ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Είναι sniper ο Θεός;

giansnip1-thumb-largeΈνα γαμημένο δευτερόλεπτο. Και λίγα εκατοστά του μέτρου. Ο χρόνος είναι άπειρος και ο χώρος ατελείωτος. Και ακόμα πιο κάτω: εκατοστά του δευτερολέπτου και μερικά χιλιοστά. Η 25χρονη θα μπορούσε να ήταν ζωντανή και να είχε τις πιθανότητες με το μέρος της για να γίνει κάποτε ογδοντάχρονη, όπως οι περισσότερες συνομήλικές της. Τι είναι, όμως, αυτό που τη σκότωσε; Ναι, το ξέρω και εγώ, είναι η σφαίρα του καλάσνικοφ. Βρέθηκε στο λάθος σημείο, στη χειρότερη δυνατή στιγμή και, μάλιστα, με ακρίβεια ατομικού ρολογιού. Πιθανότατα δεν υπήρξε πιο άτυχος άνθρωπος χθες στον πλανήτη. Είναι, όμως, μόνο τύχη όλα αυτά; Παίρνεις αυτήν την καταραμένη θεωρία του χάους και την κάνεις κομμάτια σε έναν τοίχο. Μια γκαζιά λιγότερη, η τζούρα από ένα τσιγάρο, ένα φρενάρισμα. Η κοπέλα θα ζούσε. Θα ήθελα να το δω και μαθηματικά. Πόσες, γαμώτο, είναι οι πιθανότητες να σου συμβεί κάτι τέτοιο; Αν υπάρχει Θεός, τότε κάποιες στιγμές παριστάνει τον sniper.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Ν. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη καλάσνικοφ. Λες και φυτρώνουν στους αγρούς για να τα μαζέψουν άγρια αγόρια, καθάρματα εγχώρια ή εισαγόμενα, δολοφόνοι χωρίς τύψεις και σκέψεις. Και είναι εμφανές ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ευθέως ανάλογη με την αξία του καλάσνικοφ. Όσο πιο εύκολα βρίσκεις καλάσνικοφ, τόσο πιο συχνά θα βλέπεις ζωές να αφαιρούνται με αυτό. Γύρω μας υπάρχουν χώρες με ξεκοιλιασμένες αποθήκες που κάποτε κρατούσαν όπλα και πυρομαχικά, αλλά στη συνέχεια ανοίχτηκαν για πλιάτσικο. Μπορεί τα καλάσνικοφ να μην πωλούνται, ακόμα, στην Ομόνοια, όμως αν κάνεις μία σοβαρή έρευνα μπορείς να βρεις από σαρανταπεντάρι μέχρι ούζι – στην Ελλάδα είναι, ακόμα, πιο δύσκολο να συστήσεις εταιρία, παρά τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.

Τι μπορεί να γίνει; Δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολλά. Σε μία χώρα που βρίσκεται στην κατάσταση της Ελλάδας, σε λίγο θα μπορείς να περάσεις και άρμα μάχης. Καλό κουράγιο και καλά αλεξίσφαιρα στους αστυνομικούς, μήπως και καταφέρουν να δείξουν στο έγκλημα ότι τα πυρά δεν θα μείνουν αναπάντητα. Και, φυσικά, όπου πέφτει πιστολίδι, έρχονται κι άλλα όπλα. Δεν θα αργήσει η μέρα όπου το όπλο στο σπίτι θα γίνει για πολλούς απαραίτητο αξεσουάρ. Μόνο στο σπίτι; Αλήθεια, ο φρούραρχος της Βουλής έχει σκεφτεί να περάσει τους βουλευτές από τον ανιχνευτή μετάλλων;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS