μην περιμένετε φυσικά να σας περιγράψω τι γίνεται στα social media. Είναι σαν να με βάζετε στη ζούγκλα του Αμαζονίου για να μετρήσω τα δέντρα. Ξεκίνησε ένα Big Bang που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει, τι ρεύματα και κουλτούρες θα γεννήσει. Στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη αντίδραση περιγράφεται με ένα meme που γυρίζει στο δίκτυο. «Μην ανησυχείτε, οι εξωγήινοι μας έχουν χεσμένους».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]