ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Και αν έρθουν οι εξωγήινοι;

Οι αμερικανικές υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι τα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα, που καταρρίφθηκαν από μαχητικά, δεν είναι εξωγήινες κατασκευές. Οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι κινέζικα. Δύσκολο. Αν ήταν κινέζικα, θα έπιαναν φωτιά στον αέρα. Μην είναι ρωσικά; Μπα, στα εξαρτήματα δεν βρέθηκε μήτε φυλακτό, μήτε εικόνα της Παναγίας. Και τι να στείλουν, δηλαδή, οι Ρώσοι στους Αμερικανούς; Κατασκοπευτικό μπαλόνι; Εδώ τους έχουν στριμώξει στον πόλεμο με τρόπο που λες ότι όλος ο ουκρανικός στρατός κατευθύνεται μέσω Playstation από έναν πιτσιρικά στη Νεμπράσκα. Ενδέχεται να είναι μετεωρολογικά μπαλόνια που έστειλαν ο Καλλιάνος και ο Μαρουσάκης γιατί πλέον οι δικοί μας μετεωρολόγοι έχουν ξεφύγει σε άλλη σφαίρα, έπιασαν στρατόσφαιρα. Αυτό φαίνεται πιο πιθανό, αλλά μάλλον δεν ισχύει. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί δήλωνουν άγνοια για την ταυτότητα των αντικειμένων. Και οι μηχανικοί τους τα εξετάζουν με τον τρόπο που εσύ βλέπεις ένα λυμένο έπιπλο από ΙΚΕΑ. Η είδηση κυκλοφορεί άκοπη και ατόφια στα παγκόσμια δίκτυα. Τι λέτε ότι θα συμβεί;

Το θέμα δεν είναι τόσο αστείο όσο φαίνεται εδώ. Αντιθέτως. Είναι τόσο σοβαρό που πάνω του η ανθρωπότητα μπορεί να πάρει μία στροφή με μεγάλη καμπύλη. Διότι το παράδοξο, αγαπητοί μου, δεν θα ήταν να έχουμε επίσκεψη εξωγήινων. Το παράδοξο είναι που δεν μας έχουν χτυπήσει την πόρτα ακόμα. Αυτό περιγράφεται και επιστημονικά από το «Παράδοξο του Fermi» που διατυπώθηκε από τον διάσημο φυσικό το 1950. «Αν υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και εκατομμύρια προηγμένοι πολιτισμοί, τότε γιατί δεν μας επισκέφθηκε κανείς;» Δέκα χρόνια μετά, ο αστρονόμος Frank Drake του απάντησε με μία εξίσωση σύμφωνα με την οποία οι προηγμένοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας είναι από 1.000 ως ένα δισεκατομμύριο.

Πείτε, λοιπόν, ότι κάνουμε επαφή. Τι θα γίνει στον κόσμο; Οχι, δεν νομίζω ότι θα δούμε εικόνες Αποκάλυψης. Ομως φαντάζομαι μία τεράστια βιβλιοθήκη, με μήκος όσο ο ισημερινός και ύψος όσο το Εβερεστ. Και ένα μικρό ανθρωπάκι θα τοποθετήσει μία μεγάλη σκάλα, θα ανέβει στα ράφια και θα αρχίσει να πετάει βιβλία Φιλοσοφίας. Μετά θα στείλει τα Θρησκευτικά στην ανακύκλωση. Οι χριστιανοί θα προσπαθήσουν να το σώσουν λέγοντας ότι ο Θεός είναι αποκλειστικά δικός μας, αρμόδιος για τον πλανήτη. (Απλώς ανέλαβε τη δουλειά λίγο πριν πάρει σύνταξη.) Ολες οι θρησκείες θα αλλάξουν. Εκτός από την ιουδαϊκή. Οι Εβραίοι δεν θα αλλάξουν τίποτα. Αν δεν είναι αυτοί ο εκλεκτός λαός στο σύμπαν, το πρόβλημα είναι του Θεού, όχι δικό τους.

Και ποιο να είναι στα αλήθεια το νόημα της ζωής; Εμείς δεν το έχουμε βρει. Αν όμως το έχουν ανακαλύψει οι εξωγήινοι; Θα διατρέχει όλο το σύμπαν ή θα εξατομικεύεται ανά πολιτισμό; Ποιος θα μιλήσει μαζί τους; Θα μας εκπροσωπήσουν οι Αμερικανοί, όπως στις ταινίες, ή θα πάμε μέσω ΟΗΕ; Και ποια θα είναι η νομική υπόσταση των εξωγήινων; Θα έχουν νομικά δικαιώματα στη Γη; Ο Βενιζέλος θα γράψει ότι κάθε εξωγήινος τεκμηριώνει δικαιώματα με την παρουσία του στον πλανήτη, αρκεί να συγκροτείται ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο, όμως, αυτή τη στιγμή, είναι ρευστό.

Θα είναι απίστευτο το μπλέξιμο, πιστέψτε με. Ειλικρινά ελπίζω να μη συμβεί. Φανταστείτε μόνο τι θα διαβάζετε στα social και τι θα βλέπετε στα κανάλια. Καλύτερα στη μοναξιά μας. Για να φυλάξουμε ένα από τα πιο πολύτιμα που έχουμε: τη ματιά γεμάτη ρομαντική απορία προς τον καλοκαιρινό έναστρο ουρανό.

ΥΓ: Αν θέλετε να διαβάσετε ένα πραγματικά σοβαρό βιβλίο για τις υποθέσεις γύρω από την εξωγήινη ζωή, επιλέξτε το «Συμπαντική μοναξιά. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;» του Παναγιώτη Νιάρχου, ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ (Εκδόσεις Ζήτη)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]