ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Στο μυαλό του Θεματοφύλακα

Σε κάποιο χωριό της Βόρειας Ελλάδας ένας τύπος φοράει καινούργια άρβυλα, κουμπώνει τη φόρμα με τον βυζαντινό Δικέφαλο και ετοιμάζεται να βγει για επιθεώρηση

Αυτά είναι άρβυλα μάχης και τα αγόρασε online. Πέτυχε τη διαφήμιση εκεί που μπαίνει για να δει τι πρωτοσέλιδο έχει το «Μακελειό» και οι εφημερίδες του πατριωτικού Τύπου. Σε δέκα μέρες τα άρβυλα έφτασαν στο χωριό και τώρα τα δοκιμάζει μπροστά στο ανοιχτό φύλλο της παλιάς ντουλάπας που φέρει καθρέφτη στο εσωτερικό του. Είναι άνετα και του αρέσουν. Τα άρβυλα μάχης σου δίνουν αυτοπεποίθηση. Φοράει μία μπλε φόρμα αγγαρείας σαν εκείνες του ναυτικού. Το σακάκι στενεύει κάπως στο ύψος της κοιλιάς. Αν ρουφήξει την κοιλιά και πετάξει το στήθος μπροστά, δείχνει άλλος άνθρωπος. Γυρίζει μπροστά από τον καθρέφτη σαν ανεμοδείκτης. Μία δεξιά και μία αριστερά. Με το βλέμμα σκανάρει το είδωλο στο τζάμι και ανταμείβει τον εαυτό του με ένα αντρίκιο ξεφύσημα από τα ρουθούνια. Σμίγει τα φρύδια, κατεβάζει ελαφρώς τα μάτια, κλίνει επί δεξιά και καμαρώνει στον καθρέφτη την ομορφάδα του με τον βυζαντινό Δικέφαλο της Θεματοφυλακής στο μπράτσο.

Το αντιλαμβάνεται κάπως έτσι: οι σπουδαίοι άνθρωποι χρειάζονται σωματοφύλακες. Και οι σημαντικοί θεσμοί θέλουν θεματοφύλακες. Δηλαδή ο θεματοφύλακας είναι ο bodyguard του θεσμού. Αν, ας πούμε, το Σύνταγμα είναι η Γουίτνεϊ Χιούστον, αυτός είναι ο Κέβιν Κόσνερ -χρησιμοποιεί την ταινία ως παράδειγμα για να εξηγεί στους αδαείς. Αγρότης, ετών 47. Ζει με την κυρά του στο χωριό. Απόφοιτος Λυκείου. Είναι λειτουργικά αναλφάβητος, αλλά δεν το γνωρίζει. Η ανεπάρκεια του αποτυπώνεται και στον συναισθηματικό του κόσμο. Αισθάνεται ακριβώς ότι νοιώθετε και εσείς, φόβο, χαρά, λύπη, αλλά σε χαμηλότερη ένταση και μικρότερο βάθος. Αν ο εγκέφαλός του ήταν υπολογιστής, θα λειτουργούσε με λογισμικό του προηγούμενου αιώνα. Δεν μπορείς να τον κατατάξεις στους ηλίθιους, ανήκει σε μία πολύ πιο σύνθετη κατηγορία. Είναι εξαιρετικά ευφυής στη δουλειά του, αλλά εμφανίζει ιδιαίτερη αδυναμία στην επεξεργασία σύνθετων ή αφηρημένων εννοιών. Ένας από τους λόγους που μισεί τον Βενιζέλο, πέρα από τα μνημόνια, είναι επειδή όποτε τον βλέπει στην τηλεόραση χρειάζεται υπότιτλους για να καταλάβει τι λέει. Δεν ψηφίζει τίποτα. Και όχι, δεν είναι χρυσαυγίτης, ούτε ανήκει στο κόμμα Κασιδιάρη. Τον Σώρρα τον έχει για απατεώνα. Στα παλιά χρόνια ψήφιζε πότε ΠΑΣΟΚ, πότε ΝΔ, ανάλογα με το deal που έκανε με τον υποψήφιο βουλευτή. Έχει ψηφίσει Λεβέντη, δεν θυμάται γιατί. Καμαρώνει που δεν έχει πληρώσει ποτέ Εφορία. Ποτέ. Δηλώνει οπαδός του Τραμπ. Τον λατρεύει. Τον έχει και σε αφίσα στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας. Ξυπνάει και τον βλέπει. Και αισθάνεται ότι ο πρόεδρος τον τσεκάρει όταν δείχνει στην κυρά πόσο καλό αρσενικό είναι. Στο σπίτι η τηλεόραση ανοίγει μόνο για τα σίριαλ που βλέπει η γυναίκα. Οι ειδήσεις απαγορεύονται. Αυτός, όταν δεν χαζεύει τσόντες στον υπολογιστή (απορεί που τώρα τελευταία δεν του κάνουν αίσθηση) είναι στο Facebook με πατημένο το CAPS. Γράφει μόνο με κεφαλαία. Για να ακούγεται καθαρά και δυνατά.

Μπήκε στους Θεματοφύλακες για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί έχει ελεύθερο χρόνο και αφόρητη πλήξη. Δεύτερον επειδή δεν γουστάρει καμία εξουσία πάνω από το κεφάλι του. Τρίτον και κυριότερο, επειδή έτσι αποκτά ο ίδιος την αίσθηση της εξουσίας. Έχει περάσει covid. Δεν ήταν και τίποτα. Ένα απλό κρυολόγημα. Εμβόλιο δεν σκοπεύει να κάνει. Το πολύ να αρρωστήσει ξανά. Δεν είναι φόβος που τον κρατάει μακριά από το εμβόλιο. Είναι που θέλει να τη σπάσει στο σύστημα. Δεν γουστάρει το κράτος. Εκτός και αν το έχει ανάγκη. Τα περιοριστικά μέτρα δεν τον ενόχλησαν. Δεν τα τήρησε, άλλωστε, ποτέ. Σιγά μην τσεκάρουν χαρτιά στο χωριό. Το βλέπει, λοιπόν, κάπως σαν προσκοπισμό για μεγάλους. Όταν είσαι πρόσκοπος κάνεις κόμπους και δενδροφύτευση. Όταν είσαι Θεματοφύλακας, ψάχνεις ένα ευγενές ένδυμα για να ντύσεις το μίσος σου απέναντι προς το κράτος, την επιστήμη και όλα εκείνα που αισθάνεσαι ότι σε καταδυναστεύουν επειδή δεν μπορείς να τα καταλάβεις. Μεταξύ μας, το Σύνταγμα το έχει χεσμένο. Δεν ξέρει καν τι λέει. Αποστήθισε από το site της Βουλής το Αρθρο 120. Και για να είναι σίγουρος παπαγάλισε όλη την παράγραφο. Ξεκινάει από το «Κατεβάστε το Σύνταγμα σε μορφή pdf» και τελειώνει στο «Κωνσταντίνος Τασούλας». Γιατί ναι, είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα να κατεβάσει το Σύνταγμα σε μορφή pdf, όπως πρώτος διακήρυξε ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Σκύβει να σφίξει πιο καλά τα κορδόνια από τα άρβυλα. Αισθάνεται τη φόρμα που τον τραβάει από πίσω, είναι οριακά στο να σκιστεί. Σε μισή ώρα έχουν ραντεβού στον κόμβο, στην εθνική οδό. Θα μπουν πέντε άτομα σε ένα Cherokee και θα κάνουν επιθεώρηση στα χωριά. Θα πουλήσουν τσαμπουκά σε κανένα δάσκαλο και θα βγάλουν φωτογραφίες για να ανεβάσουν στο γκρουπ. Θα γυρίσει σπίτι και θα μυρίζει τσίπουρο. Και από το στόμα του θα βγαίνει τέτοια μπόχα, λες και λειτουργεί εξαερισμός στο μυαλό του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS