ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Όσα μου είπε ο γέροντας

«Η Παναγιά να είναι βοηθός και προστάτης». Αυτό είναι γοητευτικά cult όταν το βλέπεις πίσω από το νερό που διώχνουν οι υαλοκαθαριστήρες, ενώ προσπερνάς την νταλίκα στη μεγάλη ευθεία της Λάρισας. Είναι επίσης cult όταν αναβοσβήνει με νέον πάνω από τη γραμμή εκκίνησης ενός κόμματος. Αλλά εκεί το πρόβλημα δεν είναι δικό σου. Πρωτίστως απασχολεί όσους υπογράφουν τη διακήρυξη και δευτερευόντως τη Μεγαλόχαρη που σίγουρα δεν ρωτήθηκε σχετικά. Διαβάζω το κείμενο που εκφράζει το ιδεολογικό πλαίσιο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Κόμμα ιδρυθέν στο Facebook, υπό τον Πάνο Καμμένο. Στηρίζεται από δεκάδες χιλιάδες likes και διαθέτει την ευχή της Θεοτόκου. Εντάξει, όπως τα περισσότερα κείμενα του είδους δεν περιέχει τίποτα περισσότερα από συνθήματα φουσκωμένα με λόγια – η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη κοιμίζει παιδιά σήμερα.

Κατανοητό, το αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια. Αν επιχειρήσεις να εξειδικεύσεις τις προτάσεις, οι μισές υπογραφές θα επιτεθούν στις άλλες μισές και το συμπαγές θα μοιάζει με μουτζούρα. Βάζεις, λοιπόν, ένα ωραίο «Απαιτεί την κατάργηση του µνηµονίου και αρνείται να δεχτεί το επαχθές, παράνοµο χρέος που διαµορφώθηκε µε τοκογλυφικά επιτόκια» και είναι όλοι ευχαριστημένοι –ακόμα και οι τοκογλύφοι, που διαπιστώνουν ότι δεν έχεις ούτε μία πειστική ιδέα απέναντί τους. Ναι, δείχνει ωραίο κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι ακολουθούν όπως η κόμπρα τη φλογέρα. Επίσης είναι και γενναιόδωρο, χωράει μέσα τα πάντα. Χαζεύω τη σελίδα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο Facebook. Βλέπω δημοσιεύσεις για διεθνείς συνωμοσίες, προδότες πολιτικούς, λεφτά που υπάρχουν, Τούρκους που είναι κρυπτοχριστιανοί, το χρυσάφι της Ελλάδας, την υπεροχή του γένους.

Πόσες από τις 200.000 υπογραφές θα έμπαιναν κάτω από αυτές τις αναρτήσεις; Υποθέτω πολλές. Άλλωστε ο πυρήνας της σκέψης παραμένει κοινός: η πατρίδα βρίσκεται σε πόλεμο, συμφέροντα μπήγουν τα καρφιά της προδοσίας στο κορμί της, οι ξένοι κάνουν κύκλους σαν γύπες στο γαλάζιο ουρανό μας. Οι πολιτικοί εκτελούν σχέδιο προδοσίας. Το ότι ο Πάνος αποχώρησε εγκαίρως, δηλαδή με το ξέσπασμα της κρίσης, απενοχοποιεί και τις προηγούμενες δεκαετίες συγχρωτισμού μαζί τους. Άλλωστε και ο Μίκης κάνει like.

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» έκανε ρεκόρ πωλήσεων διαθέτοντας προς τους αναγνώστες τη βιογραφία του γέροντα Παΐσιου, που έχει προβλέψει ότι στην Ελλάδα θα πέσει πείνα αλλά στο τέλος θα πάρουμε την Πόλη και θα αποσβέσουμε τον πόνο και τη δυστυχία. Η «Ελεύθερη Ώρα» τριπλασίασε την κυκλοφορία της προσφέροντας βιβλίο με τις προφητείες του γέροντα, οι οποίες και ανεξάντλητες είναι και δεν υπάρχει κανείς να τις διαψεύσει. Ακόμα και αν βγάλεις βιβλίο με τα προγνωστικά του Παΐσιου για το Στοίχημα, το πολύ να κάνεις και ένα πρωτοσέλιδο για να αποκαλύψεις το ρόλο του Αντίχριστου που έστησε αλλιώς τα παιχνίδια. Στο Facebook 140.000 άνθρωποι ακολουθούν σελίδες για τον γέροντα Παΐσιο (elder Paisios).

Η Χρυσή Αυγή τσιμπάει ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και σκέφτεται πια να μπει στη Βουλή κανονικά, από την κεντρική είσοδο. Ο Καρατζαφέρης είναι πλέον ικανός να ντυθεί Βουγιουκλάκη στο Υπολογαχός Νατάσα. Ο Ψωμιάδης ετοιμάζει πολιτική πατριωτική κίνηση. Και αν ζούσε ο μακαριστός, τώρα θα είχε διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, απαντώντας στην τρόικα με την Αγία Τριάδα. Τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα; Κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η κρίση μάς κάνει εσωστρεφείς, μας σπρώχνει βαθιά στο καβούκι μας. Εκεί αρκετοί από μας ανακαλύπτουν ξεχασμένες προκαταλήψεις, ξεθυμασμένες φοβίες και ανθεκτικές εμμονές. Και πολλοί περισσότεροι απαντούν στην απελπισία τους με το ακραίο. Ούτως ή άλλως αυτή η κρίση είναι μία ακραία κατάσταση. Αλλά στο τέλος ο καθένας είναι ελεύθερος σ’ αυτό που πιστεύει, τον Θεό, τον πολιτικό και το γέροντα της αρεσκείας του. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας αρχίζει και αποκτά μία διεστραμμένη σχέση με την πραγματικότητα. Δεν ερμηνεύουμε αλλιώς το ίδιο πράγμα. Βλέπουμε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Παλαιότερα οι άνθρωποι δεν ήξεραν την αλήθεια. Στην εποχή των δικτύων ο καθένας έχει μία αλήθεια για τον εαυτό του. Και όλοι μαζί, σημαδεμένοι με το λάδι της αμαρτίας, περιμένουμε τον Αντίχριστο που θα έρθει για την ύστατη μάχη. Και η Πόλη από Αγγέλους θα απελευθερωθεί, με ρομφαίες τύπου Star Wars.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS