Το stalking είναι μία κακοποίηση που δεν αναφέρεται σε κανέναν κατάλογο με τις μορφές βίας. Ενας άνθρωπος γίνεται η σκιά σου και, πολύ συχνά, δεν έχεις τρόπο για να ξεφύγεις
Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από σας έχετε παρακολουθήσει το «Baby Reindeer» στο Netflix. Ομως θα σημειώσω δυο λόγια για όσους δεν είχαν την εμπειρία. Η σειρά διηγείται μία αληθινή ιστορία κακοποίησης. Μία ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα προσκολλάται σε έναν ανυποψίαστο μπάρμαν και επίδοξο κωμικό, ο οποίος έκανε το λάθος να της φερθεί με συμπόνοια όταν την είδε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η γυναίκα συστήθηκε ως δικηγόρος με πολλούς διάσημους στο πελατολόγιο της. Ηταν πράγματι απόφοιτος της Νομικής, πλην όμως η ψυχική διαταραχή δεν της επέτρεψε να εργαστεί. Η μοναδική της επαφή με το δικαστικό σύστημα ήταν ως κατηγορούμενη σε παλαιότερη υπόθεση παρενόχλησης. Πήγαινε, λοιπόν, καθημερινά στο μπαρ όπου δούλευε το θύμα της και, από ένα σημείο και μετά, ξεκίνησε να παρεμβαίνει στη ζωή του ακόμα και με βίαιο τρόπο. Η συνέχεια είναι γνωστή ή σας περιμένει στην οθόνη σας. Ομως η συνέχεια εκτός οθόνης είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Διότι όλος ο πλανήτης άρχισε να αναζητά το πραγματικό πρόσωπο της «Μάρθας». To βλέπετε στη φωτογραφία, από συνέντευξη που έδωσε στον Πιρς Μόργκαν. Συγκροτήθηκαν ομάδες αναζήτησης μέσω social media και ανέλαβαν δράση τα λαγωνικά των βρετανικών tabloid, κοινώς οι τύποι που είναι ικανοί να κρεμάσουν τη μάνα τους γυμνή στα μανταλάκια. Ηταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα της. Εδωσε μάλιστα και μία συνέντευξη στη Daily Mail, προαναγγέλλοντας νομικές κινήσεις κατά του Netflix. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, κατήγγειλε ότι παρενοχλείται από τη γυναίκα. Ομως συνέβη και κάτι ακόμα. Από τη στιγμή που χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, άνθρωποι ανά τον κόσμο άρχισαν να συζητούν ή να αναζητούν τη συγκεκριμένη γυναίκα, η ίδια από θύτης μετατράπηκε σε θύμα. Για να το πω πιο απλά, ενώ η ίδια έκανε stalking σε έναν άνθρωπο, μετά την προβολή της σειράς μετατράπηκε σε θύμα stalking από τον υπόλοιπο πλανήτη. Υπάρχει μεγαλύτερη βαρβαρότητα από το να ξυπνήσεις ένα πρωινό στην άθλια τρώγλη όπου ζεις και να δεις ότι σε ψάχνει, στην κυριολεξία, όλος ο κόσμος; Ο,τι και αν έχεις κάνει, δεν σου αξίζει αυτή η μοίρα. Και κάπως έτσι, ακόμα και εμείς που συζητάμε για τη σειρά στην παρέα μας, είναι σαν να μαζεύουμε μικρά κλαδάκια για την πυρά που θα κάψει αυτή τη γυναίκα ζωντανή. Ωστόσο όταν γίνεσαι παγκόσμιο θέμα έχεις απεκδυθεί την ανθρώπινη φύση σου. Δεν είσαι άνθρωπος, είσαι trend.
Ελάτε τώρα να κατεβούμε σε κλίμακα μικρόκοσμου. Στις πολλές, στις άπειρες, περιπτώσεις stalking και παρενόχλησης που συμβαίνουν καθημερινά και δεν έρχονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Τα θύματα συνήθως είναι γυναίκες, αλλά ανάμεσα τους υπάρχουν και άνδρες. Και τις περισσότερες φορές δεν έχουν πού να απευθυνθούν, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν την κακοποίηση. Αλλωστε συχνά αισθάνονται ότι φταίνε. Οτι άνοιξαν τα ίδια, τα θύματα, την πόρτα στον κακοποιητή τους. Πολλές φορές μία κουβέντα παραπάνω, ένα χαμόγελο, άντε και ένα ερωτικό υπονοούμενο αρκούν για να ανοίξουν την πόρτα στον εφιάλτη. Ενας άνθρωπος γίνεται σκιά σου. Ακόμα και όταν δεν σε απειλεί, είναι εκεί, απέναντι από την πόρτα του σπιτιού σου. Σε βομβαρδίζει με μηνύματα από ψευδώνυμους λογαριασμούς. Σε κατακρεουργεί ψυχολογικά. Θα βρίσκεται πίσω από το χτύπημα του τηλεφώνου μέσα στη μαύρη νύχτα ή, ακόμα χειρότερα, θα είναι το δικό του δάχτυλο που θα πιέσει το κουμπί στο θυροτηλέφωνο. Δεν παίρνει από λόγια. Και η Αστυνομία, τις περισσότερες φορές, θα σου πει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και εσύ καθημερινά γεύεσαι ένα πικρό κοκτέιλ από φόβο, ενοχές και τύψεις απέναντι στον εαυτό σου, συχνά δε και προς τον ίδιο τον stalker. Είναι μία άγρια κακοποίηση που δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο με τις μορφές βίας. Ενα ζωντανό χτικιό που σε κυνηγά, μία σκιά που έρχεται στις πιο ανύποπτες στιγμές για να σου στερήσει το φως. Γνωρίζω δύο γυναίκες που έζησαν χρόνια από τη ζωή τους μέσα σε αυτόν το φόβο. Και ακόμα και σήμερα, αν δουν μία σκιά ή ακούσουν το θρόισμα των φύλλων, το ρίγος επιστρέφει.