ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Τελικά μπορείς να λες ό,τι θέλεις;

Αν κάνω μία ανάρτηση με την οποία θα τεκμηριώνω, κατά τη δική μου λογική, τις ωφέλιμες συνέπειες που έχουν δύο πακέτα τσιγάρα και ένα μπουκάλι ουίσκι ημερησίως, κανένας εισαγγελέας δεν θα ζητήσει να γνωριστούμε υπηρεσιακώς. Αλλά ακόμα και αν το κάνει, θα πρέπει να τεκμηριώσει το στοιχείο του δόλου που διατρέχει την ανάρτησή μου, με σκοπό να βλάψω τη δημόσια Υγεία. Ναι, οι βλαβερές συνέπειες του καπνού και του αλκοόλ είναι πλέον κοινή γνώση. Δεν υπάρχει όμως νόμος που να σου απαγορεύει την άρνησή τους. Εξ όσων γνωρίζω, αυτό ισχύει μόνο για το Ολοκαύτωμα. Ενδεχομένως θα είχα πρόβλημα μόνο αν σας έλεγα να αγνοήσετε τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ανέλαβε δράση και, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανοίγει την απόχη του για να πιάσει όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας και καλούν σε απείθεια έναντι των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Για να το πούμε απλά, έχετε κάθε δικαίωμα να λέτε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Δεν μπορείτε όμως να καλείτε τους δικτυακούς σας φίλους σε αγνόηση των μέτρων. Πιστεύετε ότι οι μάσκες έχουν τσιπάκι. Καλά κάνετε. Αν όμως προτρέψετε τους άλλους να μην χρησιμοποιούν μάσκα, τότε παραβιάζετε άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Το θέμα δείχνει και λίγο αστείο. Διότι αν πιστεύεις ότι οι μάσκες διατίθενται τσιπαρισμένες, τότε είναι απολύτως λογικό και αυτονόητο να συνιστάς τη μη χρήση τους. Συνεπώς ο νόμος και οι ενέργειες που προκύπτουν από αυτόν, ακόμα και αν δεν προσβάλλουν άμεσα την ελευθερία του λόγου, διώκουν ουσιαστικά τις πεποιθήσεις σου.

Θα μου πείτε ότι αυτό συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ένας αναρχικός είναι ελεύθερος να ευαγγελίζεται την κατάλυση του κράτους, αλλά αν αναρτήσει συνταγές για εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα χρειαστεί δικηγόρο και αλληλέγγυους έξω από τη ΓΑΔΑ. Χμ, όχι, αυτό ευτυχώς δεν συμβαίνει. Η Δημοκρατία, δια των μηχανισμών της, επιδεικνύει ανοχή.

Τώρα, όμως, υποστηρίζουν οι διώκτες των «ψεκασμένων», υπάρχουν ακραίες συνθήκες που απειλούν τη δημόσια Υγεία. Δεν αντιλέγω, απλώς σκέφτομαι ότι έτσι δημιουργούνται προηγούμενα που δεν μας είναι απαραίτητα. Εκτός των άλλων, το νομικό μας πλαίσιο προσβάλλει την ελευθερία του λόγου μόνο σε περιπτώσεις εθνικού κινδύνου και ξένης επιβουλής. Εδώ δεν έχουμε κάτι το αντίστοιχο. Το να μαζεύει η Αστυνομία παλαβούς και «ψεκασμένους» δεν είναι κάτι απλό. Μπορεί οι τύποι να είναι αστείοι, αλλά ο περιορισμός τους είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Και είναι να απορείς αν θα μαζεύουν μόνο όσους κάνουν αναρτήσεις ή και όσους λένε τα ίδια στα καφενεία και στα ταξί. Διότι αν ανοίξεις αυτό το κουτί, καμιά φορά δυσκολεύεσαι να το κλείσεις.

Θα περιμένουμε, λοιπόν, με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και για ποιο λόγο θα υποστούν δίωξη. Αν έχουν οργανώσει κινήματα κατά της μάσκας, ας βρουν μία να φορέσουν όταν τους πάνε στην Ευελπίδων. Αν όμως κηρύττουν την προέλευση του ιού από το 5G και τα εργαστήρια εμβολίων του Μπιλ Γκέιτς, τότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα τους στη βλακεία. Διότι ναι, ζούμε σε μία χώρα όπου ο καθένας μπορεί να λέει και να γράφει κυριολεκτικά ό,τι του γουστάρει. Αφήστε που θα χάσουμε και την πλάκα στο δίκτυο…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS