ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Tι κρίμα που δεν είναι Αλγερινοί!

Οι δράστες στο μετρό. Είναι Ελληνες. Ελληνόπουλα, καλύτερα. Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Δεν είναι Αλγερινοί. Τι κρίμα!

Τζάμπα τα tweets, οι αναρτήσεις και οι δημοσιογραφικές αναφορές. Καλύπτονται βέβαια πίσω από το «σύμφωνα με πληροφορίες». Οι πληροφορίες ήταν λάθος, όχι οι κομιστές τους. Και όμως, το «Αλγερινοί» έδενε τόσο ωραία, τόσο αρμονικά! Δεν θα μπορούσαν, ας πούμε, να είναι Πακιστανοί ή Αφγανοί. Αυτοί είναι πολλές φορές φοβισμένοι, τρέμουν την περίπτωση που θα τους τσιμπήσουν, θα τους βρουν χωρίς χαρτιά και θα τους ξαποστείλουν πίσω από κανένα συρματόπλεγμα. Οι Αλγερινοί δεν είναι έτσι. Οι Αλγερινοί είναι συνήθως πολύ άγριοι, μεθυσμένοι από ισλαμική βαρβαρότητα. Τους ξέρουμε και από τη Γαλλία που κόβουν τα κεφάλια σαν μαργαρίτες. Έχουν μέσα τους κάτι από πειρατές, στο αίμα τους φυλάσσονται γονιδιακές πληροφορίες από αλαλάζοντες προγόνους που καλπάζουν κουνώντας τα γιαταγάνια.

Και όμως, είναι Ελληνες. Είμαστε σοκαρισμένοι. Και όπως έγραψε κάποιος στο twitter: «Αλγερινοί ημίχρονο, Ελληνες τελικό». Εδειραν τον σταθμάρχη και πήραν τηλέφωνο τη μαμά τους. Μιλάμε για πληροφορία-διαβατήριο. Πιο Ελληνας δεν έχει. Και η ελληνίδα μάνα έκανε αυτό που περιγράφει ο ρόλος της. Απλωσε τις φτερούγες της και προσπάθησε να καλύψει τα κλωσόπουλα της. Τηλεφώνησε σε φίλο αστυνομικό, ζητώντας βοήθεια και οδηγίες. Η μάνα που καλύπτει τους γιους και ζητάει ρουσφέτι για να τους σώσει. Είναι πιο ελληνικό και από ταινία της Βουγιουκλάκη.

Κρίμα και για τους παρεμβατικούς αρθρογράφους του «συντηρητικού» χώρου που άφησαν το κομμάτι στη μέση. Ελληνες που απέκτησαν και κάλυψη από αστυνομικό. Τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί; Μπορείς βέβαια να σώσεις το κομμάτι λέγοντας ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές τα ελληνόπουλα που υφίστανται την πίεση σε επιβαρυμένες γειτονιές, αλλά δουλειά δεν κάνεις έτσι. Ισως εγκαλέσεις τους υπεύθυνους του Μετρό που δεν ελέγχουν τους μετανάστες, αλλά εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους Έλληνες, αλλά και αυτή η τοποθέτηση έχει το ρίσκο της. Άστα να πάνε.

Στα σοβαρά τώρα, δεν θα μπορούσαν να είναι Αλγερινοί; Ασφαλώς. Και Βέλγοι και Σουηδοί. Οι πολύ ακραίες συμπεριφορές δεν εκπορεύονται από εθνικά χαρακτηριστικά. Για αυτό και είναι σωστή η τακτική της Αστυνομίας που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν δίνει στοιχεία για την εθνικότητα των δραστών.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μία διαπίστωση και ένα ερώτημα. Η διαπίστωση αφορά τα σημαντικά ερείσματα, κοινωνικά και επικοινωνιακά, που έχει στη χώρα μας ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Το ερώτημα έχει να κάνει με το τι θα απογίνουν αυτά τα δύο καμάρια όταν μεγαλώσουν. Είναι τρομακτικό ερώτημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος για ποιον: για αυτούς τους δύο ή για την κοινωνία;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS