ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

H Αστυνομία στην πλατεία Κυψέλης

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να στείλει την Αστυνομία στην πλατεία Κυψέλης, εκεί που οι κάτοικοι υποφέρουν από τα ολονύκτια πάρτι και τις ερωτικές συνευρέσεις στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Ωστόσο αυτό που συνέβη κρατήθηκε μυστικό και χαρακτηρίστηκε άκρως απόρρητο

Το περιπολικό μπήκε ανάποδα στην οδό Φιλοτίμου, πάνω από την πλατεία της Κυψέλης. Οι άλλοι δρόμοι ήταν κλειστοί από αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων. Το μπλε φως της σειρήνας εισέβαλε αδιάκριτα σε μία πυλωτή, αλλά δεν παρέσυρε τη ματιά του πληρώματος. Αν οι αστυνομικοί κοίταζαν προς τα εκεί, θα διέκριναν δύο σκιές να ζευγαρώνουν πάνω στο καπό μίας Scoda Felicia, ιδιοκτησίας φιλήσυχου οικογενειάρχη που, εκείνες τις στιγμές, στριφογύριζε στο κρεβάτι του, τρεις ορόφους πιο πάνω. Όλοι ξέρουμε ότι σεξ στην πυλωτή της πολυκατοικίας δίνει ζωώδη ενέργεια στη συνεύρεση -ο Γούντι Άλεν σκεφτόταν να κάνει σχετική ταινία. Και έτσι, ενώ οι μπροστινές αναρτήσεις της Felicia πήγαιναν πάνω-κάτω, η έξαψη των εραστών ήταν τόσο έντονη, ώστε έθεσε σε λειτουργία το συναγερμό του αυτοκινήτου. Με αναμμένα τα αλάρμ και την κόρνα στο τέρμα, η Felicia ήρθε και αυτή σε οργασμό μέσα στην πυλωτή, κάνοντας τον ιδιοκτήτη της να πεταχτεί από το κρεβάτι και να κατέβει τις σκάλες με τις κάλτσες. Ο φιλήσυχος οικογενειάρχης πρόσεξε ότι επάνω στο καπό, που ήταν σκεπασμένο από αφρικανική σκόνη, είχε σχηματιστεί το περίγραμμα από δύο γυναικείους γλουτούς, καθώς και οι παλάμες της κοπελιάς. Οι δύο εραστές είχαν εγκαταλείψει τον χώρο. Ο φιλήσυχος οικογενειάρχης αναρωτήθηκε τι είναι πιο επικίνδυνο στις μέρες μας: το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή χωρίς μάσκα; Και βγαίνοντας από την πυλωτή στο πεζοδρόμιο, είδε ότι μόλις ξεκινούσε η επιχείρηση της Αστυνομίας στην πλατεία Κυψέλης.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Αστυνομία κατηγορήθηκε ότι λειτουργεί σαν συνοικιακή πιτσαρία: εξυπηρετεί μόνο συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η πλατεία Κυψέλης. Άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος επαναλάμβανε με έμφαση ότι δουλειά της Αστυνομίας δεν είναι να υποκαθιστά την κοινωνική ευθύνη. Το πρόβλημα σε αυτή τη θέση είναι ότι η Αστυνομία υφίσταται ακριβώς για αυτόν τον λόγο: για να παρεμβαίνει όπου δεν υπάρχει κοινωνική ευθύνη. Αν η κοινωνική ευθύνη λειτουργεί, ο ρόλος της Αστυνομίας περιορίζεται. Σε αυτήν την κυβέρνηση ξέρουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσεις ένα λάθος. Και κάπως έτσι, η Αστυνομία πήρε, επιτέλους, εντολή να παρέμβει στα πάρτι, της υπερμετάδοσης και της ακολασίας που αναστατώνουν την περιοχή της Κυψέλης. Για την ακρίβεια, η επιχειρησιακή γραμμή που δόθηκε προς τους άνδρες της ΕΛΑΣ, ήταν για μία μάλλον διακριτική παρουσία, με ευγενικές συστάσεις, υποδόριες απειλές (υπονοούμενα, καλύτερα) για πρόστιμα και δραματικές αναφορές για το δράμα που παίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. (Τους ζητήθηκε να αποφύγουν το «ΜΕΘ» γιατί μέσα στη μαύρη νύχτα και σε συνθήκες πάρτι, ακούγεται “meth”.) Συλλήψεις θα έκαναν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Και, προς Θεού, όχι εντάσεις και επεισόδια.

Περίπου πενήντα ένστολοι αστυνομικοί προσέγγισαν την πλατεία Κυψέλης τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου. Αργότερα διηγήθηκαν ότι αισθάνθηκαν σαν ρωμαίοι λεγεωνάριοι στο γαλατικό χωριό, σαν αμερικανική περίπολος στο βόρειο Βιετνάμ. Όμως αυτό που συνέβη όταν πάτησαν το πόδι τους στην πλατεία είναι κάτι που δεν θα ξεχάσουν ποτέ στη ζωή τους. Κάτι που τους ζητήθηκε να κρατήσουν μυστικό. Ένα γεγονός που θάφτηκε κάτω από τους πιο παλιούς φακέλους στη ΓΑΔΑ. Φτάνοντας στην πλατεία, οι αστυνομικοί, διαπίστωσαν ότι είχαν γίνει αόρατοι! Αόρατοι ή αδιάφοροι, δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Δεν τους έβλεπε κανείς ή ήταν σαν να μην τους βλέπει κανείς. Χώθηκαν μέσα στο πλήθος και ήταν λες και μπορούσαν να διαπεράσουν τα σώματα των ανθρώπων που χόρευαν υπό τους ήχους μίας παράξενης μουσικής. Μίας μουσικής που έκανε τα όργανα της τάξεως να αναρωτηθούν αν κάποιος έχει συνδέσει την ηχητική εγκατάσταση με πριόνια.

Κινούμενος ως αόρατος (ή αδιάφορος), ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, έφτασε ως το κέντρο της πλατείας, δίπλα στο μεγάλο ηχείο με τον ήχο του πριονίσματος. Σήκωσε το κεφάλι και η μύτη του βρέθηκε στον αφαλό μίας ξανθιάς, ασθενικά αδύνατης 25αρας, που χόρευε περίπου όπως πέφτουν νεκροί οι στρατιώτες στις πολεμικές ταινίες ή στο γνωστό πόστερ WHY -χέρια ανοιχτά, μέση να σπάει προς τα πίσω, πλάτη να καμπυλώνει. Η κοπελιά άπλωσε το χέρι, πήρε το καπέλο από το κεφάλι του αστυνομικού και το τοποθέτησε στο δικό της. Ο αστυνομικός συμπέρανε ότι το καπέλο ήταν σίγουρα ορατό. Για τον εαυτό του δεν ήταν απολύτως βέβαιος. Αντίστοιχα περιστατικά ανέφεραν και άλλοι συνάδελφοι του. Ενας είπε ότι του προσέφεραν τρίφυλλο με φούντα. Δεν το πήρε αφενός επειδή ήταν σε υπηρεσία και αφετέρου επειδή σε εποχή covid το χασίς, έτσι όπως γυρίζει το τσιγάρο, έχει γίνει το πιο θανατηφόρο ναρκωτικό. Δύο περιπολικά είχαν μετατραπεί σε μπάρες μπαρ, με τη σκεπή τους γεμάτη από κουτάκια μπύρας. Το ξημέρωμα φώτισε την πλατεία με πενήντα αστυνομικούς στο κέντρο μίας μικρής χωματερής. Οι οδοκαθαριστές τους καλημέρισαν. Τους έβλεπαν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]