ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

New Year’s Resolutions

Με την είσοδο του νέου έτους, ο άνθρωπός μας, είναι αποφασισμένος να αλλάξει πολλά στη ζωή του. Και κυρίως να απαλλαγεί από την τοξικότητα

Οι προσωπικές δεσμεύσεις της νέας χρονιάς. New Year’s Resolution, όπως λέει και ο λαός μας. Ο τρόπος που διαλέγει ο εαυτός σου για να σε κάνει ρόμπα. Διότι ο εαυτός σου γνωρίζει πολύ καλά ότι οι υποσχέσεις που δίνεις αντιστοιχούν σε βασανιστήρια. Τι κάνεις στο τέλος κάθε χρόνου; Δεσμεύεσαι να βασανίσεις στον εαυτό σου τόσο σκληρά, ώστε να αλλάξει μορφή και χαρακτήρα. Είσαι αποφασισμένος να του στερήσεις απολαύσεις, να τον υποβάλλεις σε σωματικά και ψυχολογικά μαρτύρια. Και να είσαι τόσο σκληρός μαζί του, ώστε θα ξεπεράσεις τα όρια του σαδισμού. Εχεις τολμήσει να υποβάλλεις άλλον άνθρωπο σε τόσο σκληρές δοκιμασίες; Δεν μπορείς. Το δοκιμάζεις μόνο πάνω στον ταλαίπωρο εαυτό σου. Ε, και εκείνος παίρνει τα μέτρα του, επιστρατεύει τις άμυνες του. Θέλεις να του κόψεις το τσιγάρο, έστω και αυτό το λίγο. Να του περιορίσεις το ποτό και το φαγητό. Και να τον κάνεις να χτυπιέται σε γυμναστήρια που ζέχνουν ιδρώτα και τεστοστερόνη. Τον έχεις για κορόιδο; Νομίζεις ότι δεν θα παλέψει, δεν θα αντισταθεί; Ακόμα και αν είναι ηλίθιος, είναι εκείνος που σε ξέρει καλύτερα από όλους. Αυτός που όχι μόνο θα σε βγάλει νοκ άουτ, αλλά θα σε διασύρει, θα σε περιφέρει στην αρένα για να δουν όλοι την ήττα σου. Βέβαια εσύ λες ότι το κάνεις για το καλό του. Για να ζήσει καλύτερα και περισσότερο. Το «καλύτερα» το συζητάμε. Για το «περισσότερο» συμφωνούμε. Ομως τι να κάνεις την περισσότερη ζωή χωρίς τις απολαύσεις στις οποίες έχεις εθιστεί; Κερδίζεις σε χρόνο, χάνεις σε ικανοποίηση. Και αν τα καταφέρεις, αυτό που εσύ θεωρείς επιτυχία, ο εαυτός σου το εισπράττει ως ήττα. Και συνήθως σε εκδικείται. Θα κόψεις το τσιγάρο; Εντάξει. Αυτός θα πάει να φάει περισσότερο. Θα περιορίσεις το φαγητό; Θα σε παίξει από την πλευρά του ποτού. Θα τον στείλεις γυμναστήριο; Παίζει και να αυτοτραμαυτιστεί για να γλιτώσει το μαρτύριο. Είναι μία μάχη ανάμεσά σας. Και όποιος και αν κερδίσει, εσύ θα είσαι πάντα ο χαμένος.

Και τώρα πάμε στον άνθρωπό μας. Ο οποίος έχει αναλάβει μία πολύ σοβαρή δέσμευση. Να απομακρύνει την τοξικότητα από τη ζωή του. Ουάου με φωνή Γιάνη Βαρουφάκη! Ομως όλοι αυτό δεν ψάχνουν στις μέρες μας; Να αποκοπούν από τοξικούς ανθρώπους και σχετικές καταστάσεις. Ο άνθρωπός μας δεν πίνει, δεν καπνίζει, έχει κανονικό βάρος και γυμνάζεται με ευχαρίστηση. Ωστόσο αισθάνεται ότι πολλά από όσα ακούει και βλέπει, υφίστανται μία χημική διεργασία στον εγκέφαλό του, μετατρέπονται σε σταγόνες τοξικού υλικού και εμποτίζουν σταδιακά το σύνολο της ύπαρξής του. Ενταση, χολή, μπινελίκια, φριχτές ειδήσεις και ένας απροσδιόριστος φόβος για το μέλλον. Ο ορισμός του τοξικού κοκτέιλ. Σαν να τρως ραδιενεργά κατάλοιπα για πρωινό. Ε, ήρθε η στιγμή να τελειώνει αυτό. Θα ξεκινήσει από τα social media. Θα αφαιρέσει τις εφαρμογές από το κινητό του. Μπορεί να σβήσει και τους λογαριασμούς του. Δεν αντέχεται πια αυτό που γίνεται εκεί μέσα. Είναι μία γούρνα γεμάτη με χολή μέσα στην οποία κολυμπούν πιράνχας με ανθρώπινα κεφάλια. Ναι, λέει να τελειώνει με τα social media. Ομως ακόμα δεν ξέρει τι θα κάνει με τον χρόνο που θα του μείνει. Πώς θα γεμίσουν τα νεκρά διαστήματα; Κοιτάζοντας το ταβάνι; Θα περάσει, λέει, περισσότερο χρόνο με τις σκέψεις του, με τον εαυτό του. Ναι, αλλά φοβάται ότι κανένας τους δεν θέλει κάτι τέτοιο. Ας είναι. Θα σταματήσει να βλέπει ενημερωτικά sites και δελτία ειδήσεων. Θα διαβάζει μόνο εφημερίδα. Θα κλειστεί σε ένα δωμάτιο με επένδυση από μολύβι, αδιαπέραστο από κακές και εξωφρενικές ειδήσεις. Ναι, θα ξεκόψει και από τους τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον του. Αρκετά τον έχουν ταλαιπωρήσει. Και κάπως έτσι, απαλλαγμένος από την τοξικότητα, χωρίς πρόσβαση στα social media, χωρίς επαφή με την επικαιρότητα και δύστροπους, μίζερους ανθρώπους, θα έχει εξασφαλίσει τη γαλήνη. Δεν θα τον αγγίζει τίποτα, δεν θα υπάρχει κάτι για να απειλήσει τη γαλήνη του. Πήγε στην αποθήκη, βρήκε μία μπάλα βόλει Wilson, της ζωγράφισε μάτια και στόμα και ξεκίνησαν την ψιλοκουβέντα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]