ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Namaste, sir

Οπως και αν το δεις, η στιγμή γέρνει από το βάρος της ιστορικότητας. Στη Βρετανία έχουμε τον πρώτο πρωθυπουργό της Goldman Sachs. Kαι όχι μόνο. Ο Ρίσι Σούνακ είναι ινδικής καταγωγής. Και ινδουιστής. Με μπολιγουντιανό γάμο στη Μπάνγκαλορ. Αν μπορούσε να το φανταστεί αυτό ο Γκάντι, θα ανέβαινε σε κανένα τραπέζι για χορό.

Ο Σούνακ είναι παντρεμένος με μία ζάμπλουτη Ινδή, κόρη δισεκατομμυριούχου. Σκεφτείτε το, κάποτε θα ήταν τουλάχιστον αμήχανο. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει για πεθερό έναν Ινδό, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο πεθερός, διαβάζουμε, ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, ωστόσο άλλαξε γνώμη. Ισως για αυτό να παραμένει δισεκατομμυριούχος. Γενικά, οτιδήποτε και αν συμβαίνει στον κόσμο, πάντα θα υπάρχει μία σχέση με την Ελλάδα. Λογικά την Κυριακή θα διαβάσουμε για τον άγνωστο Ελληνα πίσω από τον Σούνακ ή για ένα ταξίδι με θαλαμηγό στη Σαντορίνη. Και μετά θα πρέπει να μάθουμε την άποψη του νέου πρωθυπουργού για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτό είναι πρόβλημα με τη συχνή εναλλαγή πρωθυπουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι να τους την πέσει ο Μητσοτάκης για τα γλυπτά, έχουν προλάβει και τους την πέφτουν μέσα από το κόμμα τους και στο τέλος πέφτουν και οι ίδιοι.

Ναι, είναι σπουδαία στιγμή. Η Βρετανία έχει πρωθυπουργό ινδικής καταγωγής, πράγμα ανεκτό από την κοινή γνώμη. Αν ήταν ιρλανδικής, θα υπήρχε πρόβλημα. Και ο δήμαρχος του Λονδίνου είναι πακιστανικής καταγωγής. Αν ήταν σκωτσέζικης, πάλι θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα αν βάλεις δίπλα τους και την Κάμαλα Χάρις, αντιλαμβάνεσαι ότι η εκπροσώπηση Ινδών και Πακιστανών στην πολιτική σκηνή της Δύσης μπορεί να είναι περιορισμένη, πλην όμως είναι εμφατική. Και δεν ξέρεις πώς να το δεις. Είναι, άραγε, μία απάντηση, έστω συμβολική, της Ασίας; Ενα τρέιλερ για αυτό που έρχεται στο μέλλον ή, απλώς, η Δύση αφομοιώνει τα παιδιά τους και τα αξιοποιεί προς όφελος της; Προτιμώ τη δεύτερη εκδοχή. Σιδεροκέφαλος και Namaste.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS