ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Λίπος ως τους αστραγάλους

Μπορείς να δεις μία χώρα μέσα από την τηλεόρασή της; Πιστεύω πώς ναι. Αν κάτσεις για 24 ώρες σε έναν καναπέ,κρατώντας το τηλεχειριστήριο, θα σηκωθείς εξαντλημένος, αλλά θα ξέρεις σχεδόν τα πάντα. Συχνά προσπαθώ να φανταστώ τι σκέφτεται ένας ξένος που έρχεται πρώτη φορά στη χώρα μας και παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές.

Εντάξει, αν βλέπει ΕΡΤ, θα νομίζει ότι ήρθε στη χώρα των ανέμελων ευτυχισμένων. Όμως εμένα με ενδιαφέρει η συνολική αίσθηση που αποπνέει το εθνικό τηλεοπτικό προϊόν, το look and feel της χώρας μέσα από τα πίξελ της οθόνης. Έχετε καταλάβει τι βλέπουμε κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη τηλεόραση; Την επιστροφή της κιτσαρέλας που απουσίασε μερικά χρόνια λόγω μείωσης μπάτζετ. Όχι πως τώρα το μπάτζετ φούσκωσε, απλώς τα κανάλια δίνουν κάτι παραπάνω και όλοι έχουν κάνει τρύπες στις ζώνες τους. Παρακολουθούμε μία παρέλαση προσώπων κατά την οποία το ένα φωνάζει στο άλλο, ανταλλάσσουν κρύα αστεία και αναπαράγουν αρχέτυπα κλισέ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Λείπει ο Λιάγκας, θα μου πεις. Σωστά.

Ξεχασμένες φάτσες που δούλευαν για πολλά χιλιάρικα, τώρα βολεύονται με κάτι κατοστάρικα, έτσι, μόνο και μόνο για να βγουν τα έξοδα του μπότοξ. Αγόρια που θέλουν να γίνουν μάγειρες, ανορεξικά κορίτσια που ονειρεύονται την πασαρέλα και μία ατελείωτη σειρά από ψώνια που νομίζουν ότι έχουν ταλέντο, υπέροχη φωνή και όνειρα για μία ζωή κάτω από προβολείς. Όλο αυτό το junk γεμίζει τα καθιστικά εκατομμυρίων σπιτιών. Και έτσι όπως είναι λιπώδες απλώνεται παντού, σε όλο το σπίτι, φτάνει μέχρι τους αστραγάλους μεσήλικων και γερασμένων ανθρώπων που παρακολουθούν αμίλητοι καθώς το ημίφως της οθόνης τοποθετεί σκιές στα πρόσωπά τους.

Ρώτησα ένα σημαντικό στέλεχος μεγάλου σταθμού γιατί βάζουν λεφτά στο πρόγραμμα, όταν αυτοί που αποκαλούμε «δυναμικό κοινό» μετακινούνται προς συνδρομητικές πλατφόρμες ή κάνουν παράνομο downloading. Μου είπε ότι κάνω λάθος. Η τηλεθέαση της ελεύθερης τηλεόρασης αυξάνεται σταδιακά. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ποιοι βλέπουν αυτό το πρόγραμμα. Εκτός και αν την ώρα που ο Τζέκιλ βλέπει σειρές, ο Χάιντ κάθεται και χαζεύει το μπούστο της Παπαρίζου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS