ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

O κόσμος όπως τον φτιάχνεις

«Μία κομψή γυναίκα περπατάει στους δρόμους του Τόκιο. Είναι νύχτα και τα φώτα από νέον δίνουν μία ζεστή λάμψη στο πρόσωπο της. Φοράει μαύρο τζάκετ, κόκκινο φόρεμα και μαύρες μπότες. Κρατάει μαύρη τσάντα. Περπατάει με σιγουριά. Ο δρόμος είναι βρεγμένος και τα φώτα αντανακλώνται στην επιφάνεια του. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί διαβάτες».

Αυτό που θα διαβάσετε έπρεπε να είναι ρεπορτάζ για τηλεόραση. Αλλά ακόμα δεν παίζουν τέτοια θέματα στις ειδήσεις. Για αυτό σας ζητώ να αφήσετε την εφημερίδα στο πλάι, να πιάσετε τον υπολογιστή ή το κινητό και να επισκεφτείτε τη διεύθυνση openai.com/sora. Εκεί θα δείτε σε βίντεο αυτό που μόλις σας περιέγραψα. Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη Sora, μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες από τους δημιουργούς του ChatGPT. Η εφαρμογή χρειάζεται απλώς την περιγραφή του βίντεο που θέλεις να σου φτιάξει. Και θα στο φτιάξει. Τεχνικά είναι άψογο. Θα βελτιωθεί περισσότερο. Και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν κάποια στιγμή ακόμα και οι κινηματογραφικές κάμερες θα καταλήξουν στην αποθήκη.

Το επόμενο βίντεο κατασκευάστηκε με οδηγίες λίγων λέξεων. «Ιστορικό βίντεο από την Καλιφόρνια κατά τον πυρετό του χρυσού». Η λήψη έγινε μέσω drone και, πράγματι, βλέπεις μία μικρή αμερικανική πόλη, σχεδόν χωριό, του 19ου αιώνα, χτισμένη στις όχθες μικρού ποταμού. Οι άνθρωποι περπατούν στους χωμάτινους δρόμους, υπάρχουν αρκετοί έφιπποι, με δυο λόγια είσαι εκεί. Τώρα υποθέτω ότι έχουμε μείνει λιγότεροι εδώ, στην εφημερίδα, καθώς όσοι επισκέφθηκαν τη σελίδα της εφαρμογής έχουν μείνει εκεί και χαζεύουν τα βίντεο. Προσέξτε, δεν μιλάμε για οπτικά εφέ. Μιλάμε για πραγματικότητα. Ας πούμε το μηχάνημα κατασκεύασε μία δικιά του εκδοχή για την καλντέρα της Σαντορίνης. Υπάρχει επίσης ένας σκύλος που βγάζει selfies, παρακολουθούμε την κίνηση και το βλέμμα μίας γάτας, το ατμοκίνητο τρένο πάνω στην παλιά γέφυρα. Και όλα αυτά δημιουργούνται με κείμενο λίγων λέξεων. Πώς είπε ο Θεός το «γενηθήτω φως;» Ακριβώς αυτό.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Apple διέθεσε στις ΗΠΑ περίπου 200.000 κομμάτια από το Vision Pro που, τυπικά, περιγράφεται ως «χωρικός υπολογιστής». Κάπου θα το έχετε πετύχει. Είναι αυτό που φοράει ο τύπος στη φωτογραφία. Το προσαρμόζεις στο κεφάλι και πλέον βλέπεις τον κόσμο μέσα από τις κάμερες της συσκευής. Ετσι μπορείς να μεταφέρεις όλες τις εφαρμογές του υπολογιστή στον χώρο. Να πας το mail στην κουζίνα και τον browser στο καθιστικό. Ανοίγεις και κλείνεις τις εφαρμογές με κινήσεις των χεριών (στον αέρα φυσικά), ενώ τα παιχνίδια και η παρακολούθηση θεαμάτων αποκτούν εντελώς νέες διαστάσεις επειδή, απλώς, βρίσκεσαι και εσύ μέσα τους. Το ξέρουμε από τώρα: τα πιο ακριβά εισιτήρια για τα αθλητικά θεάματα θα είναι αυτά που επιτρέπουν παρακολούθηση μέσα από αντίστοιχες συσκευές απολαμβάνοντας την απόλυτη εμπειρία. Εννοείται ότι αλλάζει και η έννοια του εργασιακού χώρου. Οπως μας τα έλεγε και ο Ζάκεμπεργκ πριν τρία χρόνια, όταν μας έπρηξε με το Metaverse.

Μέσα σε λίγες μέρες, λοιπόν, είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις. Αποκτήσαμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τον υπολογιστή μας στον χώρο, αλλά και το εργαλείο για να δημιουργούμε βίντεο περιγράφοντας, με κείμενο, τη σκέψη μας σε μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα αλλάξουν στην καθημερινή ζωή, στην τέχνη, στην παιδεία, ακόμα και στις ανθρώπινες αισθήσεις, ώστε δημιουργούν ένα υπέρλαμπρο Big Bang του καινούργιου κόσμου. Αλλάζουν όλα. Ο τρόπος που εκπαιδευόμαστε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε και επικοινωνούμε. Το κυριότερο: θα αλλάξει εντελώς ο ορισμός της πραγματικότητας και η σχέση που διατηρούμε μαζί της. Φαντάσου ότι κατασκευάζεις έναν κόσμο και μετά βυθίζεσαι μέσα του ζώντας, αγγίζοντας τη ψευδαίσθηση. Ναι, σας τρομάζει αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Και όμως, κάπως έτσι θα σκιάζονταν ένας άνθρωπος του 1980, αν μας έβλεπε όλους σκυμμένους στα κινητά. Στο εγγύς μέλλον θα είμαστε με τα Vision Pro στο κεφάλι και θα κουνάμε τα χέρια μας, σαν να σταυροκοπιόμαστε μπροστά σε αυτό που μόλις ήρθε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS