ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Προσφέρουν κάτι οι κομματικές νεολαίες;

Σαμαράς και Καμμένος ως μέλη της ΟΝΝΕΔ
Σαμαράς και Καμμένος ως μέλη της ΟΝΝΕΔ

Οταν κάποτε η σκόνη του χρόνου σκεπάσει την εποχή μας, όταν τα ονόματα μας θα είναι αχνές γραμμές σε κίτρινα μάρμαρα, τότε ο ιστορικός ίσως πιάσει την πένα του και γράψει για την ΟΝΝΕΔ. Ε, αν δεν ξεκινήσει από τις κοπέλες θα είναι ανέντιμος απέναντι στην Ιστορία.

Λοιπόν, αφήστε εδώ, στην είσοδο του κομματιού τα κλισέ και τα προσχήματα, μεταξύ μας είμαστε. Ακούς για ΟΝΝΕΔ και συνειρμικά το μυαλό σου πηγαίνει στις γκόμενες. Τέλος. Οποιος έχει περάσει από αμφιθέατρο το ξέρει πάρα πολύ καλά, έχει βιώματα και ανεκπλήρωτους πόθους. Ε, μετά, αν φύγεις μακριά από το άρωμα και τα στενά τζιν των κοριτσιών, μπορεί να πέσεις πάνω σε κανένα «Κένταυρο» και σε τίποτα τραμπουκισμούς των ’80ς, πάνω από διπλωμένες αφίσες του Κώστα Μητσοτάκη.

Αυτή ήταν η ΟΝΝΕΔ και μακάρι να ζήσουμε να τη θυμόμαστε. Και αν ο Κυριάκος εννοεί όντως αυτά που λέει για τομές και αλλαγές, έχει τώρα την ευκαιρία να την κλείσει και να θάψει το κλειδί κάτω από τα χρέη του κόμματος.

evs_tsipras_sxinas_neolaia_syriza_24112015_6

Για όσους δεν έμαθαν τι συνέβη: στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ οι διάφορες τάσεις δεν κατάφεραν να τα βρουν μεταξύ τους. Επικράτησε ένταση, οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν και η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια που θα μυρίσουν θυμάρι και βασιλικό. Ο Κυριάκος είναι έξαλλος. Μην περάσετε από μπροστά του με καλά σνίκερς, τζιν, πόλο μπλουζάκι και φούτερ στον ώμο. Και όμως, η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά καινοτομεί, προβάλλοντας στην κοινωνία τον θάνατο των πολιτικών νεολαιών. Θα τις κλάψουμε; Οχι, βέβαια! Δεν χρειαζόμαστε ακαδημίες πολιτικών στελεχών, ούτε εκτροφεία αναπαραγωγής κομματαρχών με προδιαγραφές ’60ς. Διότι τι είναι στην πραγματικότητα οι κομματικές νεολαίες; Ατυπες επετηρίδες κομματικών μανδαρίνων. Σχολή Ευελπίδων για τους κομματικούς στρατούς. Αρκετά. Ως πολιτικός θεσμός είναι αναχρονιστικός. Και εφιαλτικά αυταρχικός. Για ποιο λόγο, δηλαδή, ένας πιτσιρικάς να είναι σε μία νεολαία από τα 18 ή και τα 16 του; Για να φορέσει παρωπίδες και να παριστάνει το εξαπτέρυγο του εκάστοτε αρχηγού; Ε, παιδιά, φτάνει. Αν ενταχθείτε σήμερα σε κομματική νεολαία, αφήστε τα προβλήματα της χώρας και φροντίστε να λύσετε το δικό σας.

Παλαιότερα ήταν αλλιώς -περιττή επισήμανση, όλα ήταν αλλιώς παλιά. Οι πολιτικές νεολαίες έδιναν ερείσματα χειραφέτησης και κοινωνικοποίησης των νέων. Είχες δεξιό μπαμπά και έκανες την επανάσταση σου μέσα από την ΚΝΕ. Βέβαια το κόμμα σε καθοδηγούσε ακόμα και για τις στάσεις στο σεξ, που λέει ο λόγος, πλην όμως έπεφτε τρελή φαντασίωση για το τι φοράει η συντρόφισσα κάτω από το αμπέχονο.

Στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ πήγαινες γιατί το έβλεπες να έρχεται. Και γιατί από ένα σημείο και μετά ήταν σαν την Κομσομόλ της Σοβιετικής Ενωσης: είχε γραφτεί σχεδόν όλη η γειτονιά, θα έμενες εσύ απέξω; Το θέμα είναι να βρεις τώρα άνθρωπο που να ανήκει στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και να είναι και κάτω των 30.

Μπορώ να βάλω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο και να αναφερθώ σε τύπους που πήγαν στην ΟΝΝΕΔ ή στη ΔΑΠ για γυναίκα. Ηταν βασικό κίνητρο. Είσου σημαντικό κίνητρο ήταν και ο έντονος διπολισμός της εποχής. Από την άλλη, στον Ρήγα Φεραίο ήταν πάντα αλλιώς. Μπορεί να ήσουν ταυτοχρόνως και Πανιώνιος ή Ηρακλής. Η δε νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις παρυφές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πλην όμως έχουμε το νου μας μην προκύψει τίποτα καλό στο κράτος που, ούτως ή άλλως, πρέπει να αλώσουμε.

Τέλος πάντων, ήρθε η στιγμή τα κόμματα να πάρουν μερικές υγιείς πρωτοβουλίες. Να τελειώσουν με τις νεολαίες όπως τις ξέρουμε σήμερα. Ας κρατήσουν την επαφή με τους νέους υιοθετώντας άλλους τρόπους. Θα γλιτώσουν και τα πανεπιστήμια από τις φοιτητικές παρατάξεις που συχνά μετατρέπονται σε συστημικούς νταβατζήδες.

Οι νεολαίες παράγουν πολίτες τύπου «Μπέντζαμιν Μπάτον», γέροι από τα νιάτα τους. Είναι και θέμα πολιτικής υγείας και αισθητικής. Δεν γίνεται να σε ενοχλούν οι μαθητικές παρελάσεις και να μη δυσφορείς βλέποντας νέα παιδιά να ακολουθούν πανό που έχουν γράψει άλλοι, χωρίς καν να τα ρωτήσουν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS