ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Share on facebook
Share on twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Mετά τον Γκουσγκούνη

Το ελληνικό πορνό της εποχής του Γκουσγκούνη, αλλά και μεταγενέστερα, ως τη δύση των ‘80ς, διακρίνεται από μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Συνδύαζε δύο κινηματογραφικά είδη που, θεωρητικά, δύσκολα διασταυρώνονται: το σκληρό πορνό και την κωμωδία. Από τη μία ήταν οι τίτλοι των ταινιών. Μιλάμε για μικρά αριστουργήματα. Και από την άλλη η αισθητική προσέγγιση που οδηγούσε σε κωμικά αποτελέσματα και έκανε τις αίθουσες να ξεκαρδίζονται αντί να να αναστενάζουν. Δυστυχώς το είδος δεν έχει μελετηθεί στο βάθος που θα έπρεπε (και έφτανε ο πρωταγωνιστής…), οι σχετικές εγκυκλοπαιδικές αναφορές απλώς εστιάζουν στους ευρηματικούς τίτλους. Και δυστυχώς δεν σώζονται πολλές κόπιες έργων που καθοδήγησε σκηνοθετικά ο «Μεγάλος Μπέρτο» -εκ του Μπερτολούτσι.

Και όμως, οι ταινίες πορνό είναι, κατά κάποιον τρόπο, χρονογραφήματα της εποχής τους, σεξουαλικές ηθογραφίες. Αν προβάλλεις στο σημερινό κοινό σκηνές του Γκουσγκούνη, είναι αμφίβολο αν θα διεγείρεις το ενδιαφέρον του. Δεν είναι η ποιότητα της εικόνας που τις καθιστά αδιάφορες. Είναι η δράση. Μία σκηνή σεξ από τη δεκαετία του ‘70, ακόμα και αν προέρχεται από τα καλύτερα αμερικανικά στούντιο, σήμερα δείχνει αφελώς βαρετή, σχεδόν αγνή, ίσως και αντιαισθητική. Πρωταγωνιστές με ανεπτυγμένη τριχοφυΐα επιδίδονται σε ερωτικές πράξεις που λίγο απέχουν από τα ιεραποστολικά εγχειρίδια. Με την πάροδο του χρόνου και τη διασπορά του πορνό σε τεράστιο, παγκόσμιο κοινό, οι πρωταγωνιστές αναπτύσσουν υπερφυσικά χαρακτηριστικά, ακροβατικές δεξιότητες και φαντασία που στα ‘70ς θα εθεωρείτο αρρωστημένη. Και ο τρόπος που κάνουν σεξ είναι σχεδόν βίαιος, συχνά εξευτελιστικός προς ένα πρότυπο γυναίκας που, για να θεωρείται ελκυστική, πρέπει να φουσκώσει στήθος και χείλη, παραμένοντας δεκτική στα πάντα.

Εδώ και χρόνια δημοσιεύονται στις ΗΠΑ μελέτες για την επιρροή που ασκεί το πορνό στα νεαρά αγόρια, για το μοντέλο που τους φυτεύει στο κέντρο της λίμπιντο. Ενα μοντέλο απαιτητικό, με βίαιες πτυχές. Ο Γκουσγκούνης έκανε πορνό σε μία εποχή που ο κόσμος έψαχνε κλειδαρότρυπα να δει λίγο σεξ. Σήμερα βλέπεις δεκαπεντάχρονα να ποζάρουν με λαγνεία στα social και το σκληρό πορνό είναι ένα κλικ πιο πέρα. Σήμερα πολλά είναι πορνό, ακόμα και αν δεν έχουν σεξ. Ο μακαρίτης θα κοκκίνιζε.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]