ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Predator του καναπέ

Ο άνθρωπος μας παρακολουθεί την υπόθεση των υποκλοπών και, με μεγάλη δόση ντροπής είναι η αλήθεια, συνειδητοποιεί ότι ευχαρίστως θα φύτευε και ο ίδιος έναν κοριό στο κινητό της συντρόφου του

Εχει σοκαριστεί με την υπόθεση των υποκλοπών. Είναι κεντρώος με οξυμένες ευαισθησίες σε θέματα λειτουργίας του πολιτεύματος. Ομως θα έδινε και ένα μισθό για να φυτέψει το Pretador στο κινητό της καλής του, που τώρα κάθεται στην άλλη άκρη του καναπέ. Ασφαλώς, όπως κάθε δημοκρατικός πολίτης, ανησυχεί για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, για αυτούς που σκάβουν σήραγγες κάτω από τα τείχη προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι φριχτό όλο αυτό. Ομως δεν λησμονεί ότι, τις περισσότερες φορές, ο άνθρωπος που θα ήθελε να βάλει χέρι στα δεδομένα σου είναι εκείνος με τον οποίο μοιράζεσαι το κρεβάτι. Ετσι είναι σίγουρος ότι κάποια στιγμή αυτές οι υπηρεσίες θα γίνουν προσιτές και προς το ευρύ κοινό. Τώρα απευθύνονται μόνο σε κυβερνήσεις και μεγαλοσχήμονες. Στο μέλλον, όμως, θα διατίθενται και προς όποιον βούλεται να πληρώσει κάτι παραπάνω για να πατήσει στο άβατο, να βρει τη σπηλιά με τα μυστικά του συντρόφου του. Ποιος, αλήθεια, δεν θα ήθελε να έχει ένα Predator για την πάρτη του; Να γίνεται αόρατος και να σουλατσάρει αθόρυβα στην κρύπτη των κοντινών του. Να ακούει συνομιλίες και να διαβάζει μηνύματα, αποκαλύπτοντας μικρές και μεγάλες απάτες, μυστικά και ψέματα, τα συστατικά δηλαδή με τα οποία φτιάχνεται η ζωή και πλέκονται οι σχέσεις των ανθρώπων. Μπορεί τώρα να το αρνείστε, να αποστρέφετε την κεφαλή αηδιασμένοι. Ομως τι θα κάνετε, στα αλήθεια, αν έρθει το βράδυ ο Μεφιστοφελής προσφέροντας το password για το κινητό του κοιμισμένου ή της κοιμισμένης συντρόφου σας; Και εδώ απλώς μιλάμε για τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα ψέματα. Για ένα ξενοκοίταγμα ή καμιά ερωτική αρπαχτή. Για φαντάσου να έχεις να κάνεις με δουλειές εκατομμυρίων, πολύτιμα κρατικά μυστικά, τα προσωπικά ανθρώπων που επηρεάζουν συσχετισμούς εξουσίας. Και όταν γνωρίζεις ότι οι πιο πετυχημένοι εκβιασμοί πατούν πάνω στις πιο βασικές αδυναμίες, τότε μπορείς να γίνεις ένας μικρός ή και μεγάλος θεός που κρατάει τις ζωές των άλλων στα χέρια του.

Ο άνθρωπος μας στοιχηματίζει ότι, στην επόμενη λίστα που θα δημοσιευτεί, θα εμφανιστούν άγνωστα ονόματα προελεύσεως. Η Γιούλα, η Σούλα, η Ρουσλάνα και ο Μπάμπης. Θα υποθέσουμε ότι τους φύτεψαν τον κοριό επειδή φιλοξενούν στο κρεβάτι τους πρόσωπο υψηλού ενδιαφέροντος. Και όλη η χώρα θα κάνει εικασίες, θα παίζει στοιχήματα προσπαθώντας να αντιστοιχήσει τη Ρουσλάνα με κάποιο πολιτικό στέλεχος. Και ύστερα θα βγουν και άλλα ονόματα. Πόσα είπαν ότι είναι; Ο ένας μιλάει για 106 και ο άλλος για 160. Και επειδή πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται στη σφαίρα της δημόσιας ζωής, είναι απολύτως βέβαιο ότι συνομιλούν με πολλούς. Δύο-τρεις λίστες να βγουν ακόμα και θα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους απολύτως βέβαιους για την παρουσία τους σε συνομιλίες, μηνύματα ή φωτογραφίες που πλιατσικολογήθηκαν. Σταδιακά αυτό θα απλώνεται σαν υγρασία στα υπόγεια της πόλης. Εσύ θα γνωρίζεις ότι συνομίλησες με ένα παγιδευμένο τηλέφωνο και θα προσπαθείς να θυμηθείς, θα σε τρώει η αγωνία μήπως είπες κάτι που δεν έπρεπε. Και όταν οι συνομιλίες, τα μηνύματα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο αρχίζουν να αναρτώνται στο δίκτυο ή να κρεμιούνται σαν σώβρακα στα μανταλάκια, τότε θα ακολουθήσει το μεγάλο ξεκατίνιασμα. Τα γκομενικά θα μπλέκονται με τα πολιτικά και θα τα βάφουν ροζ, κρυφές σχέσεις και μύχιες σκέψεις θα ξεβραστούν σαν ποντίκια από τη θάλασσα, η πιάτσα θα κρυφογελάει με τις πομπές του ενός και του άλλου και κάποιοι θα τραβηχτούν στη σκιά, μην αντέχοντας τους προβολείς της ξεφτίλας. Κάποιοι άλλοι θα δεχθούν εκβιασμούς και θα υποκύψουν για να διασώσουν, υποτίθεται, την καριέρα, την τιμή και την υπόληψή τους. Το ψέμα δεν θα ξεχωρίζει από την αλήθεια, ο θύτης θα εμφανίζεται ως θύμα και ο ισχυρός θα γίνεται αξιολύπητα αδύναμος. Ο άνθρωπός μας δεν πιστεύει ότι θα δούμε την αποκάλυψη πολιτικών ή οικονομικών σκανδάλων. Ποιος μιλάει για αυτά στο κινητό; Κανένας. Κουτσομπολίστικο ψιλολόι, ερωτικά μυστικά και κατινιές θα υπάρχουν σε πλήρη αφθονία. Αυτά, δηλαδή, που ενδιαφέρουν τον κόσμο. Αν είσαι πολιτικός και κρύβεις, βλακωδώς, οικονομικό σκάνδαλο στο κινητό, παρακάλα να σου βρουν και κανένα ερωτικό για να ασχοληθεί το πόπολο. Ο άνθρωπος μας αναρωτήθηκε αν το δικό του κινητό θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Μπα, για κανέναν, ούτε για τη σύντροφο του. Και είπε να ρωτήσει τον εαυτό του πώς αντέχει μία ζωή χωρίς μυστικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS