ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Μάγκες, αρνητές απογραφής

Παραιτούνται οι απογραφείς. Γιατί, σου λένε, τα λεφτά δεν είναι όσα τους είπαν. Περίμεναν ότι θα βάλουν 1.200 στην τσέπη, αλλά βγαίνουν λιγότερα. Ε, δεν αξίζει τον κόπο. Να τρως πόρτες στη μούρη, να σε λούζουν με μπινελίκια, να σε κατηγορούν ότι θέλεις να τους πάρεις τα παιδιά ή να τους βάλεις το μπόλι στο χέρι. Και όλα αυτά για να πάρεις σκάρτο ένα χιλιάρικο; Αστο καλύτερα.

Είναι, λέει, κουρασμένος ο κόσμος. Και θυμωμένος. Και δεν έχει εμπιστοσύνη στις Αρχές. Σιγά μην έχει και ενστάσεις φιλοσοφικού περιεχομένου επί της εποπτείας του κράτους στην προσωπική ζωή. Είναι αυτό το τσαμπουκαλεμένο μπούγιο που την έχει δει φάρμερ στην Αλαμπάμα, έχει το κράτος για εχθρό και βγήκε με την τσουγκράνα στον κήπο για να κυνηγήσει τα τσιράκια του. Που θέλει το κράτος να του προσφέρει δρόμους, νοσοκομεία, ασφάλεια, σχολεία για τα παιδιά του -εντάξει, αυτά δεν θεωρούνται πλέον και τόσο απαραίτητα γιατί παπάρες λένε στα παιδιά. Αλλά μέχρι εκεί, έτσι; Αυτός δεν έχει τίποτα να δώσει. Έχει ήδη πληρώσει αρκετά, σιγά μην τους δώσει και τα δεδομένα του. Νομίζει ο βλάκας, ο φάρμερ από τον Αλαμπάμα που φύτρωσε στον ελληνικό κάμπο, ότι έχουν αξία τα δεδομένα του και ο αριθμός των καμπινέδων στο σπίτι του. Φυσικά και το πιστεύει. Γιατί είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος σε αυτή τη χώρα, μπορεί και ακόμα πιο πέρα. Θα σου φυσήξει τον καπνό στη μούρη, θα σου πει ότι γαμιούνται όλοι και θα σου ζητήσει να τον αφήσεις στην ησυχία του. Μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να ενοχλεί.

Κάθονται τώρα οι άλλοι και λένε κάτι βαθυστόχαστα για τον πολίτη που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το κράτος και τους θεσμούς που οφείλουν να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους. Και είναι και τα social media που εντείνουν το φαινόμενο φουσκώνοντας την ανοησία σαν τσουρέκι. Μπα, είναι πιο απλό. Η αμορφωσία φταίει και η διαχρονική αποδοχή του βρυχηθμού ως τρόπου συζήτησης. Γιατί όλοι αυτοί οι τύποι, οι κατά Σαββόπουλο «δασύτριχοι πολίτες», κολακεύονται και κανακεύονται για τη ψήφο τους, πότε είναι κυρίαρχος και πότε σοφός λαός. Ποτέ, κανένας δεν τους απαξίωσε από το πολιτικό μπαλκόνι. Για αυτό και εκείνοι μας φτύνουν κατά πρόσωπο. Τη μια θα σου στείλουν τη Χρυσή Αυγή, την άλλη θα σου κλείσουν την πόρτα στη μούρη, μετά θα σε προσπεράσουν στη ΛΕΑ και άμα έχεις πρόβλημα θα σε κεράσουν κουτουλιές.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS