ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Τριμελής επιτροπή

«Να φτιάξουμε μία τριμελή επιτροπή από πέντε-έξι άτομα…» Η ιστορική φράση αποδίδεται στον Νίκο Βαμβακούλα, παλαιό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και της εθνικής Ελλάδος. Κατά τα θρυλούμενα η φράση εκστομίστηκε σε τηλεοπτική συζήτηση με θέμα τη βία στα γήπεδα. Δεν επρόκειτο για ευφυολόγημα, ο Νικόλας δεν είχε πρόθεση να κάνει χιούμορ αν και μπορούσε να γίνει ολόκληρος ένα αστείο. Ήταν η εποχή του πρώιμου ΠΑΣΟΚ κατά την οποία η «Αλλαγή» έσπερνε επιτροπές και θέριζε γραφειοκράτες.

Στο ελληνικό δημόσιο η έννοια της τριμελούς επιτροπής είναι σαν το χαρτόσημο: απαραίτητη και κολλάει παντού. Οι ελληνικές υπηρεσίες συστήνουν τριμελείς επιτροπές για να βρουν το φθηνότερο χαρτί υγείας, την καλύτερη τροφή για τον αστυνομικό σκύλο και τον ωραιότερο διάκοσμο για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Τι νομίζετε δηλαδή ότι είναι το ελληνικό δημόσιο; Μία τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από ένα εκατομμύριο άτομα.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δημιουργήσει μία τριμελή επιτροπή σε κάθε ΔΟΥ, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα των πολιτών που ζητούν να εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων. Έργο της επιτροπής θα είναι να κρίνει αν ο πολίτης δύναται να υπαχθεί στις ειδικές εξαιρέσεις. Βέβαια το υπουργείο δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει, ακόμα, τις εξαιρέσεις, αλλά είναι βέβαιο πως λίαν συντόμως οι ΔΟΥ θα λάβουν τις σχετικές οδηγίες. Και τότε θα αρχίσει το προσκύνημα από το χριστεπώνυμο πλήθος. Η ουρά με τις μαυροφορεμένες γυναίκες θα φαίνεται από ψηλά σαν σειρά μυρμηγκιών. Αμφιβάλει κανείς για όσα θα ακολουθήσουν; Είναι δυνατόν να υπάρχει τριμελής επιτροπή που χορηγεί εξαιρέσεις και να μη δέχεται ημερησίως εκατοντάδες αιτήματα για ακρόαση; Ακόμα και αν δεν ζει η μάνα σου, θα δανειστείς μία άλλη, θα τη ντύσεις με μαύρα και θα τη στείλεις να διηγηθεί Καζαντζίδη σε πεζό λόγο. Θα σπεύσουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη και από πίσω θα συρθούν και αρκετοί άλλοι. Και η επιτροπή θα κάθεται να ακούει. Με χαρτί, στυλό και χαρτομάντιλα. Δεν είναι μόνο γελοίο. Είναι και εξοργιστικό.

Το κράτος, αποδεχόμενο την ανεπάρκεια του, επέβαλε έναν σκληρό φόρο, αδυνατώντας να εφαρμόσει στοιχειώδη κοινωνικά κριτήρια. Δεν μπορούν να εισπράξουν, αδυνατούν να ελέγξουν, συστήνουν τριμελείς επιτροπές. Και το κυριότερο: δημιουργούν συνθήκες για την πλήρη απώλεια της αξιοπρέπειας από ελεγκτές και ελεγχόμενους. Σε λίγες μέρες οι Εφορίες θα αντηχούν εκκλήσεις για ανθρωπιά, τα πατώματα τους θα μουσκεύουν από αληθινά ή ψεύτικα δάκρυα. Και χιλιάδες συμπολίτες μας θα διηγούνται την ιστορία της ζωής τους σε μία τριμελή επιτροπή γραφειοκρατών, ούτε καν σε τηλεοπτικό πάνελ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS