ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα δικαιώματα του ΕΑΜ;

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 το ΚΚΕ ξεκίνησε να γκρινιάζει για την playlist στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Επαιζαν κομμάτια που, μέχρι τότε, κανένας άλλος, πλην του ΚΚΕ, δεν τολμούσε να αγγίξει. Και αν εξαιρέσεις το «Θα το μεθύσουμε τον ήλιο» που νόμιζες ότι γράφτηκε για το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο εύρος του ρεπερτορίου της μεγαφωνικής ήταν κοινό.

Νομίζω κάτι τέτοιο θα σκέφτονται στον Περισσό όταν ακούνε τον ύμνο του ΕΑΜ να παίζει στις συγκεντρώσεις του Τσίπρα. Αλλά τώρα είναι αργά. Θα έπρεπε στον σωστό χρόνο, όταν η Σοβιετική Ενωση ήταν κραταιά, να πάρουν τα δικαιώματα χρήσης για την «Κατιούσα». Για τους λίγους που δεν γνωρίζουν: ο ύμνος του ΕΑΜ πατάει επάνω στον σκοπό από την «Κατιούσα», ένα ρωσικό τραγούδι του 1938 στο οποίο το Κατερινάκι περιμένει τον αγαπημένο της στην όχθη του ποταμού. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι ελληνικοί στίχοι γράφτηκαν από τον σπουδαίο Βασίλη Ρώτα που άφησε στο ελληνικό θέατρο τις εμβληματικές μεταφράσεις των έργων του Σέξπιρ.

«Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα, θα μας σώσει πάλι απ’ τη σκλαβιά. Και έχει πρόγραμμα λαοκρατία, ζήτω το ΕΑΜ». Δεν ξέρω αν στον ΣΥΡΙΖΑ υπαινίσσονται ότι θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του ΕΑΜ στον σημερινό κόσμο. Δεν απαγορεύεται, αλλά θα είχε πλάκα που θα έφτανε στις παρυφές του γελοίου. Βέβαια, θα πείτε, σημασία δεν έχει η αντιστοίχιση, αλλά το συναίσθημα. Και ο Ανδρέας όταν έβγαινε υπό τα Carmina Burana δεν ήθελε να μας πει ότι έχει σχέση με καθολικούς μοναχούς του Μεσαίωνα. Ομως το Τσίπρας το πάει αλλού. Το ΕΑΜ ήθελε να μας σώσει από τη σκλαβιά, ο Τσίπρας θέλει να επαναφέρει τη δημοκρατία. Κοντά είναι. Εννοείται ότι θα μας σώσει, όχι από την πείνα, αλλά από την ακρίβεια. Και όσον αφορά τη λαοκρατία, θυμίζει τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της δημοκρατίας μας, που, όταν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το ‘44, του φώναξαν το σχετικό αίτημα, εκείνος απάντησε: «Και στη λαοκρατία πιστεύουμε». Και εν τέλει, ναι, όταν βγαίνεις στο βήμα με τον ύμνο του ΕΑΜ, πράγματι δικαιώνεις την Τσαπανίδου: έρχεσαι με φόρα.

Ο Μητσοτάκης του είπε στη Βουλή ότι κάτι τέτοια αναζωπυρώνουν εμφύλια πάθη. Λάθος. Μιλάμε για Εθνική Αντίσταση και ορθώς ο Τσίπρας του απάντησε ότι και ο Γοργοπόταμος εορτάζεται ενωτικά. Εκεί, πράγματι, όφειλε να σηκωθεί ο Κουτσούμπας, να ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού και να τους απαντήσει: «Αλλά αυτοί είστε».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS