ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Weekend με την Ελλάδα των ’70ς

Photo: Sakis Dazanis/Flickr
Photo: Sakis Dazanis/Flickr

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στις εκκλησίες λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Όμως ένας ιερέας στη Βόρεια Εύβοια κάνει τα πάντα για να μου πει ότι κάτι σημαντικό γίνεται.

Η εκκλησία «παίζει» κάθε βραδάκι με τη μεγαφωνική να στέλνει το μήνυμα σε όλο το χωριό. Ο ιερέας δεν είναι μόνος. Έχει support από φωνές γυναικών που πάντα ίδιες ακούγονται, λες και η χάρη Της κάνει όλα τα λαρύγγια να βγάζουν τον ίδιο τόνο εδώ και αιώνες. Και όχι μόνο. Γίνεται ένα κοσμικό μιξάρισμα με τον τσιγγάνο που πουλάει καρέκλες, καρπούζια και αυγά μέσα από το ίδιο μεγάφωνο. Μέγας είσαι Κύριε και εδώ σε λατρεύουμε. Αναμενόμενο. Η βόρεια Εύβοια έχει προσκυνήματα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και καμιά εκατοστή ταμπέλες που σου λένε ότι ο Ιησούς είναι ο μοναδικός δρόμος -και επειδή ο άλλος δρόμος έχει στροφές, είναι όντως πιθανό να πάρεις εκείνον του Ιησού.

Αλλά είπαμε. Ακόμα και αν δεν ακολουθήσεις τον Ιησού, υπάρχει ο παπάς με τη μεγαφωνική που θα σου πει για αυτόν. Αγνοείς τον παπά; Θα πέσει η νύχτα και η τοπική ψησταριά θα υποδεχθεί το αστέρι της. Μαζί με το συνθεσάιζερ του. Είναι μεσάνυχτα, τον ακούω να τραγουδάει το «Στην καρδιά μου βάζω μπάρες, δεν σου κάνω άλλες χάρες» και θέλω να πάρω τον Ορφανό-Κίτσο να του το αφιερώσω. Όμως κάνω τον σταυρό μου και σηκώνω το κεφάλι προς τον έναστρο ουρανό. Δεν μπορεί, θα φτάνει μέχρι εκεί ο θόρυβος.

Weekend στη βόρεια Εύβοια. Σε παραθεριστικό προορισμό για Έλληνες, κυρίως από τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη. Ξένο βλέπεις μόνο στην τηλεόραση. Το μέρος προσφέρει low budget διακοπές σε οικογένειες που παρκάρουν το αυτοκίνητο κάτω από το πεύκο και το μετατρέπουν σε υποκατάστατο του σαλονιού τους, ενώ τα παιδιά τσιρίζουν στην παραλία. Και αν φυσάει, θα σου έρθει το τσόφλι από τα αυγά που καθαρίζει η μαμά τους. Η ελληνική επαρχία σε διακοπές. Φθηνά δωμάτια, στα 20 ευρώ στην κορύφωση της σεζόν. Με κλιματισμό -προέκταση από την κατάψυξη του μικρού ψυγείου. Φορητή τηλεόραση που χιονίζει, φούρνο μικροκυμάτων με μάτια και μια χλωρίνη πάνω στο τραπέζι που σου λέει ότι η καθαρίστρια δεν είναι πια εδώ, μπορεί να είναι στην εκκλησία και να ψέλνει με τις άλλες. Με μυρωδιά μούχλας που διαπερνά τους τοίχους, μαζί με τις φωνές των διπλανών -μαλώνουν, μη φαντάζεσαι κάτι ιδιαίτερο. Εκτός των άλλων, έχει και καλύτερα δωμάτια.

Όμορφος τόπος, έτσι και κρατηθείς μακριά από Αιδηψό θα βρεις σημεία που θυμίζουν Χαλκιδική (συγχώρεσε με Κύριε για τη βλασφημία). Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να είναι top διεθνής προορισμός, ειδικά με το βουνό που υπάρχει από πίσω. Είναι, όμως, ένας φθηνό μέρος με χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και αρκετά μικρά αξιοθέατα κακογουστιάς. Με φιλόξενους ανθρώπους που βγάζουν πολύ λιγότερα από όσα αντιστοιχούν στη διάθεση και στην ευγένεια τους. Λες και η Ελλάδα των ’70ς πήγε εκεί διακοπές και ξέχασε να γυρίσει. Αλλά ναι, κάπου πρέπει να πάει και αυτή διακοπές.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS