ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ στη ΔΕΘ

Τι θα συνέβαινε αν τα γεγονότα που γνωρίζουμε είχαν εξελιχθεί διαφορετικά; Ας πούμε ότι δεν υπάρχει πανδημία και η ΔΕΘ εγκαινιάστηκε όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Με τη Γερμανία τιμώμενη χώρα και την Άνγκελα Μέρκελ να έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια…

Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2020

Landung. Προσγείωση. Η Άνγκελα Μέρκελ έδεσε τη ζώνη της και κοίταξε από το παράθυρο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Φαινόταν και το δεύτερο, αλλά αχνά. Ο Άθως είχε ρίξει μία κουρτίνα από ομίχλη και σύννεφα μπροστά του. Η καγκελάριος δεν το γνώριζε, αλλά στην έκταση που κάλυπτε η ματιά της υπήρχαν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες συμπατριώτες της, ροδοκόκκινοι από τον ήλιο, με υπολείμματα από τζατζίκι στα ούλα και ήχους ελληνικού λαϊκοπόπ στα αφτιά. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν έρθει τόσοι Γερμανοί στη Χαλκιδική και μάλιστα Σεπτέμβριο μήνα. Αλλά αυτό το καλοκαίρι είναι λες και η ζέστη έβγαλε ρίζες και αντιστέκεται στο μελτέμι. Αν η καγκελάριος διάβαζε το memo που της είχαν ετοιμάσει, θα μάθαινε ότι το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα έκανε ρεκόρ, υποδεχόμενη 37 εκατομμύρια τουρίστες. Μία χώρα Airbnb. Zimmer.

Την ώρα που το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος πατούσε στη Μίκρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην πρώτη selfie της ημέρας, στους χώρους της ΔΕΘ. Ήταν χαμογελαστός ανάμεσα σε δύο κοπελιές, στο περίπτερο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μπροστά τους είχαν ένα ρομπότ, ελληνική πατέντα, που, αφού συγκεντρώσει ηλιακή ενέργεια, πρασινίζει ολόκληρο, ανοίγει το στόμα και εμφανίζει θύρα USB για να φορτίσεις το κινητό. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έβγαλε μόνος του selfie με φόντο τη selfie του Μητσοτάκη. Ο Κωστής Χατζηδάκης έστεκε λίγο πιο πίσω, διακριτικά. Στο παρελθόν είχε επικρίνει την παρουσία κρατικών συμμετοχών στη ΔΕΘ. Αλλά τώρα είναι αλλιώς. Φέτος τα κρατικά περίπτερα έχουν ενδιαφέρον είναι η αλήθεια. Το επιτελικό κράτος πρέπει να το εκθέτεις. Αρκεί να μη σε εκθέτει εκείνο. Στα εθνικά περίπτερα θα πήγαιναν στο τέλος της περιήγησης, έχοντας ως τελικό προορισμό τη Γερμανία, τιμώμενη χώρα για το 2020. Εκεί θα τους περίμενε, κατα το εκθεσιακό πρωτόκολλο, η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης περίμενε στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ζέστη δεν τον ενοχλούσε. Ήταν με κουμπωμένο σακάκι και σε στάση χαλαρής προσοχής. Ως άνθρωπος που διατηρεί στενή σχέση με την Ιστορία, γνώριζε ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι σημαδεμένο με εμβληματικό αποτύπωμα. Το περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης στήθηκε ακριβώς εκεί που το 1957 ο Δημήτριος Βακόνδιος παρασκεύασε τον πρώτο φραπέ. «Ξέρεις ότι αν δεν ανακάλυπτε ο Βακόνδιος τον φραπέ, σήμερα μπορεί να μην υπήρχαν τα Starbucks;»ρώτησε έναν συνεργάτη του. Σκέφτηκε να το αναφέρει ως παράδειγμα, όταν φτάσει ο Πρωθυπουργός. Να μιλήσει για την έμφυτη ελληνική ροπή προς την καινοτομία που δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. Τελικά δεν το είπε. Ο Μητσοτάκης έμεινε λίγο. Έβγαλε ακόμα μία selfie με δύο κοπελιές και μπροστά τους το απαραίτητο ρομπότ, ελληνικής κατασκευής, που του στέλνεις SMS και σου λέει πόσα μπορείς να πάρεις από το ΕΣΠΑ. (Βασικά η ιδέα ήταν του Πιερρακάκη). Ξεκίνησαν όλοι μαζί για το περίπτερο της Γερμανίας.

Η καγκελάριος τους περίμενε κάτω από μία τεράστια γερμανική σημαία με μήκος τουλάχιστον είκοσι μέτρα. Στεκόταν δίπλα σε ένα λευκό, ογκώδες μηχάνημα που θα μπορούσε να είναι μόνο τρία πράγματα: μαγνητικός τομογράφος, 3D εκτυπωτής ή κάποιο πολύ εξελιγμένο μοντέλο φούρνου που του ρίχνεις στάρι και βγάζει ντίνκελ. Είναι, στα αλήθεια, ένα επιβλητικό περίπτερο, να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Έχει αυτοκίνητα, τρακτέρ, μία νταλίκα που κινείται με ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια, λέβητες, ασανσέρ που σηκώνουν ελέφαντες, ένα βαγόνι μετρό που μετατράπηκε σε μπαρ, εντός του οποίου κοπέλες με κοτσίδες και ενδυμασίες της Βαυαρίας σερβίρουν μπύρα και λουκάνικα. Οι έλληνες δημοσιογράφοι σημείωσαν τη θέρμη στον χαιρετισμό, μετά ασπασμού, των δύο ηγετών. «Έχει τη σημασία του», είπαν. Οι γερμανοί απεσταλμένοι σημείωσαν μόνο ότι η καγκελάριος φορούσε μπλε πουκάμισο. Τι έγιναν τα σακάκια; Το καλό κλίμα αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, εις άψογη γερμανική, ότι η Γερμανία, ως σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, είναι αρωγός στη θεαματική αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η καγκελάριος επισήμανε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι η επιβράβευση για τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός. Και πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να ακούσει την ομιλία του «φίλου Κυριάκου», το βράδυ, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τι δουλειά έχουν λιβάνια, κεριά αναμμένα, και ευαγγέλια στα εγκαίνια μίας εμπορικής έκθεσης; Η απορία γεννήθηκε στο μυαλό της καγκελαρίου και σημείωσε να ρωτήσει τον πρέσβη της, όταν θα τη συνόδευε στο αεροδρόμιο. Σε όλη τη διάρκεια του αγιασμού διατήρησε τη γνωστή ευθυτενή στάση, έτσι όπως στέκεται όταν ακούγονται εθνικοί ύμνοι στις επίσημες επισκέψεις, έξω από την καγκελαρία. Όταν ο Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα, εκείνη έγειρε δεξιά, τοποθετώντας στο αφτί το ακουστικό της μετάφρασης. Την προσοχή της απέσπασε ο άνθρωπος που απέδιδε την ομιλία στη νοηματική. Σχημάτιζε κύκλους με τα χέρια, έδειχνε προς τα πάνω, τα άνοιγε σαν να μετρούσε. Και έφερνε συχνά, συνέχεια, το δεξί χέρι στο μέρος της καρδιάς. Η καγκελάριος έβγαλε το ακουστικό. Δεν το χρειαζόταν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS