ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Share on facebook
Share on twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο Ερντογάν της ειρήνης

Τα μεσάνυχτα της 12ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες και ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποσύρει κάθε αξίωση έναντι της Ελλάδας. «Οι δύο λαοί ας κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, βουτώντας το ψωμί τους στο λάδι της συνεργασίας» είπε. Στην Αθήνα έπαθαν σοκ

Ο Θανάσης Ο. γεννήθηκε το 1966 στην Πόλη. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το 1984 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Το 1995 προσελήφθη στην ΕΥΠ, στο τουρκικό μόνιτορ. Στη βάρδια του παρακολουθεί τουρκικά κανάλια και sites, επιφορτισμένος με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος έχει δώσει στον εαυτό του το παρατσούκλι «Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση» -το απολαμβάνει όταν λένε για αυτόν στα δελτία ειδήσεων. Τα μεσάνυχτα της 12ης Οκτωβρίου είχε βάρδια, αλλά είπε να λουφάρει για λίγο. Χάζευε το The Voice of Turkey. Κατέβασε τα πόδια από το γραφείο όταν το πρόγραμμα διεκόπη για έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Στην οθόνη εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ερντογάν. Ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σταματά κάθε ενέργεια που η Ελλάδα θεωρεί προκλητική. Ήρθε η ώρα, είπε, οι δύο λαοί να μετατρέψουν την ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης. Άλλαξε κανάλι. Όλα έπαιζαν τη δήλωση. Ο Ερντογάν έλεγε ότι για χρόνια Τουρκία και Ελλάδα αναλώνονται σε μία άσκοπη κούρσα εξοπλισμών, υπονομεύοντας την ευημερία δύο λαών με μακραίωνη ιστορία συνύπαρξης. Ας καθίσουν, λοιπόν, στο ίδιο τραπέζι βουτώντας το ψωμί τους στο λάδι της συνεργασίας. Ο Θανάσης νόμιζε ότι είχε πάθει εγκεφαλικό. Όχι ο Ερντογάν, αλλά ο ίδιος.

Η Ιστορία έφτασε στην Αθήνα και τους βρήκε όλους με τις πιτζάμες. Ο Μητσοτάκης έπλενε τα δόντια του όταν έμαθε το νέο από τη Μαρέβα. Πνίγηκε. Του έφυγε όλη η οδοντόκρεμα, με τον αφρό της, στον καθρέφτη. Ο Νίκος Δένδιας, μέσα στη ρομπ ντε σαμπρ του, έπαιζε πόκερ online -όχι το σκληρό, το διπλωματικό, αλλά Texas hold ’em. Mπήκε στα sites. Πρώτη είδηση. Ενστικτωδώς πήγε να πιάσει το τηλέφωνο, μόνο που δεν ήξερε ποιον έπρεπε να καλέσει πρώτο. Η οθόνη φωτίστηκε. Καλούσε ο Πέτσας. Σε λίγο θα τον έπαιρναν από τα διεθνή πρακτορεία για ένα πρώτο σχόλιο. Ο Πέτσας ήταν ένα θέμα. Χρειαζόταν επαναπρογραμματισμό. Καλημέρα του έλεγες και καταδίκαζε τις τουρκικές προκλήσεις δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Δένδιας του ζήτησε να μην απαντήσει σε κλήσεις τις επόμενες ώρες, μέχρι να έχουν πλήρη εικόνα. Άρχισε να ντύνεται όταν ήρθε τo SMS από το Μαξίμου. Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 03:00.

Μάσκες δεν φόρεσαν, τις ξέχασαν. Μπροστά τους είχαν από ένα φύλλο χαρτί με την μετάφραση των δηλώσεων Ερντογάν από τον Θανάση Ο. της ΕΥΠ. Κοίταζαν το έγγραφο με το ύφος έμπειρης κυρίας που λέει το φλυτζάνι. Δεν έστεκε. Πώς είναι δυνατόν να κάνει πίσω και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο; Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι υποχρεωμένος να πατήσει πάνω σε σκληρή γραμμή. Έχει την κοινή γνώμη της χώρας του με το μέρος του, το μισό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δικό του, μπορεί να βάλει στο τραπέζι δύο-τρία ιστορικά επιχειρήματα και να ισχυριστεί ότι αυτό που συμβαίνει με το Καστελλόριζο είναι μία διαστροφή ανάμεσα στην Ιστορία και στη Γεωγραφία. Και τον Γκάντι να έβαζες στη θέση του, που λέει ο λόγος, το πιθανότερο ήταν να έκανε ακριβώς τα ίδια. Μήπως τρελάθηκε;

Έπρεπε να γίνουν και να αλλάξουν πολλά. Πώς καλείς πλέον τους Έλληνες σε ομοψυχία όταν δεν υπάρχει απέναντι εχθρός; Δεν γίνεται. Ήταν λες και ο Ερντογάν μας άφηνε για να φαγωθούμε με την ησυχία μας. «Αυτός θα μας δώσει και την Πόλη με τα 14 εκατομμύρια και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε». Επίσης άλλαζε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, κάτι που θέλει σκέψη και αρκετό γράψιμο. Είναι και το στιβαρό προφίλ του Πρωθυπουργού που θα ατονίσει κάπως… Και μετά είναι οι μικρές, αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες που χρήζουν διευθέτησης. Ας πούμε να ενημερώσουν τον Μακρόν ότι ακυρώνεται η αγορά των Rafale -δεν το λες εύκολα αυτό-αλλά και να ματαιωθούν οι μεγάλες αμυντικές προμήθειες. Και αν αρχίσουν κοινές επιχειρήσεις για υδρογονάνθρακες θα άνοιγαν άλλα μέτωπα. Είπαν πολλά για τον κόσμο που αλλάζει. Μήπως έπρεπε να δουν και αλλιώς τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση; Ο Δένδιας πήγε να το ελαφρύνει κάπως. Τους είπε ότι τώρα έπρεπε να συγκρατήσουν τον Παυλόπουλο που θα δηλώσει ότι το αυστηρό μήνυμα έφτασε, επιτέλους, στην Άγκυρα.

Στο γραφείο του στην Κατεχάκη, ο Θανάσης Ο., σκεφτόταν ότι δεν έχει νόημα να ειδοποιήσει κανέναν. Όλοι θα το έβλεπαν live. Το πραξικόπημα στην Τουρκία εκδηλώθηκε μέσα σε τρεις ώρες. Ο Ερντογάν απομακρύνθηκε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς καμία αντίσταση από τον ίδιο ή το περιβάλλον του. Ναι, θα μεταφερθεί σε ψυχιατρείο. Οι στρατιωτικοί θα στήριζαν μία κυβέρνηση Τσαβούσογλου με πιο σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά. Ο Θανάσης άκουσε έναν αναστεναγμό ανακούφισης ή έτσι νόμιζε. Δεν ήταν σίγουρος από πού είχε έρθει.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]