ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

Roller coaster

Δοκιμάστε ένα χαριτωμένο πείραμα. Επιστρέψτε ένα χρόνο πίσω, λίγο πριν σβήσει το 2022. Και διαβάστε για τις προβλέψεις και τις προκλήσεις του 2023. Θα χαμογελάσετε. Μετά αναζητήστε τις αστρολογικές προβλέψεις για το ζώδιο σας. Θα βάλετε τα γέλια. Εγώ αισθάνθηκα ότι αντιπροσωπεύω τη ντροπή του Σκορπιού. Πού είναι το μπουκέτο με τους νέους έρωτες; Η καινούργια δουλειά και η ανάδειξη της καλλιτεχνικής μου φλέβας; Τίποτα. Aνέτρεξα στις προβλέψεις γνωστού, πολύ γνωστού, αστρολόγου. Προέβλεπε πόλεμο με την Τουρκία και χρεοκοπία. Οι προβλέψεις σε εκθέτουν. Εύκολα μετατρέπονται σε ξεκαρδιστικό ανέκδοτο. Πέρυσι τέτοιες μέρες γράφαμε για τις εκλογές με απλή αναλογική και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας σε «προοδευτικό άξονα». Για τον Πούτιν που θα στείλει τον ρωσικό χειμώνα πάνω στην Ευρώπη, κόβοντας τη τροφοδοσία με αέριο. Και το θερμό επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά που θα οδηγούσε σε ανάφλεξη στο Αιγαίο. Προς Θεού, δεν λέω να μη δίνετε σημασία στις προβλέψεις. Απλώς καλό είναι να τις κρατάτε στην άκρη, σαν σπόρο γέλιου που θα φυτρώσει μετά από ένα χρόνο.

Το 2023 εγγράφεται διεθνώς ως μία δύσκολη, ζοφερή χρονιά. Με δύο πολέμους σε εξέλιξη, μεγάλες φυσικές καταστροφές και κάτι περίεργες, καρτουνίστικες, αλλά σχεδόν τρομακτικές, προσωπικότητες να απλώνουν τα χέρια τους πάνω στις τύχες του κόσμου. Το 2024 ο πλανήτης έχει 50 εκλογικές αναμετρήσεις! Σύμφωνοι. Ομως ήταν και μία χρονιά με θαυμαστές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ανθρωπότητα ανακάλυψε για δεύτερη φορά τον τροχό και τον προσαρμόζει στο όχημα που θα τη μεταφέρει στο μέλλον. Η επιστήμη κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις στην καταπολέμηση ασθενειών, με τη δημιουργία εξατομικευμένων σκευασμάτων -στο εγγύς μέλλον θα υπάρχουν φάρμακα που θα παρασκευάζονται μόνο για σένα. Αλλά και η εξερεύνηση του σύμπαντος απέκτησε μεγαλύτερο εύρος και βάθος. Επίσης τα προτάγματα για πολιτική ορθότητα, συμπερίληψη, δικαιώματα, διατυπώθηκαν με μεγαλύτερη ένταση. Μπορεί η ματιά να είναι κοντή και να στριμώχνουμε τον χρόνο μέσα στα δικά μας μέτρα, όμως αν δούμε την εικόνα από ψηλά θα συμφωνήσουμε ότι, έστω με πισωγυρίσματα, ο κόσμος πάντα γίνεται καλύτερος.

Θυμάστε και τα δικά μας. Το εθνικό έγκλημα στα Τέμπη, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Εκλογές, Μητσοτάκης, Κασσελάκης. Ακρίβεια και επενδυτική βαθμίδα. Τριήμερα πένθη. Και τόση βία, ώστε να ματώνουν τα δελτία ειδήσεων, να βγαίνουν οι παρουσιαστές με την ποδιά του χασάπη. Λες και βλέπεις ριάλιτι που γυρίζεται με κάμερες ασφαλείας. Το 2023 καταγράψαμε νέο υψηλό στην κατανάλωση βίας. Και μάθαμε πλέον όλοι ότι ο άγνωστος που βρίσκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο μπορεί, με μια κουβέντα, να μεταμορφωθεί σε τέρας. Θυμηθείτε πόσα βίαια περιστατικά ανέβηκαν στην κορυφή της δημοσιότητας επειδή ξεκίνησαν από μια κουβέντα μεταξύ αγνώστων. Αυτή η συνθήκη μας κάνει πιο εσωστρεφείς, πιο Ευρωπαίους αν θέλετε. Καμιά φορά, τα βράδια, παρατηρώ ανθρώπους που κατεβάζουν τα σκουπίδια και κατευθύνονται προς τον κάδο με βήμα γρήγορο και κεφάλι σκυφτό. Εμείς είμαστε αυτοί, ως κοινωνία. Κάποτε θα συνέβαινε.

Αυτό θα συνεχιστεί. Η ζωή θα γίνεται πιο ακριβή, το νοίκι και το σούπερ μάρκετ θα δαγκώνουν στο λαιμό, οι κάμερες θα είναι περισσότερες από τα πουλιά, η βία θα φυτεύεται στα σχολικά προαύλια και όλο και πιο πολλοί θα περπατούν με σηκωμένο τον γιακά. Είναι η κανονικότητα μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Τα φονικά θα αντιμετωπίζονται σαν τροχαία και στα social θα ανεβάζουμε φωτογραφίες αδικοχαμένων σκύλων. Και κάποια στιγμή, μπορεί να είναι το 2024, μπορεί το 2025 ή πιο πέρα, θα βρεθούμε και εδώ αντιμέτωποι με έναν οπλισμένο τύπο που θα εμφανιστεί ως Μεγάλος Θεριστής σε δημόσιο χώρο.

Οι ευχές είναι προσευχές χωρίς Θεό. Είναι ρεσώ που καίνε για λίγο, μέχρι να τα σβήσει η πραγματικότητα. Ομως όσο μεγαλώνεις σταματάς να τις ακούς ή να τις παίρνεις στα σοβαρά. Οι ευχές είναι μάταιες και οι προβλέψεις κωμικές. Αυτή όμως είναι μία συνθήκη που κάνει τις ζωές μας συναρπαστικές, ακόμα και μέσα στη σκληρότητα τους. Ζούμε μέσα σε ένα roller coaster και η ανάπαυλα της Πρωτοχρονιάς είναι εκείνο το σημείο της μικρής παύσης πριν τη βουτιά. Τουλάχιστον ας είμαστε και του χρόνου όλοι εδώ. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ TAGS