ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ο πρώτος που είδε τα Rafale

Παρακολουθούμε τον Κώστα, έναν αγνό πατριώτη, που ανέβηκε στον Λυκαβηττό προκειμένου να βρεθεί πιο κοντά από όλους στα Rafale, όταν μπουν στον αττικό ουρανό

Rafale. Στα γαλλικά σημαίνει ριπή ανέμου. Ομως ο Κώστας έχει πείσει τον εαυτό του ότι τα αεροσκάφη ονομάστηκαν έτσι από τον Αρχάγγελο Ραφαήλ. Το έγραψε και στο Facebook, άλλωστε δεν ήταν και ο μόνος. Είναι γνωστή η σχέση των αγγέλων με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία -ο Μιχαήλ υπηρετεί ως προστάτης. Ο Κώστας πιστεύει ότι οι Γάλλοι έκαναν σωστή επιλογή Αρχαγγέλου. Αν αποφάσιζαν να τιμήσουν τον Μιχαήλ, θα είχαμε αεροσκάφη τύπου «Μισέλ» και δεν είναι με τέτοιο όνομα να τα βγάλεις στο Αιγαίο. Το «Μισέλ» είναι καλό για κανένα κότερο, όχι για μαχητικό που γίνεται δόρυ και ασπίδα στα χέρια των πιλότων μας. Πάντως το χέρι του Κώστα είναι στον σβέρκο του γιατί έχει πιαστεί έτσι όπως κοιτάζει τον ουρανό. Κρυώνει, αλλά δεν τον ενοχλεί. Βρίσκεται στον Λυκαβηττό, μπροστά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Είναι στο υψηλότερο σημείο της Αθήνας. Γιατί θέλει να βρεθεί πιο κοντά από όλους στα Rafale, όταν πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη.

Για τον Κώστα δεν ξέρουμε και πολλά. Είναι περίπου 40 ετών και ασχολείται με τον τουρισμό στο νησί των Δωδεκανήσων από το οποίο κατάγεται. Εχει ομπρέλες σε μία παραλία. Για την ακρίβεια η γυναίκα του εμφανίζεται να έχει τις ομπρέλες και ο Κώστας δηλώνεται ως υπάλληλος. Τον χειμώνα μπαίνει Ταμείο Ανεργίας. Αλλά αυτές οι λεπτομέρειες δεν μας ενδιαφέρουν τώρα που βλέπουμε τον Κώστα μπροστά στο εκκλησάκι, να σκέφτεται αν πρέπει να ανεβεί στην οροφή, να φτάσει ακόμα πιο κοντά στα Rafale. Θα ήθελε να πάει στην Τανάγρα, αλλά δεν έχει μεταφορικό μέσο. Ομως, εδώ που τα λέμε, θα μπορούσαν και από την κυβέρνηση να το προετοιμάσουν λίγο καλύτερα. Να τα προσγειώσουν στο Ελληνικό. Να μαζευτεί εκεί ο λαός, να καμαρώσει και τα αεροσκάφη και τις μπουλντόζες και το Experience Park. Να ανέβει πρώτα ο Αδωνις και να εξηγήσει πώς έρχεται η ανάπτυξη και πώς, επιτέλους, ξεκίνησε αυτό το τεράστιο έργο. Και εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός να περιγράψει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θωράκιση της χώρας. Και μετά να μπει ο λαός στην πίστα να δει από κοντά τα ακαταμάχητα όπλα μας. Να τα φτύσει και να τα σταυρώσει, όπως έκανε ο Πάνος ο Καμμένος, να μείνουν μακριά από το κακό μάτι. Γιατί είναι τα καλύτερα αεροπλάνα που υπάρχουν. Με όλα τα σύγχρονα συστήματα. Και ένα μικρό κενό στο ταμπλό οργάνων, ειδικά διαμορφωμένο για τα ελληνικά Rafale, ίσα που να χωράει το εικόνισμα.

Αν υπήρχε ειδικός μετρητής για τον πατριωτισμό, ο Κώστας θα τον είχε πάει στα κόκκινα, είναι σίγουρος για αυτό. Και η σημαία είναι πάντα στο μπαλκόνι και τον μισό χρόνο ο ίδιος ζει και εργάζεται σε ακριτικό νησί. Εντάξει, δεν έχει πληρώσει ποτέ Εφορία. Συμβαίνουν και αυτά. Κάποιοι πληρώνουν Εφορία και κάποιοι άλλοι είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους με αυτά που αγοράζουν αυτοί που πληρώνουν την Εφορία. Κάπου μέσα του ξέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι το είδος της προστασίας που πληρώνεις προκειμένου να μη χρησιμοποιήσεις ποτέ αυτά που αγοράσες. Αλλά δεν πρέπει να τα σκέφτεσαι αυτά όταν κοιτάζεις τον ουρανό και περιμένεις να δεις τα Rafale πάνω από την Ακρόπολη. Τώρα είναι να φουσκώνεις από υπερηφάνεια. Να φουσκώσεις τόσο πολύ που θα πετάξεις και εσύ. Ο Κώστας θα ήθελε να πετάξει με ένα Rafale. Αισθάνεται ότι μπορεί να το πετάξει ο ίδιος, έχει παρακολουθήσει εντατικά μαθήματα στον ΣΚΑΙ που δείχνουν όλα τα συστήματα. Εντάξει, δεν θα το πετάξει και πολύ, αλλά από την Τανάγρα ως την Ελευσίνα το πάει άνετα.

Τα ακούει! Και γυρίζει το κεφάλι στον ουρανό, όπως κάποιος που ψάχνει ένα κουνούπι στο δωμάτιο. Και, ναι, τα βλέπει! Είναι πάνω από την Ακρόπολη. Θα άξιζε να δούμε και ένα βίντεο με τα αετώματα του Παρθενώνα να χαιρετίζουν την άφιξη των αεροσκαφών. Τα άλογα να σηκώνονται στα δύο πόδια, να βγαίνει η κεφαλή τους έξω από τη μετώπη. Και οι Καρυάτιδες να λύνουν τα μαλλιά και να χαιρετούν τους πιλότους. Πόσο τέλειο ρε φίλε! Απογειώθηκαν το πρωί από την Ιστρ, πέταξαν πάνω από τη γαλλική Ριβιέρα, είδαν στα αριστερά τους τη βίλα του Γιώργου Τράγκα στη Νίκαια (θα ήταν υπερήφανος ο Γιώργος, θα έπαιζε τη Μασσαλιώτιδα και θα έλεγε στον Σόιμπλε ότι τα καταφέραμε, παρά τα μνημόνια) και σε δύο ώρες ήταν πάνω από την Ακρόπολη. Εν Αθήναις, κυρίες και κύριοι! Ο Κώστας είναι ενθουσιασμένος. Ανέβηκε στη σκεπή της εκκλησίας και χαιρετάει. Είναι στα αλήθεια μία στιγμή εθνικής ανάτασης. Εχει ανοίξει τα χέρια σαν τον Αντονι Κουίν στον Ζορμπά, βλέπει τα υπερόπλα μας στον αττικό ουρανό και αισθάνεται τα Rafale να τον ψεκάζουν με εθνική υπερηφάνεια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS