ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Πανδημία με ΣΥΡΙΖΑ

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι αν ο Μητσοτάκης επιθυμεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έτοιμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Και μας έκανε να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν ήταν στην κυβέρνηση η Δεύτερη Φορά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ο Παύλος Πολάκης πήρε μία βαθιά τζούρα από το τσιγάρο του. Κατέβασε τον καπνό μέχρι κάτω στα πνευμόνια και ύστερα τον άφησε να βγει αργά από τη μύτη. Και έτσι ψηλός και λεβέντης όπως είναι, έδειχνε από μακριά σαν φουγάρο της Motor Oil. Καπνός από τη μύτη και λόγια-φωτιά από το στόμα. «Τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν 80 άνθρωποι από το κοβίντ δεκαεννιά. Δεν άκουσα να πέθανε κανείς από το τσιγάρο. Για αυτό αφήστε τις βλακείες, ο λαός δεν τα παίρνει στα σοβαρά αυτά. Έχουμε έναν πόλεμο να κερδίσουμε. Και θα τον κερδίσουμε». Δίπλα στον υπουργό Υγείας ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας. Έσιαξε κάπως τα γυαλιά του, έκανε τη φράντζα στο πλάι και άρχισε να εξηγεί στην κάμερα τα προσδοκώμενα οφέλη από τη χρήση του κινέζικου εμβολίου, η πατέντα του οποίου εξασφαλίστηκε έπειτα από ένα ταξίδι-αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Και μάλιστα με αποκλειστικότητα για την Ευρώπη. Αν υπάρξει ποτέ Ευρωπαίος που θέλει να κάνει το κινέζικο εμβόλιο, θα πρέπει να περάσει από μας. Δεν το λες και λίγο.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε επιτυχώς την υγειονομική κρίση. Άλλωστε πέρα από την επιχειρησιακή επάρκεια των στελεχών και την άριστη οργάνωση της επιμελητείας, υπήρξε και ισχυρό ιδεολογικό κίνητρο. Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας ήρθαν από το Μιλάνο. Και όπως πολύ σωστά επισήμαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιός ήρθε από πλούσιους που έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και μάλιστα αεροπορικώς. Βέβαια, όπως εξήγησε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η κυβέρνηση της Δεύτερης Φοράς κάνει ό,τι μπορεί. Προσπαθεί να εξαλείψει τους πλούσιους που μολύνουν ιδεολογικά, κοινωνικά και επιδημιολογικά τα ασθενέστερα στρώματα, ωστόσο, εν προκειμένω, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα πηγαίνει περίφημα.

Τα βασικά συστατικά της επιτυχίας είναι δύο. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πολίτες και η καταπληκτική απόδοση των ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά. Ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιώθηκε, όπως συνηθίζει άλλωστε, από άρτιο τεχνοκρατικό επιτελείο, μετατρέποντας το Μαξίμου σε Κέντρο Ελέγχου από το οποίο εποπτεύονται τα πάντα: από τα logistics των νοσοκομείων, μέχρι και η παραμικρή διακύμανση στις επιδημιολογικές καμπύλες. Ο ανοιχτός δίαυλος ανάμεσα στον Ηλία Μόσιαλο και στον Νίκο Καρανίκα επιβεβαιώνει την πολύπλευρη τεχνοκρατική θωράκιση του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Παράλληλα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλεί με κορυφαίους ειδικούς ανά τον κόσμο, προκειμένου να είναι απόλυτα ενημερωμένος στο εβδομαδιαίο διάγγελμα του προς τους πολίτες. Αυτή η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πολίτες αποτυπώνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ευαρέσκεια του twitter. Σε όλο τον πλανήτη έχουν lockdown και καραντίνα. Εδώ έχουμε συστράτευση της κοινωνίας των πολιτών για την περιφρούρηση της δημόσιας Υγείας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζονται μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Εδώ έχουμε κεντρικό συντονισμό σε πρωτοβουλίες οικειοθελούς περιορισμού. Οι νέοι ξέρουν να αναγνωρίζουν τις ειλικρινείς προσπάθειες. Ποια άλλη κυβέρνηση θα διέθετε self test στις καταλήψεις; Ακόμα και όταν πήγε να δημιουργηθεί κάποιο θέμα με τον «καταδικασμένο για τρομοκρατία» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε, με τρόπο, στους ακτιβιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Και μετά είναι οι άνθρωποι. Ο Νίκος Παππάς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρήγαγε έργο που, υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειάζονταν χρόνια. Δημιούργησε τις φόρμες κυκλοφορίας που ο πολίτης μπορεί να κατεβάσει και να τυπώσει στο σπίτι του. Και σε PDF και σε word. Ενίσχυσε με επιπλέον προσωπικό τα ΕΛΤΑ ώστε η αλληλογραφία του πολίτη με το Δημόσιο να διεκπεραιώνεται σε πρωτόγνωρους χρόνους. Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός εκτόξευσε σμήνος μικρο-δορυφόρων που χτενίζουν τη χώρα για πιθανές εστίες πυρκαγιάς προκειμένου οι υπηρεσίες ασφαλείας να παραμένουν επικεντρωμένες στον έλεγχο της πανδημίας. Ο Πάνος Καμμένος, ως εγγυητής, δια του Στρατού, της εσωτερικής ασφάλειας, ανέλαβε και την Πολιτική Προστασία. Ζει σε ελικόπτερο. Οικογενειακώς. Το δε πρόγραμμα χορήγησης εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν πάνω από ένα θύμα covid στην οικογένειά τους, θεωρήθηκε πρωτοποριακό. Στην εκπομπή των Ακριβοπούλου-Καψώχα, αμέσως μετά τα κρούσματα ανακοινώνεται ο αριθμός των νέων συνταξιούχων.

Ο Παύλος Πολάκης άναψε ακόμα ένα τσιγάρο. Προσέφερε και ένα στον Τσιόδρα, αλλά ο καθηγητής, που ξεκίνησε το κάπνισμα πριν μερικούς μήνες, απέφυγε να το πάρει μπροστά στις κάμερες. Ο υπουργός κατέρριψε ενώπιον του λαού τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι η εξαγορά πέντε ιδιωτικών κλινικών από το Δημόσιο αποτελεί σκανδαλώδη απόφαση με προσφορά δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στους κλινικάρχες. Και θεωρεί ρεαλιστικό το σχέδιο υποχρεωτικού επαναπατρισμού γιατρών. «Εμείς μετατρέψαμε το κοβίντ δεκαεννιά από κρίση, σε ευκαιρία για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας. Μέχρι σήμερα, αρρώσταινες και ντρεπόσουν. Σήμερα ντρέπεσαι που δεν αρρωσταίνεις για να δεις από κοντά αυτά που εξασφαλίσαμε για τον λαό. Ε, Σωτηράκη;»

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS