ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Οι καουμπόηδες της ΕΛΑΣ και ο «Ινδιάνος»

Τελικά ο άνθρωπος που ταυτοποιήθηκε ως «Ινδιάνος», δηλαδή ως υπεύθυνος για την επίθεση σε αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη, δεν είχε σχέση με την υπόθεση. Μπήκε στη φυλακή για επτά μήνες επειδή κάποιος συγγενής του, ψυχικά ασταθής, κατέθεσε στις αρχές εναντίον του. Και αποφυλακίστηκε πριν από λίγες μέρες μετά από βούλευμα που έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Ο άνθρωπος αυτός δεν ανήκει σε κάποια συλλογικότητα. Συνεπώς δεν υπήρχε κανείς να φωνάξει για την αθωότητα του. Δεν κολλήθηκαν αφίσες, δεν έγιναν συγκεντρώσεις, δεν δημιουργήθηκε έστω ένα hashtag στο twitter. Εμεινε μόνος, τυλιγμένος σε δικόγραφα, φορτωμένος, από την Αστυνομία, με ένα αδίκημα που δεν διέπραξε ποτέ. Αλλωστε δεν ήταν ούτε καν στην περιοχή την ώρα των επεισοδίων.

Ο ίδιος αφηγείται ότι οι αστυνομικοί στη ΓΑΔΑ γελούσαν όταν τον είδαν, δεν πίστευαν ότι ήταν αυτός που έτρεξε και έριξε τον αστυνομικό από τη μοτοσικλέτα. Το ίδιο του έλεγαν και στη φυλακή, στα Τρίκαλα, όπου έμεινε για επτά μήνες. Και τελικώς, χάρη στις προσπάθειες του δικηγόρου του, αποφυλακίστηκε.

Αποφυλακίστηκε και δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε μύτη. Διότι, εντάξει, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν είναι πλέον διαθέσιμος για την αναζήτηση πολιτικής ευθύνης. Η ηγεσία της Αστυνομίας, αρχηγός, Αττικάρχης, είναι στη θέση της. Θα αναζητηθούν, αλήθεια, επιχειρησιακές ευθύνες για την ταλαιπωρία αυτού του ανθρώπου; Θα γίνει μία υπηρεσιακή έρευνα προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν όχι μόνο ενώπιον του πολίτη, αλλά και στην κοινωνία; Διότι αυτή η υπόθεση, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Αστυνομία συχνά κατασκευάζει βολικούς υπόπτους, τους φορτώνει με αδικήματα και τους στέλνει να αντιμετωπίσουν το τέρας της δικαστικής γραφειοκρατίας. Ακούς για την περίπτωση του «Ινδιάνου» και είναι εύλογο να αναρωτηθείς πόσοι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν, ταλαιπωρούνται και θα ταλαιπωρηθούν με αντίστοιχες μεθοδεύσεις. Άνθρωποι που δεν έχουν οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον υποστήριξης. Αδύναμοι που απλώς το περίγραμμά τους ταιριάζει στην τρύπα που θέλει να κλείσει η Αστυνομία.

Ναι, λογικά, ο «Ινδιάνος» θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να του επιδικαστεί μία αποζημίωση για τους επτά μήνες στη φυλακή. Όμως το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις Αρχές, που τώρα γεννάται σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, δεν πληρώνεται με τίποτα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS