ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Η ευλογία της συναίνεσης

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και τοποθέτησε την καθηγήτρια Αθηνά Λινού στο υπουργείο Υγείας. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε η νέα υπουργός είχαν να κάνουν με τις θέσεις της σχετικά με τη Θεία Κοινωνία και τη μεταδοτικότητα του ιού…

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού ορκίστηκε υπουργός Υγείας με θρησκευτικό όρκο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρών στην τελετή, εκτός φυσικά από τον Πρωθυπουργό, ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία κίνηση μείζονος πολιτικού συμβολισμού που υπογράμμισε τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε η τοποθέτηση της κυρίας Λινού στο υπουργείο Υγείας ήταν δική του πρόταση. Άπαντες φορούσαν μάσκες, εκτός από τους ιερείς που, ως γνωστόν, εξαιρούνται ατύπως από το μέτρο κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους. Η αλήθεια είναι ότι οι υπεύθυνοι της Προεδρίας συνάντησαν οργανωτικές δυσκολίες καθώς τα περισσότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου βρίσκονται σε περιορισμό λόγω κρουσμάτων στους κόλπους της ιεραρχίας. Όμως η Θεία Οικονομία έλαβε πρόνοια και έτσι, έστω την ύστατη στιγμή, προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, συνοδευόμενος από κλιμάκιο ιερέων. Ο από μηχανής ιεράρχης.

Μετά το πέρας της ορκωμοσίας η κυρία Λινού δεν έκανε δηλώσεις, επιφυλασσόμενη για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.. Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνθηκε την ανάγκη να χαιρετήσει για άλλη μία φορά τη συναινετική διάθεση που επέδειξε ο Πρωθυπουργός απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όπως είπε, επενδύει με διακομματική εμπιστοσύνη την εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ερωτηθείς για τις θέσεις της κυρίας Λινού σχετικά με τη (μη) μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα σφαιρικά, χωρίς στείρους δογματισμούς. «Ως κοινωνία οφείλουμε να εξασφαλίζουμε σε όλες τις απόψεις τον απαραίτητο χώρο στη δημόσια σφαίρα και μέσα από γόνιμο διάλογο να καταλήγουμε σε κοινά αποδεκτές αποφάσεις».Και συμπλήρωσε με νόημα: «καλό θα ήταν μερικές φορές η επιστημονική αυθεντία να κοιτάζει και λίγο πιο χαμηλά, εκεί που βρίσκεται το λαϊκό φρόνημα».

Στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές του συνομιλίες με δημοσιογράφους, ο Βασίλης Κικίλιας, σημείωνε ότι η θυσία του ήταν το τίμημα με το οποίο ο Μητσοτάκης αγόραζε χαμηλούς τόνους από τον Τσίπρα. Αυτό το ήξεραν όλοι. Ο Κικίλιας όμως τηλεφωνούσε στους δημοσιογράφους για άλλο λόγο: τους ζητούσε να μην τον μπλέξουν με ερωτήσεις για τη Θεία Κοινωνία. Ας τις λουστεί όλες η νέα υπουργός, η οποία έχει και άποψη επί του θέματος. «Και εσύ ρε Βασίλη, που είσαι και γιατρός, γιατί δεν τόλμησες να ανοίξεις το στόμα σου και να πεις κάτι;»ρώτησε ένας παλαιός του ρεπορτάζ. Ο Κικίλιας μάσησε τα λόγια του με ένα «ξέρεις πώς είναι αυτά». Ο δημοσιογράφος του είπε ότι θεωρεί λογικό να φοβάται ο υπουργός Παιδείας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, αλλά για τον υπουργό Υγείας είναι, τουλάχιστον, πρωτότυπο. «Μιλάς λες και δεν ξέρεις πού ζεις» απάντησε ο πρώην υπουργός.

Η τελετή έλαβε χώρα με τους απολύτως απαραίτητους εντός της αίθουσας. Στη συνέχεια η υπουργός δέχθηκε ερωτήσεις δια τηλεδιάσκεψης. Η πρώτη ερώτηση έγινε από μία δημοσιογράφο αριστερής απόχρωσης που ζήτησε από την κυρία Λινού να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τη Θεία Κοινωνία καθώς δημιουργείται σύγχυση σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Τι πιστεύει η υπουργός; Μεταδίδεται ή όχι ο ιός κατά τη Θεία Ευχαριστία; Η κυρία Λινού επανέλαβε, ως συνήθως, ότι δεν έχουν γίνει επιστημονικές μελέτες επί του συγκεκριμένου θέματος. Η δημοσιογράφος παρατήρησε ότι είναι λογικό να μην έχουν γίνει μελέτες καθώς η επιστήμη δεν ασχολείται με θέματα πίστης, αλλά αναζητεί αποδείξεις σε έναν υλιστικό κόσμο. Η πίστη και το θαύμα δεν είναι έννοιες επιστημονικά αποδεκτές. Συνεπώς μία αντίστοιχη μελέτη δεν θα είχε ούτε νόημα, αλλά ούτε και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση. «Αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει τώρα»σχολίασε η υπουργός και έδωσε το λόγο στον επόμενο δημοσιογράφο.

Και εκείνος επέμεινε στο ίδιο θέμα. «Έχετε πει ότι το θέμα της λαβίδας, με την οποία τελείται η Θεία Ευχαριστία, είναι αρμοδιότητα του Πατριαρχείου. Πόσο συμβατή είναι αυτή η στάση με την επιστημονική σας ιδιότητα; Πώς γίνεται ένας επιστήμονας να παραπέμπει για θέματα του αντικειμένου του σε ένα θεσμό που έχει ως αναφορά το μεταφυσικό;» Η υπουργός εξήγησε ότι εκτός από επιστήμων είναι και πιστή, στοιχείο που μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να δηλώνει μία αντίφαση, πλην όμως είναι πολύ σύνθετο για να αναλυθεί στο πλαίσιο μίας απλής απάντησης. Ένας άλλος δημοσιογράφος αναρωτήθηκε πού έγκειται το θεολογικό πρόβλημα. «Ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο μίλησε για το σώμα και το αίμα του. Δεν είπε κάτι για κουτάλι…» Η κυρία Λινού απάντησε ότι η ερώτηση στερείται σοβαρότητας. Ο επόμενος δημοσιογράφος απαίτησε σαφήνεια: πρέπει οι πιστοί να μεταλαμβάνουν από την ίδια λαβίδα σε περίοδο πανδημίας; «Είναι προσωπικό θέμα του κάθε πιστού» είπε λακωνικά η υπουργός. «Τότε γιατί να μην είναι και η χρήση μάσκας;» αντιγύρισε ο δημοσιογράφος. Η υπουργός απλώς χαμογέλασε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS