ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ψηφιακά γκαρσόνια

Το κλίμα είναι πανηγυρικό. Με τη δημοπρασία των αδειών η χώρα εισέρχεται στην εποχή του 5G. Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και πάει λέγοντας. Χαλαρώστε και κρατήστε μικρότερο καλάθι. Το αν και πότε θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή υπηρεσίες 5G είναι κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ευρέου φάσματος. Το 5G προϋποθέτει ένα πυκνό δίκτυο, με τη μία κεραία να απέχει από την άλλη λιγότερο από 400 μέτρα.

Συνεπώς αυτά που ακούτε για την ταινία που θα κατεβαίνει σε ένα δευτερόλεπτο είναι, ας πούμε, το διαφημιστικό εύρημα. Διότι, εδώ που τα λέμε, το να κατεβάζεις μία ταινία σε δευτερόλεπτα δεν είναι κρίσιμο ζήτημα. Ούτε το να κινείται το όχημα αυτόνομης οδήγησης. Οι πρώτες εφαρμογές που θα συστηθούν ως 5G δεν θα είναι 5G. Θα είναι, για να το πω απλά, αναβαθμισμένο 4G. Τα υπόλοιπα θα αργήσουν. Επίσης και τα χρήματα που θα εισπράξει το Δημόσιο δεν αντιστοιχούν σε αυτά που εισέπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς δίνουμε τις άδειες σχετικά φθηνά, προσδοκώντας σε μεγάλες επενδύσεις και γρήγορη ανάπτυξη. Αυτό μένει να το δούμε.

Υπάρχει όμως και κάτι που δεν έχει γίνει σαφές, τουλάχιστον σε όλους. Δεν αφορά το 5G, αλλά τη συνολική αντίληψη της χώρας στα περί Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η σχετική συζήτηση θυμίζει την κουβέντα για την ΟΝΕ πριν από καμιά τριανταριά χρόνια: δεν έχουν καταλάβει όλοι για τι ακριβώς μιλάμε. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν περιγράφει μόνο ένα πλαίσιο χρήσης νέων τεχνολογιών. Δεν αναφέρεται μόνο στην τεχνητή νοημοσύνη και στις έξυπνες διασυνδεδεμένες μηχανές. Αφορά και το περιβάλλον ανάπτυξης της νέας οικονομίας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ήλιος, η θάλασσα και το ωραίο τοπίο είναι εξίσου σημαντικά με την κεφαλαιακή επάρκεια. Eκεί ακουμπά το θετικό σενάριο για την Ελλάδα στα μέσα του αιώνα. Στη δημιουργία υποδομών και συνθηκών που θα προσελκύσουν στη χώρα ανθρώπους και εταιρείες. Στον κόσμο που έρχεται δεν θα έχει σημασία πού είσαι, αλλά πώς είσαι. Με δίκτυα, υποδομές και σταθερό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο ελκυστική από την Καλιφόρνια. Η ψηφιακή εκδοχή για τα «γκαρσόνια της Ευρώπης». Ένα λαμπρό μέλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]