ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Αγρότη πεινάς;

agrotes

Συνήθως κυκλοφορεί ως ανέκδοτο. Ήταν, λέει, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και ήθελαν να διασχίσουν αγροτικό μπλόκο. Οι αγρότες τους ζήτησαν ένα σύνθημα. Εκείνοι ρώτησαν το προφανές: «αγρότη, πεινάς;». Μα ναι, φταίει ο Θρύλος και ο Πειραιάς-όχι ακριβώς με αυτήν τη διατύπωση. Φυσικά και δεν είναι ανέκδοτο. Το περιστατικό είναι απολύτως αληθινό. Και δεν έχει να κάνει με την κατανόηση των αγροτών, αλλά με τη σοφία τους. Από τον Τζένγκις Χαν μέχρι τον Ρόμελ η γνώση είναι κοινή: όταν έχεις απέναντι σου πέντε πούλμαν με ΠΑΟΚτσήδες τους αφήνεις να περάσουν, αλλιώς θα βρεθείς μαζί τους στην Αθήνα και μάλιστα όχι ολόκληρος.

Σε δύο εβδομάδες ο ΠΑΟΚ παίζει στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ και δεν νομίζω τα αγόρια μέσα στα πούλμαν να ακολουθήσουν παρακαμπτηρίους οδούς. Θα υπάρχουν μπλόκα ως τότε; Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Ζούμε σε μία εποχή που είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεις λεωφορεία σε μποστάνια και τρακτέρ στο Σύνταγμα. Όμως, μεταξύ μας, πιστεύω ότι οι αγρότες μάλλον γρήγορα θα τα μαζέψουν και θα γυρίσουν σπίτι, να κάνουν και ένα ωραίο ζεστό ντους, να φύγει η τσίκνα από τα ρούχα και ο Παντελίδης από τα αυτιά.

Δεν ξέρω αν έφτασαν στον κάμπο τα νέα, αλλά εδώ κάτω τα πράγματα έχουν αλλάξει θεαματικά. Και δεν έχει μείνει στάλα από το κοινωνικό κεφάλαιο που είχε χορηγήσει η μεταπολίτευση στους αγρότες. Το ήπιαν σαν τσίπουρο. Στον παλιό κόσμο το ΠΑΣΟΚ είχε επενδύσει στους αγρότες χρήμα, δημοφιλία και πολιτικό κεφάλαιο. Του κερατά, τι ήταν η Ελλάδα; Μία αγροτική οικονομία που δεν κατάφερε να γίνει βιομηχανική. Δυο γενιές μεγάλωσαν τα «Αγροτικά» του Μπακαλάκου. Στο συνονθύλευμα που θεωρούσαμε πολιτική σκέψη, ο αγρότης μαζί με τον εργάτη και τον φοιτητή έφτιαχναν την αφίσα της εποχής.

Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά κόστισαν επιδοτήσεις και ανοησίες με τους συνεταιρισμούς. Αντί να φτιάξουμε ανταγωνιστική αγροτική οικονομία, δημιουργήσουμε τη βουκολική εκδοχή του πελατειακού κράτους. Αυτό ήταν, πάει τελείωσε. Έχει τελειώσει εδώ και καιρό, τώρα θα το μάθουν και οι τελευταίοι. Ελπίζω μόνο να μην το μάθουν στα μπλόκα. Γιατί έχουν απέναντι και μία κυβέρνηση που πήρε φόρα. Αν τα ΜΑΤ σε απεργούς δίνουν πόντους στις δημοσκοπήσεις, στα τρακτέρ αντιστοιχεί μία ίλη τεθωρακισμένων. Που, βέβαια, είναι πάντα προτιμότερη από πέντε πούλμαν με ΠΑΟΚτσήδες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]