ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ο ελέφαντας μπαλαρίνα

loverdossΜπορείς να ντύσεις μπαλαρίνα έναν ελέφαντα; Θα τον ταλαιπωρήσεις. Το θέαμα θα είναι κακόγουστο, φαιδρό. Και ο ίδιος δεν θα μπορεί να πετύχει ούτε το στοιχειώδες: να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας. Η μοναδική διαφορά του Ανδρέα Λοβέρδου από τον Τζάμπο, τον μεγαλύτερο ελέφαντα του κόσμου, βρίσκεται στα αυτιά. Ο Ανδρέας έχει μικρότερα. Όμως κατά τα λοιπά δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μεγάλος, παχύς ελέφαντας που βάλθηκε να κάνει πιρουέτες. Ωραίο αν το δεις χριστουγεννιάτικα on ice. Ανώφελο, ως αδιάφορο στον πραγματικό κόσμο.

Τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρείται, εσκεμμένα, ένα τεράστιο λάθος λογικής. Επιφανή στελέχη του πολιτικού κόσμου προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τα προβλήματα μας ευθύνονται τα σχήματα και όχι τα πρόσωπα. Αυτό έχει μία βάση, αρκεί να αναφέρεσαι σε διεύθυνση δημόσιας υπηρεσίας που αλλάζει μία σφραγίδα με χρόνια από τη ζωή σου. Δεν ισχύει όταν η κουβέντα μπει στα κόμματα και στους μηχανισμούς εξουσίας. Είκοσι χρόνια ο Λοβέρδος υπηρέτησε με συνέπεια ένα σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Αν τώρα ξύπνησε ο ριζοσπάστης μέσα του, τότε καλό είναι να το συζητήσει με ψυχαναλυτή, πάντως όχι μαζί μας. Ο ίδιος ίσως πει ότι προσβάλλω τις προθέσεις του. Θα του απαντούσα ότι κάνει το ίδιο με τη λογική μου.

Με συγχωρείτε που θυμώνω, αλλά είναι εξοργιστικά γελοίο να τοποθετούμε το πρόβλημα στις ταμπέλες και όχι στα πρόσωπα. Στους μηχανισμούς, αλλά όχι στα προσωπικά συμφέροντα. Πιθανότατα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα πάει από τον ίδιο δρόμο που τράβηξε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Και για να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για μονόδρομο. Οι πολιτικοί κινούνται μόνο με βάση το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Εσύ απλώς ελπίζεις το συλλογικό συμφέρον να εξυπηρετεί το ατομικό τους. Οι Λοβέρδοι του ταραγμένου πολιτικού κόσμου δεν έχουν άλλη επιλογή. Θα βγουν από την έξοδο κινδύνου αδειάζοντας τις τσέπες τους από την πολιτική ευθύνη. Θεμιτό. Δεν είναι κακό να επιδιώκεις την επιβίωση σου. Εν προκειμένω ίσως είναι μάταιο. Θα αλλάξεις κόμμα, λόγο, ύφος, συνεργάτες, γραφεία, web site, τηλέφωνα, κουστούμια, γραβάτες. Όμως δεν μπορείς να αλλάξεις πρόσωπο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]