ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Κάποιοι πρέπει να φωνάξουν

Η στοχοποίηση μίας ολόκληρης κωμόπολης για τη δολοφονία (;) ενός σκύλου  είναι υπερβολική, σχεδόν γραφική. Ομως από την άλλη πλευρά, κάποιος πρέπει να καταγγείλει με μεγαλύτερη ένταση όσα συμβαίνουν στα ζώα στην ελληνική ύπαιθρο

Ζω σε διπλοκατοικία με αυλή. Και συντηρώ τέσσερις γάτες. Οι δύο έτυχε να γεννηθούν κάτω από το παράθυρο μου. Οι άλλες ήρθαν αργότερα. Και τους παρέχω all inclusive διαμονή. Εχουν σπιτάκια με ισοθερμικά στρωσίδια. Είναι εμβολιασμένες και στειρωμένες. Τρώνε δύο φορές τη μέρα εκλεκτή κροκέτα ανακατεμένη με γκουρμέ σκεύασμα. Προσθέτω και λάδι σολομού. Τους δίνω χάδια και γλυκόλογα. Τις προάλλες έπιασα τον εαυτό μου να τραγουδάει το «Μινόρε της αυγής» στην Ούρσουλα (φωτογραφία), που είναι και η αδυναμία μου. Συνήθως, όταν επιστρέφω σπίτι, με περιμένουν σε παράταξη πίσω από την αυλόπορτα. Δεν τις θεωρώ τόσο έξυπνα ζώα, καμία σχέση με τους σκύλους. Είναι δε στιγμές που εντυπωσιάζομαι με το πόσο ηλίθιες γίνονται. Οι «γατάκηδες» λένε ότι το ζώο είναι ανεξάρτητο με ιδιαίτερη νοημοσύνη.

Συχνά προσθέτουν ότι «η γάτα σε διαλέγει». Δεν το πιστεύω. Αν τους κόψω τα φαγητό μετά από λίγο θα με κόψουν και αυτές. Η σχέση μας είναι αυστηρά συναλλακτική, όπως και οι περισσότερες στη ζωή. Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις, έστω υποσυνείδητα. Τους δίνω τροφή και παίρνω ως αντάλλαγμα την παρουσία, τα νάζια και τα χάδια. Και γέλιο, οι γάτες είναι αστείες. Σίγουρα διοχετεύω σε αυτές τα τελευταία αποθέματα πατρικής φροντίδας -ο γιος μου είναι πια ολόκληρος μαντράχαλος. Κάθομαι, ας πούμε, και ξύνω τη ράχη της Ούρσουλας για να την ακούω να γουργουρίζει. Αδιανόητα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου δεν συμπαθούσα τις γάτες. Η συμβίωση με έκανε να αλλάξω γνώμη. Ομως δεν είναι να μπλέξεις με τις γάτες, πιστέψτε με. Γιατί από ένα σημείο και μετά θα ασχολείσαι με όποια γάτα βρίσκεται μπροστά σου. Μπαίνεις σε έναν κόσμο που θεωρούσες γραφικό, αλλά τώρα είσαι κομμάτι του. Και έρχεται η στιγμή που βρίσκεις τον εαυτό σου να συζητά με διάφορες κυρίες (πάντα είναι κυρίες!) για κλουβιά μεταφοράς, συμπτωματολογία ασθενειών, την καλύτερη μάρκα κροκέτας, το φάρμακο για τα παράσιτα και την παράλογη ιδέα μου να τοποθετήσω GPS στο γατί. Κάπως έτσι βρέθηκα με ειδικό κλουβί για να πιάνεις αδέσποτες γάτες και κουτί μεταφοράς.Δανείστηκα απόχη και παγίδες. Αλλά και μία τεράστια παγίδα, έχοντας στήσει καρτέρι στο μπαλκόνι. Πλέον είμαι  επαγγελματίας, τρόπος του λέγειν. Δείξε μου μία γάτα και θα στη φέρω μέσα σε πακέτο.

Για αύριο διοργανώνονται εκδρομές διαμαρτυρίας με προορισμό την Αράχωβα. Να σας πω την αλήθεια, σε πρώτη ανάγνωση το βρήκα υπερβολικό. Και γραφικό. Και πολιτικά ανορθόδοξο. Πώς είναι δυνατόν να στοχοποιείται μία ολόκληρη κοινότητα για τη θανάτωση ενός σκύλου; Μου φαίνεται παράλογο μία κωμόπολη να καλύπτει τον άνθρωπο που κακοποίησε και δολοφόνησε το σκυλί -αν τελικά τα πράγματα έγιναν έτσι και το ζώο δεν έπεσε θύμα αγέλης. Οπως επίσης ακούγεται αστείο να έχει κινητοποιηθεί το Ανθρωποκτονιών προκειμένου να «ξεπλυθεί» η Αράχωβα. Γενικά πολλές φορές βρίσκω ακραίες τις αντιδράσεις της φιλοζωικής κοινότητας. Και, δεν το κρύβω, υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσα να αποδώσω την κατηγορία του μισανθρωπισμού σε ορισμένα μέλη της. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τον ψυχισμό του καθενός. Συζητώντας το θέμα με τη φίλη μου τη Μαίρη, που με καθοδηγεί συχνά στα της φροντίδας των γατιών, φωτίστηκε μία άλλη πτυχή.

Η Μαίρη μου είπε ότι θα πάει στην Αράχωβα όχι για να κατηγορήσει μία ολόκληρη κωμόπολη. Θα πάει για να υψώσει φωνή στη μεταχείριση που υφίστανται τα ζώα στην ελληνική περιφέρεια. Θέλει να φωνάξει για τα ιπποειδή στα νησιά. Για τα «βαρελόσκυλα», αυτά που δένονται δίπλα σε ένα βαρέλι σε όλη τη χώρα. Για τα παράνομα σφαγεία και τον τρόπο θανάτωσης των ζώων που φτάνουν στο τραπέζι σας -εγώ δεν τρώω κρέας. Για το βασανισμό που παίρνει τη μορφή παιχνιδιού ή γίνεται αντικείμενο επίδειξης ανδρισμού. Και να σας πω κάτι; Οταν βλέπεις τόσα περιστατικά κακοποίησης ζώων, είναι λογικό να συναντήσεις και ακραίες αντιδράσεις. Κάποιοι πρέπει να διαμαρτυρηθούν, να μεταφέρουν σε όλους την επιθανάτια κραυγή ενός ζώου που βασανίστηκε πριν ξεψυχήσει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS