ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ

Μια συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας

Αυτό το βιβλίο είχε ως τίτλο εργασίας «Μία προσευχή στο μέλλον». Στην αρχή μας άρεσε, περιείχε ίντριγκα. Σκεφτήκαμε ότι το θρησκευτικό στοιχείο θα ξένιζε πολλούς και θα προκαλούσε την περιέργεια περισσότερων. Ήταν και ένας τίτλος συνεπής προς το περιεχόμενο. Το βιβλίο διατρέχει την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους καταλήγοντας σε ένα ιδανικό εθνικό σενάριο για την επόμενη δεκαετία. Τελικώς επιλέξαμε το «Ελληνικό Όνειρο». Και αυτός ο τίτλος περιέχει το οραματικό στοιχείο, ενώ δημιουργεί και ένα καλούπι για εθνικούς και κατ’ επέκταση προσωπικούς στόχους.

Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για ένα προγραμματικό κείμενο, αλλά για λογικές υποθέσεις. Ακολουθούμε τις γραμμές που ξεκίνησαν από την Επανάσταση του 1821, ξεμπλέκουμε το κουβάρι που σχημάτισαν πάνω στον άξονα του χρόνου και προσπαθούμε να δούμε πού θα καταλήξουν. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, μέσα από παθογένειες, κρίσεις, έριδες και συγκρούσεις, αναδεικνύεται ένα θετικό σενάριο για μία χώρα που θα εξάγει ευτυχία.

Δεν πρόκειται επίσης για ιστορική μελέτη. Είναι όμως μία συνάντηση της ιστορικής αφήγησης με την πολιτική ανάλυση, με τη μεσολάβηση του Στάθη Καλύβα. Ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, πολιτικούς επιστήμονες των καιρών μας αναλύει σύντομα και περιεκτικά τους μηχανισμούς που κίνησαν την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη στη σύγχρονη Ελλάδα, ξορκίζοντας με πραότητα αφελείς και λαϊκίστικες προσεγγίσεις που έθρεψαν μύθους και στερεότυπα. Τι οδήγησε στην Επανάσταση του 1821; Πώς φτάσαμε στον εθνικό διχασμό; Ποιες πληγές άφησε ο Εμφύλιος; Τι έφταιξε για την κρίση του 2010 και πόσο άλλαξε η Ελλάδα; Πώς θα είναι η χώρα μας στη δεκαετία του 2030;

Αν δούμε το βιβλίο ως ένα ρολόι, τότε εγώ το κούρδισα και ο Στάθης Καλύβας λέει την ώρα. Προσπάθησα, απλώς, να του θέσω τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις που θα είχατε όλοι σας σε μία ελεύθερη συζήτηση για την πλεύση της χώρας στα νερά των τελευταίων διακοσίων χρόνων. Οι συζητήσεις μας έγιναν μέσω Skype στη διάρκεια του εαρινού lockdown. Στην τελική επεξεργασία, προς διευκόλυνση του αναγνώστη, έχουν αφαιρεθεί ερωτήσεις, όχι όμως και οι απαντήσεις του καθηγητή. Συνεπώς αν δεν βρίσκετε μία ερώτηση που θα θέλατε να κάνετε, είναι πολύ πιθανό να βρείτε την απάντηση στον λόγο του Καλύβα.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας έχει μόνο μία απαίτηση από τον αναγνώστη του: μία, έστω χαλαρή, σύνδεση με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων 200 ετών. Όπως θα διαπιστώσετε, θεωρούμε αυτονόητο ότι ο αναγνώστης διατηρεί βασική, στοιχειώδη, ιστορική γνώση. Αυτή παραδοχή μας επέτρεψε να μην αναλωθούμε σε λεπτομέρειες που θα πρόσθεταν όγκο στο βιβλίο και χρόνο στην ανάγνωσή του. Το «Ελληνικό Όνειρο» βρίσκεται στο τέλος αυτής της αφήγησης και στην αρχή μίας νέας εποχής.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS