ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Ποιους πληρώνει το μάρμαρο

Figures from the East Pediment of the Parthenon, Acropolis Athens. From left to right cat no D Dionysos ,middle E & F Demeter & Persephone, left G Hebe. British Museum London ExhibitΤο βασικό πλεονέκτημα των επαναστατικών κινημάτων στο σύγχρονο αστικό κόσμο είναι το ανεκπλήρωτο των στόχων τους. Όσο η επανάσταση δεν έρχεται, τόσο τροφοδοτείται και η αναγκαιότητα της ύπαρξης τους. Κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και με τις θρησκείες; Η αφήγηση τους τελειώνει μαζί με τον κόσμο, ενώ για να αποδείξεις την αλήθεια τους συνήθως πρέπει να πεθάνεις. Η διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένας ευγενής σκοπός που μπορεί να συντηρήσει ανεξάντλητη δημοσιότητα, χορηγώντας πιστοποιητικό καλών προθέσεων. Έχει στόχο, δίκιο και διάρκεια. Εμπνέει μια χώρα και διεγείρει θετικά αντανακλαστικά στις ελίτ άλλων κρατών. Είναι μία ωραία υπόθεση για να ασχολείσαι, είτε είσαι κυβέρνηση, είτε δικηγόρος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται δύο διάσημους δικηγόρους, την Αλαμουντίν-Κλούνεϊ και τον εργοδότη της Τζέφρι Ρόμπερτσον. Και, μεταξύ μας, ενώ επενδύει με προβολή την άφιξη τους, δεν έχει δοκιμάσει να σηκώσει θόρυβο και να καλλιεργήσει προσδοκίες. Σοφό. Άλλωστε η Ελλάδα δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια. Εκεί το Βρετανικό Μουσείο έχει να επίδείξει νομιμότητα, χαρτιά και βούλες-τα γλυπτά έφυγαν με άδεια των κρατικών οθωμανικών αρχών. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει ηθική που δεν είναι πάντα νόμιμη.

Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα από κοντά συμφωνούν ότι πρόκειται για μία υπόθεση που ακόμα και αν τη θεωρείς χαμένη, δεν μπορείς πια να την εγκαταλείψεις. Ποιος, αλήθεια, θα είναι ο πρωθυπουργός που θα δείξει, έστω εμμέσως, ότι παραιτείται του εθνικού σκοπού; Αύριο η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να στέλνει πούλμαν για ακτιβισμό έξω από το Βρετανικό Μουσείο. Ας τραβήξει και ένα-δύο αιώνες η ιστορία. Σιγά, κάποτε θα ξεχαστεί.

Τέλος πάντων, από τη Μελίνα μέχρι τον Σημίτη- που ζητούσε μια δήλωση από τον Μπλερ- και από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο ως τον Σαμαρά, οι λονδρέζες Καρυάτιδες είναι γενναιόδωρες με όλους. Αυτό δεν είναι διόλου κακό. Ένα δίκαιο αίτημα πασπαλίζεται με γκλαμουριά, άφθονες φωτογραφίες και υψηλή προβολή χαμηλού κόστους. Και αν προσθέσεις και την παραδοσιακή ελληνική γραφικότητα, έχεις ένα ωραίο, διαρκές διαφημιστικό του ελληνικού τουρισμού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS