ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Πόσο σίγουρος είσαι;

Athens Metro Strike / Απεργία Διαρκείας Αττι

Το πρωί κάποιος τηλεφώνησε και είπε ότι σε 92 λεπτά θα πυροδοτηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην «Ευελπίδων». Την ίδια στιγμή ένα άλλο τηλεφώνημα προειδοποιούσε για τοποθέτηση βόμβας το προσωπικό και το κοινό στη Γ’ ΔΟΥ Πειραιά. Όσο υπάρχουν καρτοτηλέφωνα, ακόμα και μαθητές του Δημοτικού θα τηλεφωνούν εκ του ασφαλούς για βόμβα στην τουαλέτα των κοριτσιών. Kατά μία εκδοχή η απεργία στο μετρό έχει κατασταλτική δράση στην έξαρση του χαβαλέ-φαντάσου μόνο τα τηλεφωνήματα για βόμβες σε συρμούς. Μπορείς να τα πάρεις όλα αυτά στα σοβαρά; Αν κάθε τηλεφώνημα προκαλεί εκκενώσεις δημοσίων χώρων, οι Εφορίες θα πρέπει να βγάλουν τραπεζάκια έξω. Μας παίρνει να προσθέσουμε επιπλέον φόβο στις ζωές μας; Ούτε για πλάκα.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι δεν νομίζω ότι το χτύπημα στο Mall μπορεί να σπείρει τον πανικό στην κοινωνία και τον φόβο στο shopping. Αν όμως υπάρξει και δεύτερο, τότε το πράγμα αλλάζει. Ακόμα και να μην υπάρξει, δεν χρειάζονται πολλά, ίσως μία-δύο φράσεις στην προκήρυξη. Ο γονιός θα σκεφτεί αν θα πάει σε κλειστό χώρο με το παιδί του και όλοι μας θα χρειαστούμε τον χρόνο μας για να το ξεχάσουμε. Δείτε, όμως, μέσα από αυτό, πόσο εύκολο είναι να οδηγήσεις μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν μία πράξη, ένα γεγονός. Αρκεί μία φήμη που θα επικαθίσει επάνω στην κατάλληλη συναισθηματική φόρτιση. Θυμηθείτε μόνο πόσες φορές τα τελευταία χρόνια η εγχώρια κοινή γνώμη απασχολήθηκε με ψέματα. Όχι, δεν το πάω στο γενικό, στη θεώρηση που λέει ότι, ούτως ή άλλως, ζούμε μέσα στο ψέμα. Δείτε τις απλές περιπτώσεις που δημιουργούν σύνθετα αποτελέσματα. Κάπως έτσι, όταν τα αλέθεις όλα αυτά, δεν παίρνεις μόνο κιμά, παίρνεις και περίεργα αποτελέσματα στις εκλογές.

Αυτές τις μέρες στις οθόνες παίζει ο φόβος, το τυφλό χτύπημα και η πιθανότητα να είχαμε νεκρούς ή σοβαρά τραυματισμένους. Μπορεί να υπάρξει συνέχεια, μπορεί και όχι. Αυτό δεν το ξέρει κανείς πέρα από χούφτα ανθρώπων. Η καθημερινότητά μας είναι πιο ασταθής απ’ όσο φανταζόμαστε και δεν εξαρτάται μόνο από μας. Δεν ξέρεις με τι θα σε φοβίσουν αύριο, ούτε ποιοι είναι αυτοί που θα σε φοβίσουν. Δεν γνωρίζεις τι φόρους θα πληρώσεις το καλοκαίρι. Δεν είσαι σίγουρος με τι θα πας στη δουλειά σου αύριο το πρωί-αν έχεις δουλειά αύριο το πρωί. Κάτσε και μέτρα για πόσα πράγματα μπορείς να είσαι απόλυτος στη ζωή σου. Είναι πολλά;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS