ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Πολυτεχνείο Cola

Η σημαία του Πολυτεχνείου φυλάσσεται από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Για πολλούς ήταν η εκκίνηση μίας ενδιαφέρουσας διαδρομής. Πρώτα πορεύεσαι με τη σημαία του Πολυτεχνείου, μέχρι που βλέπεις μπροστά σου να σχηματίζεται η όμορφη σημαία της παραδεισένιας Λιβερίας. Το Πολυτεχνείο και η πορεία του έχτισαν πολιτικές καριέρες, χορήγησαν άλλοθι σε μία ολόκληρη γενιά και κουβάλησαν το παράπονο πολλών περισσότερων. Ομως μετά από 37 χρόνια, το Πολυτεχνείο μπορεί πλέον να μπει στις πραγματικές του διαστάσεις.

Συνεχίζει να μας εμπνέει, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Δεν ξέρω πλέον τι είναι πιο διδακτικό να δείξει κανείς στα παιδιά του. Τους φοιτητές πάνω στα κάγκελα ή τους συναγωνιστές τους που πλούτισαν από ένα Νοέμβρη; Νομίζω πως το μάθημα είναι πλέον πιο χρήσιμο από το μήνυμα. Αλλωστε ακόμα και το σύνθημα έχει ξεθυμάνει κάπως, σαν Coca Cola που ξεχάστηκε ανοιχτή στο ψυγείο.

Ψωμί. Το αίτημα δεν θα βρει ποτέ θετική απάντηση. Ποτέ. Πάντα οι λαοί θα διεκδικούν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί από τον εθνικό πλούτο. Και δεν θα το αποκτήσουν ποτέ ή ποτέ δεν θα πάρουν αυτό που πραγματικά τους ανήκει.

Παιδεία. Το πανό μπορεί να κάψει τα χέρια που το κρατούν. Το αίτημα για καλύτερη παιδεία απευθύνεται προς τις κυβερνήσεις, αλλά ζητεί το λόγο και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η παιδεία ταλαιπωρείται από αυτοάνοσα έλκη πάνω στο σώμα της. Από την άρνηση δασκάλων και μαθητών να συζητήσουν μεταρρυθμίσεις, ως τις στείρες καταλήψεις και την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, η απαίτηση για βελτίωση της παιδείας περνάει πρώτα από αυτούς που τη διατυπώνουν.

Ελευθερία. Οσες φωνές και αν ενώνονται κάτω από το αίτημα για ελευθερία, τόσες είναι και οι ερμηνείες που του αποδίδονται. Δεν έχουμε όλοι πλέον την ίδια αντίληψη για την έννοια της ελευθερίας. Εσείς μπορεί να θεωρείτε ανελεύθερο τον Τύπο, ο διπλανός σας να πνίγεται από το δίκιο που δεν παίρνει φωνή, ο άλλος πιο πέρα να στερείται την ελευθερία μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ποτέ δεν ήμασταν τόσο ελεύθεροι ώστε να βρίσκουμε τόσες ευκαιρίες για να στερούμε την ελευθερία από τους άλλους και τον εαυτό μας.

protagon.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS