ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Και η βάρκα της Μανταλένας

Υπακούοντας στις προτροπές της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια ανατολικά του Καστελλόριζου. Περιέργως η Τουρκία δεν έκανε κανένα σχόλιο. Όμως ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» ζήτησε επειγόντως οδηγίες…

Ο Αλέξης Τσίπρας τερμάτισε την κλήση και έμεινε να κοιτάζει για λίγο την οθόνη του smartphone. Ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ που έχει στο γραφείο του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον λαιμό με καμπύλη προς τα πίσω για να βλέπει τον γραμματέα του. «Φίλε έχουμε πρόβλημα, θα το κάνει». Ο Τζανακόπουλος κατέβασε τα πόδια από το γραφείο και έκανε την καρέκλα του να περιστραφεί πάνω στις ρόδες της. «Αποκλείεται ρε, δεν υπάρχει περίπτωση» είπε. Ο Τσίπρας επέμεινε. «Σου λέω, τον άκουσα αποφασισμένο, μου είπε ότι θα βγει αύριο το μεσημέρι και θα το ανακοινώσει». Ο Τζανακόπουλος έξυσε νευρικά και δυνατά τα γένια του στο δεξί μάγουλο. «Δεν τον ξαναπαίρνεις; Να του πεις ότι, εντάξει, μια μαλακία είπαμε. Και αυτός έχει κάνει αντιπολίτευση, θα καταλάβει…» Ο Τσίπρας άφησε το κινητό στο τραπεζάκι και σηκώθηκε. «Εντάξει, δεν πρόκειται να μπλέξει εμάς. Σιγά μην πει ότι κάνει δεκτή την πρότασή μας. Αλλά θα γίνει καμιά στραβή και στο τέλος θα τρέχουμε όλοι…»

Πράγματι, την επομένη ο Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για τον Τσίπρα. Ούτε επικαλέστηκε τη συμφωνία σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Απλώς σημείωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πριν ανακοινώσει την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα μίλια. Παντού, εκτός από το Αιγαίο. Και όχι κλιμακωτά, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη μία. Και στην ανατολική Κρήτη και στην Κάρπαθο και στο Καστελλόριζο. Εντάξει, κοπιάρισε λιγάκι Τσίπρα λέγοντας ότι για να υπερασπιστείς ένα εθνικό δικαίωμα, οφείλεις να το ασκήσεις. Ωραία ατάκα.

Η χώρα μεγάλωνε και ζούσε σπουδαίες στιγμές. Εθνικής ανάτασης και, προπαντώς, συναίνεσης. Ετοιμη να δει οικογενειακή φωτογραφία των πολιτικών αρχηγών. Ο Τσίπρας κάλεσε τις κάμερες και, φορώντας σακάκι (έχει τη σημασία του), είπε ότι στηρίζει, ασφαλώς, την απόφαση του Πρωθυπουργού, αρκεί (το τόνισε αυτό) να υπάρχει λεπτομερές σχέδιο για την επόμενη ημέρα. «Αν υπάρχει πειστικό σχέδιο, εμείς θα βάλουμε πλάτη. Αν όμως πρόκειται για έναν ακόμα τυχοδιωκτισμό του κυρίου Μητσοτάκη, τότε καλό είναι να γνωρίζει ότι θα μας βρει απέναντι».

Περίπου τα ίδια είπε και η Φώφη, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο για να βγει η ουρά απέξω. «Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια. Είναι, άλλωστε, κάτι που είχαμε προτείνει και εμείς. Ελπίζουμε μόνο η κίνηση αυτή να γίνεται στο σωστό χρόνο και στην κατάλληλη συγκυρία για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Ο Κουτσούμπας κάτι είπε για το ΝΑΤΟ και τους λαούς. Ο Βαρουφάκης μίλησε για στρατηγικά παίγνια σε ναρκοθετημένη σκακιέρα με ασυμμετρία τετραγώνων. Και ο Βελόπουλος αναρωτήθηκε γιατί το Oruc Reis βρίσκεται ακόμα στην επιφάνεια της θάλασσας. Τέλος πάντων, όλοι λίγο ως πολύ στήριξαν την απόφαση του Μητσοτάκη. Ούτως ή άλλως επρόκειτο για δική τους πρόταση.

Περιέργως, από την Άγκυρα δεν ακούστηκε ούτε κιχ. Ο Ερντογάν γύρισε κανάλι και έβαλε να δει το Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Βερολίνο. Η Μέρκελ στο τηλέφωνο ακούγονταν βραχνιασμένη. Μιλούσε στα γερμανικά και ο Μητσοτάκης σκέφτηκε ότι ακούει έναν άνθρωπο εκτός ελέγχου. Του έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που αυτή προσπαθεί να στρώσει ένα τραπέζι διαλόγου, η Ελλάδα να τορπιλίζει τη διαδικασία. Ο Πρωθυπουργός, για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα, επανέλαβε το ωραίο τσιτάτο του Τσίπρα για το δικαίωμα και την προάσπιση του. Η Μέρκελ του απάντησε με ένα παράδειγμα. «Ας πούμε ότι έχεις μπροστά σου ένα αγριεμένο ντόπερμαν. Εγώ το χαϊδεύω για να ηρεμήσει. Και εσύ πας και του χώνεις ένα τσόπστικ στη μύτη, λες και του κάνεις τεστ covid». Ο Μητσοτάκης ανταπάντησε με τη διεθνή νομιμότητα. Η καγκελάριος του είπε ότι την επόμενη φορά που θα πει για τη διεθνή νομιμότητα στη σύνοδο κορυφής, θα σηκωθεί καμιά Μάλτα και θα πει ότι βαρέθηκε. Όλη η Ευρώπη τηλεφώνησε εκείνη τη μέρα. Και όλοι τα ίδια είπαν -μόνο ο Μακρόν πρόσθεσε, διακριτικά, ότι μπορεί να χρειαστούμε κανένα Rafale παραπάνω. Από την Άγκυρα, ούτε κουβέντα.

Η αντίδραση ήρθε το άλλο πρωί. Όχι ακριβώς από την Άγκυρα, αλλά από τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» που περιπολούσε στο Καστελλόριζο. Ζητούσε οδηγίες. Διότι στα ένδεκα μίλια ανατολικά της νήσου χρειάζονταν παρκαδόρο. Ο κυβερνήτης ήθελε να μάθει αν πρέπει να βυθίσει, να διεμβολίσει ή να ρυμουλκήσει τα εξής σκάφη υπό τουρκική σημαία: επτά φρεγάτες, δύο ναρκαλιευτικά, σαράντα αλιευτικά που ψάρευαν με δυναμίτη, μία πλωτή εξέδρα με τους πρωταγωνιστές της Elif, δύο ωκεανογραφικά, ένα γεωτρύπανο, ένα αντίγραφο κουρσάρικου του Μπαρμπαρόσα, το Πλοίο της Αγάπης που τώρα λέγεται Ask Gemi και τη βάρκα της Μανταλένας με την Αλίκη και τον Σπύρο Καλογήρου μέσα επειδή η ταινία είχε κάνει μεγάλο σουξέ μεταγλωττισμένη στα τούρκικα.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS