Ενας μαύρος πρόεδρος παρακολουθεί από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου επέμβαση ειδικών δυνάμεων στην άλλη άκρη της γης. Λες και η ιστορία άφησε μια ανάσα κενό στη ροή της για να επικολλήσει μία σκηνή από το «24». Αν μου έλεγαν ότι στο Πακιστάν δεν μετέβη επιχειρησιακός διοικητής, αλλά ο σκηνοθέτης της σειράς, θα το δεχόμουν ως συμβατό με την αλήθεια. Διότι, πιστέψτε με, όσοι έχουν παρακολουθήσει τη σειρά, ξέρουν ότι δεν έχει πιο «24» από την επιχείρηση για τη θανάτωση, την «ουδετεροποίηση» του Οσάμα μπιν Λάντεν.Το «24» είχε εκλέξει μαύρο πρόεδρο με τους Δημοκρατικούς, όταν ακόμα ο Ομπάμα ήταν γνωστός μόνο στους ψηφοφόρους του στο Σικάγο. Και ο πρόεδρος Πάλμερ είχε παρακολουθήσει αρκετές επιχειρήσεις με τον τρόπο που το έκανε η αντανάκλαση του στην πραγματική ζωή. Ο Ομπάμα, λοιπόν, με τους επιτελείς του πήγαν στην αίθουσα επιχειρήσεων, για να δουν σε ζωντανή μετάδοση την επιχείρηση στο Πακιστάν. Πιθανότατα είδαν την εκτέλεση του Οσάμα όπως παρακολουθήσατε εσείς το παιχνίδι Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης: με μία μικρή καθυστέρηση λόγω της δορυφορικής μετάδοσης. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων έφεραν στο κράνος κάμερα. Η κάμερα έστελνε εικόνα στο ελικόπτερο και το link του ελικοπτέρου «ανέβαζε» τη δράση στο δορυφόρο. Τα δεδομένα έφταναν στο πιάτο του Λευκού Οίκου, περνούσαν μέσα από αποκωδικοποιητή και εμφανίζονταν ως εικόνα στη μεγάλη οθόνη της αίθουσας επιχειρήσεων. Οπως και στο «24». Αλλά επειδή ο Τζακ δεν φοράει κράνη και άλλες περιττές βλακείες, πολλές φορές τη δουλειά της κάμερας την έκανε ο δορυφόρος.
Επίσης αυτό που ο Τζακ Μπάουερ έκανε σε 24 ώρες, τα παιδιά από τη CIA το έφεραν εις πέρας μέσα σε μήνες. Από τον Αύγουστο γνώριζαν για την ύπαρξη του καταφυγίου. Ήταν μία ακριβή κατασκευή, αλλά χωρίς τηλέφωνο και σύνδεση στο internet. Επίσης οι ένοικοι δεν έβγαζαν τα σκουπίδια στο δρόμο, προτιμούσαν να τα καίνε στην αυλή τους. Όταν βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για τον Οσάμα, η πρώτη λογική σκέψη οδηγούσε στον βομβαρδισμό. Όμως έτσι θα έμεναν αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη του καταζητούμενου.
Οσοι έχουμε σκάψει καναπέδες βλέποντας «24» και παίζοντας τα αντίστοιχα παιχνίδια στην κονσόλα, μπορούμε να φανταστούμε πως έγιναν όλα αυτά. Τα ελικόπτερα ήταν τέσσερα. Κατέβασαν στην αυλή αγόρια των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού (SEALS) και έμειναν ψηλά να εποπτεύουν τη σκεπή. Οι άνδρες μπήκαν στο σπίτι (λογικά δεν χρειάστηκε να χτυπήσουν κουδούνι) και άρχισαν να ανεβαίνουν τους τρεις ορόφους. Η επιχείρηση είχε διάρκεια 40 λεπτά και λίγο πριν το τέλος ο Οσάμα αποχαιρέτησε τον μάταιο κόσμο που αναστάτωσε. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αντιστάθηκε, αλλά δεν προσπάθησε να ανταποδώσει τα πυρά. Χρειάστηκαν δύο σφαίρες. Μία στο κεφάλι και μία στο στήθος. Στο «24» ο Τζακ μπορεί να τον σκότωνε με ένα κλείσιμο του ματιού. Εκτός από το πτώμα, στα ελικόπτερα φορτώθηκαν υπολογιστές και οτιδήποτε θα μπορούσε να εφοδιάσει με πληροφορίες τις αμερικανικές υπηρεσίες. Κατά την αποχώρηση ένα ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη και ανατινάχτηκε από το πλήρωμα.
Η λογική μας λέει ότι τα ονόματα των ανθρώπων που σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά ή, τέλος πάντων, κάποιος εξ αυτών θα μιλήσει μετά από μισό αιώνα. Είναι επίσης λογικό να κρατήσουν την εμπειρία κρυφή ακόμα και από τους δικούς τους ανθρώπους. Ελάτε στη θέση τους. Πως μπορεί να αισθάνεται ο άνθρωπος που πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη και σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν; Και πως μπορεί να το θάψει κάτω από όλα τα μυστικά του; Αρκεί μια κουβέντα για να γεμίσει δολάρια, αλλά και τρύπες. Ίσως έγινε όπως στο «24». Πάντα έτσι δεν γίνονται όλα; Οπως στο σινεμά. Και στο σινεμά γίνονται όπως στη ζωή. Ο πρόεδρος έχει ήδη τηλεφωνήσει στον επικεφαλής του αποσπάσματος. Μίλησαν με ανοιχτή ακρόαση, για τον πρόεδρο. Συνεχάρη τον πιστό στρατιώτη των ΗΠΑ, μεσολάβησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και μετά ο Ομπάμα του είπε κάτι που είδε σε μία αντίστοιχη σκηνή στο «24». Οταν έκλεισε η γραμμή, το παλικάρι τηλεφώνησε σε μία ξανθιά στο Κάνσας, εκτός και αν έγινε κάτι με τη σούπερ γυναίκα από τη CIA που βρίσκεται κοντά στην αποστολή. Ο Τζακ θα της είχε κάνει και σεξ μέσα στο ελικόπτερο.
Δημοσιεύθηκε στο protagon.gr