ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ποιος ασχολείται με την Αφρική;

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια επέβαινα σε αεροπλάνο που σταμάτησε στο Χαρτούμ του Σουδάν για ανεφοδιασμό. Βλέποντας την πόλη από ψηλά, μου έκανε εντύπωση το τεράστιο σύννεφο σκόνης που κάλυπτε σχεδόν όλη την επιφάνεια της. Οταν το αεροπλάνο προσέγγισε περισσότερο, κατάλαβα ότι επρόκειτο σκόνη που σήκωναν τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες στους χωματόδρομους.

Η πόλη δεν ήταν ασφαλτοστρωμένη. Και αν μάλιστα φυσούσε, όπως εκείνη τη μέρα, τότε τη σκέπαζε μία κουρτίνα από χώμα. Ενας συνεπιβάτης, που γνώριζε καλά την Αφρική, μου εξήγησε ότι αυτός είναι ο κανόνας για τις περισσότερες πόλεις. Η σκόνη σκεπάζει τα πάντα. Ακόμα και τις εικόνες που έρχονται προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν δεν υπήρχαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνες στο Σουδάν, η έκρηξη βίας στη χώρα μετά βίας θα χωρούσε στα πασχαλινά δελτία. Διότι η Αφρική απλώς δεν υπάρχει για τη δυτική κοινή γνώμη. Ξέρει κανείς από σας τι συμβαίνει εκεί; Εχει ευαισθητοποιηθεί ποτέ κάποιος για τις αγριότητες, τις ανθρωπιστικές τραγωδίες και τα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά; Εχουν ανάψει ρεσό έξω από πρεσβεία; Οχι. Αν δεν κάνω λάθος, την τελευταία φορά που μας έπιασε κάποιος πόνος για την Αφρική ήταν με τον λιμό στην Αιθιοπία. Ρώτησα το Chat GPT για τις συγκρούσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στην αφρικανική ήπειρο. Και έβγαλε μία σχετικά μεγάλη λίστα με χώρες που εμπλέκονται σε διαμάχες, εμφυλίους και σφαγές για την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ολα αυτά είναι απολύτως αδιάφορα για μας τους δυτικούς που μπορεί να βγούμε στους δρόμους για έμφυλα δικαιώματα και την κακοποίηση των ζώων, αλλά όχι για τις καθημερινές σφαγές εκεί κάτω. Οταν το ΔΝΤ ενέκρινε το ελληνικό δάνειο, υπήρξαν κάποιες φωνές διαμαρτυρίας από την Αφρική. Διότι με τα χρήματα που έπαιρνε η Ελλάδα, θα μπορούσε να αλλάξει ο αναπτυξιακός χάρτης σε πολλές χώρες. Οι ενστάσεις θεωρήθηκαν περίπου γραφικές. Τι σημασία έχουν οι Αφρικανοί μπροστά στη σταθερότητα της ευρωζώνης; Η Αφρική δεν πουλάει ως θέμα γιατί η μοίρα της θεωρείται προδιαγεγραμμένη και οι πληγές της δεν απασχολούν κανέναν. Εκτός και αν υπάρχουν τίποτα λευκοί εγκλωβισμένοι.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS

[tag_groups_alphabet_tabs exclude_letters=”” hide_empty=1 smallest=16 largest=26]