ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Μη μου τους κύκλους

corcΣτην Ελλάδα όλοι έχουν κύκλους. Ακόμα και εκείνοι που δεν θέλουν να έχουν. Αυτοί δεν αποκλείεται να έχουν πηγές ή περιβάλλον – αν μη τι άλλο, όλοι διαθέτουν περιβάλλον. Στην Ελλάδα οι κύκλοι ενημερώνουν. Συχνά δε, στέλνουν και email με επισυναπτόμενα non paper. Δεν πρέπει να συμβαίνει σε άλλη χώρα στον κόσμο. Πηγές του πρωθυπουργού, απαντούν στους κύκλους της Προεδρίας. Την ίδια στιγμή «στελέχη που συνομιλούν» με τον τάδε πρόεδρο, σχολιάζουν τις διαρροές που έγιναν από μία πλατεία ή ένα κτίριο. Είναι γελοίο. Υποτίθεται ότι συμβαίνει για να διευκολύνει την ενημέρωση, αλλά ουσιαστικά καταργεί τους θεσμούς. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος όσων ομιλούν μέσω κύκλων και διαψεύδουν δια πηγών: ο απεγκλωβισμός από τους περιορισμούς που θέτει ο θεσμικός ρόλος και η καταφυγή στη βολική τακτική του ξεκατινιάσματος.

Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να είναι η μοναδική, παγκοσμίως, που διαθέτει κύκλους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής που χειρίζεται μία υπόθεση, ενημερώνει τους δημοσιογράφους ως κύκλος. Είναι μία ανέντιμη συναλλακτική σχέση που δεν μας απασχολεί τώρα. Και εσύ βλέπεις τη Μάνδρου να επικαλείται «πηγές της εισαγγελίας» και φαντάζεσαι τη Δικαιοσύνη να ακουμπάει κάτω τη ζυγαριά, να στηρίζεται στο σπαθί και να τα λέει με τη δημοσιογράφο σαν καλές φιλενάδες. Και λες, εντάξει, να πάει στο διάολο, ας έχει και ο κάθε εφέτης έναν κύκλο και μία δικαστική πηγή στην τσάντα του. Έχει, όμως, κύκλους το Συμβούλιο της Επικρατείας; Κατά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, έχει. Μπορεί να είναι μάλιστα μεγάλοι και διαπλεκόμενοι, σαν τους ολυμπιακούς. Οι κύκλοι αυτοί, που, κατά το πρακτορείο εκφράζουν τον πρόεδρο του Συμβουλίου, έδωσαν οδηγίες για την εφαρμογή της περιλάλητης και δυσερμήνευτης απόφασης. Και επανέλαβαν ότι οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι κ.λπ. Όμως ο πρόεδρος του Συμβουλίου αποποιείται την πατρότητα των κύκλων. Και αποδίδει τη διευκρίνιση σε άλλους κύκλους, νομικούς ή δικαστικούς. Είναι γελοίο. Και, δυστυχώς, αγγίζει και το δικαστήριο.

Και καθώς έχουμε περικυκλωθεί από κύκλους, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Και, βέβαια, αποδεικνύεται ότι δεν είχε σχέδιο ή αν έχει βρίσκεται πάνω στη χαρτοπετσέτα που ζωγράφιζε ο Σαμαράς, όταν άκουγε τον Βενιζέλο να φωνάζει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS