ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ο Elvis τραγουδάει δημοτικά

Music-Sound Bites-Box SetsΣτο «Βήμα» δημοσιεύεται μία έρευνα της Κάπα Research για τη σχέση των Ελλήνων με το μεταφυσικό. Θέλεις δεν θέλεις κάνεις τον σταυρό σου. Το 74,2% των Ελλήνων πιστεύουν στον Θεό, το 62,5% στο μάτι, το 41,4% στα θαύματα, το 43,8% στον Σατανά, το 37,8% στην ύπαρξη εξωγήινων και το 31,8% στη Δευτέρα Παρουσία.

Βρίσκω τα ποσοστά απολύτως φυσιολογικά. Αν δεις τι πιστεύουν οι Έλληνες προεκλογικά, τότε αυτοί οι αριθμοί δεν κρύβουν εκπλήξεις. Όταν το 41.4% πιστεύει στα θαύματα, είναι λογικό να δεχθεί και ότι υπάρχουν λεφτά και μνημόνια που σκίζονται. Μάλιστα δεδομένων των συνθηκών και των παραμέτρων που όλοι γνωρίζουμε, το εντυπωσιακό στη μέτρηση είναι ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν πιστεύει στον Θεό. Με δεδομένα ποδοσφαίρου το σκορ είναι τόσο βαρύ, που συγκαλείται η Ιερά Σύνοδος, απολύει τον Αρχιεπίσκοπο και φέρνει μεγάλο όνομα από το Άγιον Όρος. Το χειρότερο για την Εκκλησία είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εκκλησιάζονται. Περίεργο δεν είναι; Όχι. Στην αρχή της κρίσης λέγαμε ότι οι άνθρωποι θα ακουμπήσουν την απελπισία τους στο θείο. Όμως οι σκληροί καιροί διδάσκουν στους ανθρώπους ότι τα σύννεφα δεν κρύβουν Θεό. Και αν μη τι άλλο, η θρησκεία μπορεί να έχει με το μέρος της τους αιώνες, δεν κρατάει, όμως, την αιωνιότητα. Όσοι οι άνθρωποι μαθαίνουν, τόσο θα απαξιώνουν την αναχρονιστική προσέγγιση των υπαρξιακών τους πραγμάτων. Σε μεγάλο βαθμό η θρησκεία απευθύνεται στο ακροατήριο της με σημεία και συμβολισμούς που δεν αντιστοιχούν σε επίκαιρους χρόνους. Αργά, αλλά σταθερά το ακροατήριο φθίνει. Έστω και κατά ένα κεφάλι τον χρόνο.

Από την άλλη, βέβαια, η πίστη μας προς το παραμύθι κρατάει γερά. Αυτό δεν είναι παράξενο, μην είμαστε άδικοι. Πέντε-έξι γενιές πίσω να πας, θα τους βρεις αγράμματους στα βουνά. Και πάλι καλά να λέτε. Άλλωστε οι πληγές αυτής χώρας δεν έγιναν από την έλλειψη ακαδημαϊκής παιδείας, ούτε από την πίστη στο δαίμονα. Έγιναν από την απουσία κοινωνικής και πολιτικής μόρφωσης. Δεν είναι και για θάνατο να πιστεύεις στη βασκανία. Το πρόβλημα αρχίζει όταν πιστεύεις ότι, ως χώρα, μας έχουν ματιάσει οι ξένοι. Στις ΗΠΑ είναι υψηλά τα ποσοστά των ανθρώπων που θρησκεύονται, απορρίπτουν τη θεωρία της Εξέλιξης και πιστεύουν (ορθώς κατά τη γνώμη μου) ότι ο Έλβις ζει. Αντίστοιχα και στην υπόλοιπη Ευρώπη (πλην Σκανδιναβίας), η εργατική τάξη θα καταγράφει λίγο ως πολύ τα ίδια ποσοστά με μας.

Το θέμα δεν είναι τι βρίσκεται στο μυαλό ανθρώπων, αλλά στο πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Σύγχρονοι, αξιόπιστοι και λειτουργικοί θεσμοί μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία της Πολιτείας ακόμα και αν τα μυαλά της μάζας καίνε κάρβουνο. Μην σας τρομάζει, λοιπόν, ο μεγάλος αριθμός των συμπατριωτών μας που πιστεύει στην ύπαρξη του Σατανά. Άλλωστε αυτή η χώρα πολεμώντας δαίμονες πορεύεται. Να σας τρομάζει, όμως, που χωρίς κατάρα ή προσευχή δεν κάνεις τίποτα σε αυτόν τον τόπο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS